Cel mai mare vulcan activ din lume, Mauna Loa, se pregăteşte să erupă. Situat în statul american Hawaii, vulcanul a intrat în faza de erupţie în noaptea de duminică spre luni, 27 – 28 noiembrie 2022. În acest sens, autorităţile locale au ridica nivelul de alertă.
Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS) a menţionat, într-un comunicat, ca fluxurile de lavă se limitează la nivelul caldeirei şi nu ameninţa comunităţile de pe pantele vulcanului. Autorităţile au ridicat nivelul de alertă de la „notificare” la „avertizare”.
Mauna Loa, cel mai mare vulcan din lume, a intrat în faza de erupţie
Pentru a monitoriza erupţia şi pentru a analiza riscurile pentru populaţia locală, reprezentaţii Observatorului Vulcanologic din Hawaii vor efectua misiuni aeriene. Specialiştii de la Observatorul Vulcanologic din Hawaii a menţionat ca erupţia a început la ora locală 23.30 în Mokuaweoweo, caldeira din vârful vulcanului.
Chiar dacă lava nu reprezintă o ameninţare pentru comunităţile de pe pantele vulcanului Mauna Loa, rezidenţii au fost anunţaţi să fie pregătiţi epntru e eventuala evacuare şi să ţină cont de recomandările Agentiti pentru Protecţia Civilă din Hawaii.
Totodată, vânturile locale ar putea transporta gaze şi cenuşa spre baza vulcanului.
„În baza evenimentelor din trecut, primele faze ale erupţiei vulcanului Mauna Loa pot fi foarte dinamice, iar localizarea şi deplasarea fluxurilor de lavă se pot schimba foarte rapid. Dacă erupţia va rămâne în Mokuaweoweo, fluxurile de lavă vor fi cel mai probabil închise între pereţii caldeirei. Totuşi, dacă puţurile de erupţie vor migra în afara acelor pereţi, fluxurile de lavă ar putea să se mute foarte repede pe pantele vulcanului”, precizează acelaşi comunicat”; a avertizat USGS în comunicat
În această regiune, în ultimele două ore, s-au produs peste 12 seisme cu magnitudini de peste 2,5.
Erupţie vulcanică în Italia şi Islanda
În altă ordine de idei, la începutul lunii octombrie 2022, vulcanul Stromboli, de pe insula italiană cu acelaşi nume, a erupt. Prăbuşirea unei lături a craterului, în urma căreia lava a ajuns în mare, a declanşat un semnal seismic de trei minute. Atunci, Departamentul de Protecţie Civilă a ridicat nivelul de alertă de la galben la portocaliu, care implică o monitorizare mai intensă a situaţiei.
O altă erupţie vulcanică, produsă într-o fisură apărută la nivelul scoarţei terestre, a început să se manifeste în apropiere capitală Islandei, Reykjavik. Anunţul a fost făcut pe 3 august, de către Institutul de Meteorologie din Islanda (IMO).
„Erupţia a început în apropiere de Fagradalsfjall. Localizarea să exactă rămâne să fie confirmată”, a anunţat institutul islandez pe contul său de Twitter.
Atunci, şi zborurile deasupra vulcanului au fost interzise. De asemenea, a fost emis un „cod roșu” pentru a interzice avioanelor să zoare deasupra vulcanului, cu toate că mai multe elicoptere au fost trimise în zona pentru a monitoriza situaţia.
„În acest moment, zborurile din și spre Islanda nu au fost afectate, iar coridoarele de zbor internaționale rămân deschise”, a anunțat Ministerul de Externe al Islandei.
Așadar, reiterăm faptul că a fost raportată o erupţie vulcanică la cel mai mare vulcan din lume. Mauna Loa, a erupt în martie 1984, când fluxurile de lavă au ajuns la o distanţă de 5 kilometri de oraşul Hilo.