Prima pagină » National » Mecanismul de achiziţie centralizată a generat o situaţie tensionată în piaţa de energie

Mecanismul de achiziţie centralizată a generat o situaţie tensionată în piaţa de energie

14 nov. 2022, 10:28,
în National

Decizia Guvernului de a adopta un mecanism de achiziţie centralizată a creat o situaţie tensionată în piaţă de energie. Proiectul de ordonanţă a ridicat semne de întrebare cu privire la felul în care va fi împărţită energia eftină.

În şedinţa de vineri, 11 noiembrie 2022, guvernul a aprobat un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se vor institui măsuri temporare care vor limita veniturile obţinute de producătorii de energie electrică, prin introducerea unui mecanism de achiziţie centralizată.

Mecanismul de achiziţie centralizată de energie

Până în 2025, România trebuie să ajungă într-o piaţă reglementată a energiei în care producătorii au setat un preţ fix de vânzare, pe anumite cantităţi. Proiectul de ordonanţă a adus semne de întrebare cu privire la achiziţia de energie ieftină.

„Cineva trebuia să aibă rolul acesta pentru a se realiza apoi alocările. Nu avea cine altcineva să facă acest lucru în afară de OPCOM“, spun oamenii din piaţa energiei.

O treime din piaţa de energie din 2023 va trece prin mecanismul prevăzut în ordonanţa de urgenţă. Desprea asta a a nuntat ministrul Energiei, Virgil Popescu, fără a preciza dacă piaţa se referă la producţie sau la consumul de energie. Este neclar ce cantităţi vor intra în acest mecanism şi cât vor acoperi din consum. Chiar dacă noul mecanism se va aplica până în 2025, nu este clar ce cantităţi de energie vor fi oferite pe piaţă, la preţul reglementat de 450 lei/MWh în perioada 2024-2025.

„Preţul este de 450 de lei/MWh, asigură dezvoltarea investiţiilor în continuare, de noi capacităţi de producţie a energiei. Vor participa în sistem doar unităţile deja în funcţiune, deci este un semnal pentru investiţiile noi“, a spus Virgil Popescu, ministrul energiei, la briefingul de la finalul şedinţei de guvern de vinerea trecută.

Unii specialişti sunt de părere că s-ar putea face un coş intre energia plafonată şi energia cumpărata la preţul pieţei care va fi livrat către consumatorii finali, fără a depăşi pragul de 1.300 lei/MWh, cu respectarea plafoanelor pentru consumatorii casnici. Doar clienţii finali de energie şi distribuitorii vor acea acces la energia plafonată.

Guvernul a aprobat mecanismul de achiziţie centralizată de energie electrică

Potrivit proiectului, tranzacţiile de energie electrică se aplică „producătorilor ale căror capacităţi de producere totalizează o putere instalată mai mare sau egală cu 10 MW, cu excepţia producătorilor de energie electrică din surse regenerabile de energie, pentru tehnologiile şi puterea instalată prevăzute la art 3. alin (1) din Legea nr. 220/2008, pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, cu modificările şi completările ulterioare, a capacităţilor de producere a energiei electrice intrate în funcţiune după data intrării în vigoare a prezenţei ordonanţe de urgenţă, precum şi producătorilor cu capacităţi de producere de energie electrică şi termică în cogenerare care livrează energie termică în SACET.

Vă aducem aminte că România va primi 3 miliarde de dolari din partea US Exim Bank din SUA pentru Unitățile 3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a menţionat că securitatea energetică este un obiectiv important de pe agenda guvernamentală.

Mecanismul de achiziţie centralizată a generat o situaţie tensionată în piaţă de energie. Rămâne de văzut cum autoritățile române vor gestiona această situație creată.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Cine e Albert NBN, trapperul cu 6 clase care a înjurat România la Beach, Please. Concertul său a scandalizat întreaga țară
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ce a putut să facă un bucureștean din Sectorul 5, fără pic de reținere, chiar în balcon! Un vecin nervos a dezvăluit totul
Playtech.ro
Brigitte Macron, divorţ de preşedintele Franţei, după întâlnirea cu Kate Middleton. Semnele care au prevăzut finalul
observatornews.ro
PSD forţează impozitarea progresivă în Pachetul 2. Câţi bani ar pierde românii cu salarii peste 10.000 de lei
Playsport.ro
Toate restricțiile medicale ale șoferilor, notate pe permisul de conducere. Noutăţi în Codul Rutier de care trebuie să ai habar
Evz.ro
Tinerii din România, chemați de MapN la arme. „Trebuie să fim pregătiți”
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Simona Halep a încălcat regulile familiei și a trecut un prag interzis în cultura machedonilor
Playtech.ro
Ai voie să tractezi pe autostradă o altă mașină? Ce spune legea și ce riscuri implică
Dailybusiness.ro
Cum să slăbești dacă ai peste 50 de ani. Ce este și cum funcționează dieta inversă
RomaniaTV
Salarii tăiate, care este noua limită stabilită de Guvern pentru aceşti funcţionari
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Imagini COLOSALE de la nunta anului în România. Cine sunt miliardarii care şi-au unit fastuos destinele
redactia.ro
Imagini de coșmar! Un tânăr grav rănit la Beach Please după ce a fost împins în public chiar de artistul lui preferat
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
17 iulie 2025
17 iulie 2025
Articole similare