McDonald’s vinde afacerile din Rusia. Compania a făcut acest anunţ luni, 16 mai, la puțin peste două luni după ce și-a întrerupt operațiunile în această țară din cauza invaziei din Ucraina.
„Criza umanitară cauzată de războiul din Ucraina și mediul operațional imprevizibil care a precipitat-o au determinat McDonald’s să concluzioneze că nu mai este sustenabil să dețină în continuare afacerea din Rusia și nici nu mai este în concordanță cu valorile McDonald’s”, a precizat compania în cadrul unui comunicat de presă.
McDonald’s vinde afacerile din Rusia
McDonald’s, care are un total de peste 800 de restaurante și 62.000 de angajați în Rusia, a anunţat că îşi vinde afacerile. Compania a precizat totodată că este în căutarea unui cumpărător local şi a asigurat că va face tot posbilul ca angajații săi din Rusia să continue să fie plătiți până la încheierea unei tranzacții și că va încerca să îi ajute să își păstreze locurile de muncă sub conducerea noilor proprietari.
Aceasta mutare este una semnificativă pentru un brand a cărui creștere în întreaga lume a devenit simbolul globalismului și chiar baza unei teorii a păcii. În timp ce aspirațiile globaliste s-au fracturat în ultimii ani pe fondul pandemiei de coronavirus și al tensiunilor geopolitice, invazia Rusiei în Ucraina a forțat multe companii care sperau să funcționeze în mod normal să ia măsuri drastice.
Sub presiunea crescândă a angajaților și a consumatorilor, multe mărci și lanțuri de restaurante și-au întrerupt parțial sau chiar în totalitate, operațiunile în Rusia. Dar cu toate acestea, puține au plecat în întregime, din cauza preocupărilor legate de bunăstarea angajaților și a dificultăților de a reveni după o plecare. La rândul său, McDonald’s a anunțat în lună martie că își va închide temporar operațiunile în această țară, la fel ca și alte câteva lanțuri, inclusiv Starbucks și Yum Brands, compania mamă a KFC și Pizza Hut. Astfel s-a ajuns ca mulți angajați și activiști să facă presiuni pentru o retragere completă.
„Aceasta este o problemă complicată, fără precedent și cu consecințe profunde”, a scris Chris Kempczinski, directorul general al McDonald’s, într-un mesaj adresat francizelor, angajaților și furnizorilor, obținut de New York Times.
Directorul general al McDonald’s a adăugat: „Unii ar putea susține că asigurarea accesului la hrană și continuarea angajării a zeci de mii de cetățeni obișnuiți este cu siguranță ceea ce trebuie făcut. Dar este imposibil să ignorăm criza umanitară provocată de războiul din Ucraina.”
Amintim că toate companiile care au părăsit Rusia vor fi premiate preşedintele Volodimir Zelenski, care a menţionat că aceste firme vor primi un „Premiu pentru Pace” din partea sa.
McDonald’s s-a deschis la Moscova în ianuarie 1990
Intrarea companiei McDonald’s în Rusia a început la Jocurile Olimpice din 1976 de la Montreal, a scris directorul general Kempczinski în memoriul său către francize, angajați și furnizori, când lanțul a permis echipei olimpice ruse să folosească autobuzul Big Mac. Iar paisprezece ani mai târziu, în ianuarie 1990, McDonald’s s-a deschis la Moscova.
„În istoria McDonald’s, a fost una dintre cele mai mândre și mai interesante etape ale noastre. După aproape o jumătate de secol de animozitate în timpul Războiului Rece, imaginea Arcelor de Aur strălucind deasupra Pieței Pușkin a anunțat pentru mulți, de ambele părți ale Cortinei de Fier, începutul unei noi ere”, a scris Kempczinski.
Compania, care are 39.000 de restaurante în peste 100 de țări, a investit de atunci miliarde de dolari în lanțul său de aprovizionare și în restaurantele din Rusia.
„Aceasta nu a fost o decizie ușoară și nici nu va fi simplu de executat, având în vedere dimensiunea afacerii noastre și provocările actuale ale funcționării în Rusia”, a scrisdirectorul Kempczinski.
Astfe, compania McDonald’s a ajuns la decizia de a vinde afacerile din Rusia.