Prima pagină » National » Medic de la Spitalul Colentina, despre tratamentul anti-COVID-19 utilizat de Flavia Groșan: „Este o schemă de bun-simț”

Medic de la Spitalul Colentina, despre tratamentul anti-COVID-19 utilizat de Flavia Groșan: „Este o schemă de bun-simț”

18 mart. 2021, 23:54,
Bianca Rebegea, în National

Un medic primar ATI la Spitalul Colentina, Laura Zarafin, este de părere că tratamentul utilizat de medicul pneumolog-bronholog, Flavia Groșan, este unul de bun-simț, folosit de zece ani de cadrele medicale.

Medicul din Oradea, Flavia Groșan, a propus o schemă de tratament, puțin diferită de cea aprobată de Ministerul Sănătății, iar opiniile ei au stârnit un val de critici. Mulți medici sunt de acortd cu schema sa de tratament și chiar o felicită pentru tot ce a reușit să facă, dar alții consideră că pacienții trebuie să fie tratați cu medicația acceptată.

”Nu vorbim despre pro sau contra, vorbim de pacienți. În medicină, întotdeauna, trebuie să avem în vedere pacientul. (…) Tratamentul doamnei doctor merge la pacienți fără complicații. În ATI primim cazuri cu afectare pulmonară peste 70%, la care trebuie să le dăm anestezie. Deci deja vorbim de lucruri diferite.

Schema de tratament a doamnei doctor este o schemă de bun-simț, pe care o folosim de zeci de ani la infecțiile respiratorii și pneumoniile virale simple. Trebuie să se înțeleagă că această boală este nouă. Pe mapamond foarte multă lume încearcă diferite tratamente”, a declarat dr. Laura Zarafin.

„Vorbim, după părerea mea, de aceeași boală, dar în situații diferite. Aceasta este opiniea mea de medic anestezist, cu o vechime de 28 de ani. Nu trebuie să ne pierdem încrederea în medicii noștri. Suntem oricum epiozați, suntem foarte puțini, trebuie să facem față unui val, fie că vrem sau nu.

Eu nu sunt panicată. Nu are ce să caute în spital un pacient care nu are nevoie de oxigen. Poate fi tratat de medicul de familie sau de medicul pneumolog. Din păcate, 5% dintre cei infectați ajung într-o stare extrem de gravă, că de aceea există terapie – intensivă. Noi nu am fost inventați ca să omorâm oameni”, a declarat dr. Laura Zarafin, medic ATI la Spitalul Colentina, pentru Antena 3.

Flavia Groșan a dezvăluit o parte din schema sa de tratament anti-COVID-19

Medicul pneumolog spune că regina schemei de tratament este Claritromicina, dar aceasta nu poate lupta de una singură. Tocmai de aceea, ea a inclus Ventolin și Flixotide. În cazul în care situația avansează, ea folosește „un pic de hidrocortizon”.

Flavia Groșan a precizat totuși că schema de tratament este adaptată fiecărui pacient în parte.

„În zece zile pacientii mei sunt ok, mai stau 4 zile in izolare dupa care isi reiau activitatea. Sunt mii si mii de pacienti pe care i-am tratat. Stiu 3 cazuri care au ajuns in spital, nu sunt perfecta. Claritromicina este vedeta, dar nu poate singură, are nevoie de adjuvant. Regina este Ventolin, regele este Flixotide. Schema nu este bătută în cuie, o adaptam la pacient. Unde este nevoie, un pic de hidrocortizon. Covid-ul este o raceala zdravana, mai fitoasa asa, un virus un pic mai agresiv, simptomele sunt un pic mai brutale. Trebuie tratat de la primul simptom, intri pe tratament sa nu-i dai voie sa coboare. Rolul schemei mele este antiinflamator sa limitez raspandirea Covid-ului. Eu asa am tratat Covid, in stilul asta”, a declarat pneumologul, joi seară, la Antena 3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *