Prima pagină » Actualitate » Mecanismul de Cooperare şi Verificare în cazul României, pe ordinea de zi a şedinţei de la Bruxelles

Mecanismul de Cooperare şi Verificare în cazul României, pe ordinea de zi a şedinţei de la Bruxelles

22 nov. 2022, 13:12,
BZI.ro, în Actualitate

Marţi, 22 noiembrie 2022, Colegiul Comisarilor se reuneşte, la Bruxelles, pentru a discuta asupra raportului preliminar privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare în cazul României. În draftul care urmează să fie discutat astăzi se propune ca MCV să fie înlocuit cu un mecanism comun de sancţionare a statelor care nu respectă statul de drept. Despre MCV a discutat și prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, când a avut o vizită oficială la Bruxelles, la sfârșitul lunii octombrie 2022.

Propunerea formală de ridicare a MCV va fi înaintată Parlamentului European şi Consiliului UE dacă aceasta va exista şi va fi făcută public.

Mecanismul de Cooperare şi Verificare în cazul României, pe ordinea de zi a şedinţei de la Bruxelles

Mecanismul de „condiţionalitate” este o procedură în vigoare din ianuarie 2021 care permite suspendarea plăţii fondurilor UE unei ţări în care sunt constatate încălcări ale statului de drept care pot aduce atingere intereselor financiare ale UE.

Procedura de suspendare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare ar putea dura între şase şi nouă luni. Totodată, suspendarea MCV trebuie să fie sprijinită de cel puţin 15 state membre din 27, reprezentan 65% din populaţia Uniunii Europene.

În acest context, la finalul lunii octombrie, prim-ministrul României Nicolae Ciuca a declarat, în cadrul unei vizite oficiale la Bruxelles, că sunt perspective pozitive astfel încât României să-i fie ridica Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV).

„În ceea ce priveşte MCV, am avut discuţii care sunt legate de întreg procesul tehnic prin care s-au elaborat legile Justiţiei. Au fost discuţii tehnice pe care domnul ministru Predoiu le-a purtat la nivelul Comisiei atât cu comisarul Reynders, cât şi cu doamna Jourova şi, de asemenea, sunt perspective pozitive astfel încât României să-i fie ridicat acest capitol al Mecanismului de Cooperare şi Verificare”, spunea prim-ministru Nicolae Ciuca după o întâlnire cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ce decizii s-au luat la Bruxelles

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit pe 26 octombrie 2022, cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul vizitei oficiale la Bruxelles. Aceștia au discutat despre Planul Naţional de Redresare și Reziliență, dar şi despre aderarea României la Schengen. În urma discuțiilor, s-au luat decizii importante despre pensii și energie. O altă temă de discuție la Bruxelles a fost procesul de aderare a României la spațiul Schengen.

Potrivit programului transmis de Guvern, Ciucă s-a întâlnit cu preşedinta Parlamentului European, precum şi cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, cu care a avut discuţii pe tema energiei şi pensiilor din România.

Potrivit unui comunicat de presă al executivului, premierul Nicolae Ciucă i-a transmis şefei Comisiei Europene că România vrea renegocierea unor ţinte şi jaloane din PNRR și programul de 27,2 miliarde de euro pentru relansarea economică. Totodată, prim-ministru a mai menţionat că „România va insista şi va continua discuţiile cu Comisia asupra jaloanelor legate de reformă sistemului de pensii, inclusiv pe inlocuierea plafonului de 9,4% din PIB cu un alt mecanism de referinţă, pe menţinerea în rezervă a producţiei de energie bazată pe cărbune şi pe ajustări ale unor proiecte de infrastructură de transport”.

Mecanismul de Cooperare şi Verificare în cazul României este pe ordinea de zi a şedinţei de la Bruxelles. Rămâne de văzut care va fi decizia liderilor europeni în acest context.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *