Deși autoritățile au trimis mulți angajați să lucreze de acasă, iar pe alții i-au băgat direct în șomaj, medicii de familie din județ se confruntă cu o situație fără precedent. Fac consultații mai mult telefonic și răspund la zeci de apeluri ale pacienților interesați de coronavirus. Romii s-au baricadat în castele si numără zilele până la ieșirea din autoizolare.
Medicii de familie din comunele din județ, luați cu asalt de pacienți. Deși activitatea prin interacțiune directă a scăzut, medicii de familie au ajuns să vorbească la telefon mai mult decât un lucrător la call-canter. Zeci de pacienți sună zilnic pentru a afla informații legate de coronavirus, de perioada de autoizolare, dar și de alte afecțiuni și rețete medicale. Programările la medicul de familie au scăzut considerabil, dar cu toate acestea sunt încă pacienți care le solicită serviciile direct în cabinet. Cea mai mare supărare a medicilor de familie este că nu primesc ajutor din partea statului pentru achiziționarea costumelor de protecție. Aceștia sunt nevoiți să scoată din buzunar mii de lei pentru a fi siguri că nu se vor infecta cu coronavirus. Orice pacient care intră în cabinet este un posibil suspect.
Peste 50 de apeluri telefonice
Perioada impusă de autoizolare dă medicilor din comunele din județ bătăi de cap. În comunele din județ, telefonul medicului de familie sună fără întrerupere, iar munca aproape că s-a dublat. Pe lângă programările pe care încă le onorează, aceștia trebuie să răspundă tuturor pacienților care sună din varii motive. În comuna Miroslava de exemplu, unul dintre medicii de familie are în jur de 2.500 de pacienți. Acesta oferă peste 20 de consultații zilnic și primește peste 50 de apeluri telefonice.
„În acest moment avem aproximativ 20 de familii în comuna Miroslava, intrate în autoizolare după ce s-au întors din zonele afectate. A scăzut numărul de programări, dar avem în continuare zeci de pacienți care se prezintă la cabinetul medical. Încercăm să onorăm pe cât posibil absolut toate solicitările. Din păcate însă, nu avem echipamente de protecție care să ne ofere siguranță”, spune dr. Anina Popescu, medic de familie din comuna Miroslava.
„Mulți dintre cei care s-au întors din zonele cu risc nici nu declară”
O situație cu care se confruntă absolut toți medicii de familie din România este lipsa echipementelor de protecție. Nimeni nu le asigură aceste materiale, iar ei sunt nevoiți să și le procure din fonduri proprii. De multe ori, suma totală depășește 500 de lei pe numai câteva săptămâni. Dar pentru a rămâne în siguranță, aceștia fac eforturi financiare uriașe.
„Ne procurăm mănuși, măști și dezinfectante din fonduri proprii. Noi intrăm în contact direct cu pacientul. Nu știi cine intră pe ușa cabinetului. Oricine poate fi infectat cu coronavirus, iar noi nu știm. Mulți dintre cei care s-au întors din zonele cu risc nici nu declară. Acesta este un pericol la care ne supunem cu toții. Măștile abia se mai găsesc și prețurile sunt mai piperate ca niciodată. În ceea ce privește comunitatea din Miroslava, se pare că cetățenii au înțeles în mare parte ce înseamnă respectarea normelor de igienă, dar și autoizolarea. Majoritatea sună la cabinet pentru a cere sfaturi pentru infecții respiratorii sau diverse alte afecțiuni. Eu împreună cu asistenta medicală telefonăm pacienții din autoizolare pentru a fi la curent cu starea lor de sănătate”, adaugă dr. Anina Popescu.
Răspund la zeci de apeluri zilnic
Și în comuna Ciurea situația este similară. În zona cu cea mai dezvoltată comunitate de romi, medicul de familie încă acordă consultații la cabinet, dar ușa nu se mai trântește necontenit ca odinioară. Comunitatea romilor se pare că a înțeles ce înseamnă autoizolarea, după ce polițiștii locali și-au parcat mașinile zile la rând în fața caselor lor pentru a-i opri să iasă din casă.
„În comuna Ciurea avem în evidență în acest moment 35 de persoane în autoizolare, după ce au revenit din zone declarate cu risc. Acestea s-au întors din Marea Britanie, Franța, Germania, Austria, Belgia și Italia. De pe data de 20 martie au intrat cei mai mulți dintre ei. Activitatea noastră la cabinet continuă, nu la fel de intens ca inainte, dar încă dăm consultații și în același timp mergem și pe teren. Mergem să facem vaccinuri celor mici, pentru a evita expunerea lor. Totodată, răspundem la apeluri și sunăm pacienții aflați în izolare, pentru o dublă verificare față de cea făcută de DSP”, spune dr. Maria Ioniță, medic de familie din comuna Ciurea.
Coronavirus, spaima țiganilor
Se pare că romii nu se tem de nimic mai tare decât de boală și asta o arată acțiunile lor in perioada de pandemie. Mulți dintre aceștia refuză să audă sau să pronunțe cuvântul „coronavirus”, așa cum povestește medicul de familie. Din acest motiv, cel mai probabil, respectă cu strictețe recomandările DSP.
„Problema cea mai mare este că cei care se întorc din țările afectate intră în țigănie. Acolo îi expun și pe ceilalți la risc. De aceea, Poliția Locală și-a făcut treaba și timp de câteva zile a stat chiar la intrarea în cartierul de romi și le-a interzis ieșirea spre comunitate chiar și celor care nu veniseră din zonele afectate. Am avut și pacienți care ne-au contactat speriați că ar putea avea coronavirus, după ce au avut simptome specifice unei răceli. I-am calmat, am urmărit starea lor și nu era nimic îngrijorător”, adaugă medicul Ioniță.
Medic: „Când ajung seara acasă, mulțumesc lui Dumnezeu că am ajuns bine”
Chiar în momentul în care redactorii cotidianului BUNå ZIUA IAȘI au intrat în cabinetul medicului de familie din Ciurea, acesta căuta de zor nevoie pe internet să comande noi costume de protecție. Din păcate, la fel ca în toată țara, acestea au devenit mai râvnite decât lingourile de aur.
„Ultima dată am cheltuit 500 de lei numai pe măști. Nu mai găsim măști pe piață, furnizorii ne spun că nu mai au. Prețurile sunt de asemenea foarte mari. Numai pentru halatele de protecție, pentru trei persoane, trebuie să plătim lunar 943 de lei. Pentru 21 de zile, 15 lei halatul, ori trei persoane, calculați și dumneavoastră. Ne ducem cu cheltuielile lejer peste 1.500 de lei lunar doar pentru a ne proteja. Fiecare zi a devenit o provocare pentru noi. Când ajung seara acasă, mulțumesc lui Dumnezeu că am ajuns bine. Mă strânge în spate în fiecare dimineață în care vin la serviciu când știu la ce pericole mă expun”, încheie dr. Maria Ioniță.
Situația din comuna Scânteia
În comuna Scânteia, unul dintre medicii de familie se grăbea să ajungă la o consultație pe teren. Aceasta a povestit pe fugă redactorilor cotidianului Bună Ziua Iași că mare diferență nu este în ceea ce privește numărul de consultații pe care le oferă zilnic. Mai mult decât atât, munca a devenit poate mai asiduă pentru că trebuie să răspundă în permanență la telefon.
„Am înregistrați aproximativ 2.000 de pacienți. Majoritatea au înțeles cum trebuie să se procedeze în această situație. Ca drept urmare, numărul de programări a scăzut, dar nu considerabil. Avem cinci familii în autoizolare pe care le manageriem telefonic. Aflăm dacă starea lor de sănătate este sau nu stabilă. Din păcate, situația cea mai gravă este că nu avem materiale de protecție. Toată suma este suportată de noi”, spune dr. Maria Bălan, medic de familie din Scânteia.