Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Matreata. Simptome, cauze si tratament
Matreata. Simptome, cauze si tratament

Matreata. Simptome, cauze si tratament

17 mart. 2011, 15:26,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:2302;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Matreata nu este altceva decat descuamarea celulelor cutanate. Aceasta nu reprezinta un  pericol pentru sanatate, insa poate fi o sursa de stanjeneala, iar mancarimile care o insotesc sunt foarte deranjante. Multe persoane cred ca matreata este o consecinta a igienei precare sau a spalarilor dese pe cap, dar gresesc. Sampoanele nu provoaca aparitia matretei, insa anumite produse pot agrava aceasta problema. 

Simptomele si cauzele matretii
Semnele matretii sunt: scuame (coji) de piele ce pot fi mici si albe, sau mari, grasoase si galbene, descuamare si mancarimi in pielea paroasa a capului, sprancene sau in jurul lizierei parului, urechilor sau nasului.

Celulele cutanate care cresc si mor prea repede sunt de fapt cauza matretei. Unele persoane cu descuamare severa prezinta o hiperactivitate a glandelor sebacee (al caror rol este sa lubrifieze pielea cu grasimi); altele au un nivel ridicat al parazitului Pityrosporum ovale, care este prezent la majoritatea oamenilor, insa in exces la cei ce sufera de matreata.

Alti factori sunt: antecedentele familiale, alergiile alimentare, transpiratia excesiva, folosirea sapunurilor alcaline si stresul. Chiar si anotimpurile pot contribui la aceasta problema: matreata se agraveaza iarna.

In cazul in care cojile de matreata sunt grasoase si galbene, cauza probabila este dermatita seboreica; leziunile uscate, groase, ce sunt reprezentate de scuame mari si argintii, apar din cauza psoriazisului pielii capului, mai putin frecvent. Aceste forme de matreata devin un pericol numai daca sunt scarpinate pana se fac rani ale pielii, ce pot creste riscul de infectie, in special cu stafilococi si streptococi.

Tratamentul matretii
Trebuie consultat deramatologul, care va poate prescrie tratamentul cel mai eficient, in functie de  tipul de matreata. Unele remedii din plante pot reduce pruritul si uscarea pielii, dar este nevoie de produse pe baza de gudron pentru a scapa de scuamele grase. In SUA, de exemplu, sunt aprobate doar cinci ingrediente in tratamentul matretii: gudronul de carbune, zinc-pirition, acidul salicilic, sulfatul de seleniu si sulful. Toate celelalte substante incluse in retetele de sampoane contra matretii sunt considerate nocive.

De obicei, se recomanda pacientilor cu matreata sa se foloseasca un sampon medicinal, zilnic, pe care sa-l mentina pe cap cel putin 10 minute, dupa care sa se clateasca foarte bine; urmele de sampon sau sapun pot agrava problemele cutanate. De asemenea, evitati uscarea parului cu foehnul si periati-l cu o perie naturala, folosind miscari constante si ferme, de la frunte spre ceafa. Aceasta manevra permite sebumului de la baza firelor de par (a carui acumulare la acest nivel poate fi o cauza de matreata) sa fie distribuit de-a lungul firelor de par care au nevoie de el pentru a se mentine lucioase si sanatoase. Pentru formele de matreata din dermatita seboreica se pot prescrie lotiuni cu streroizi.

Pentru a preveni descuamarea si infectiile, masati scalpul cu ulei din arbore de ceai, iar pentru clatire sunt benefice infuzia de cimbru, rosmarin sau salvie. Se recomanda masarea constanta a pielii capului la samponare pentru a imbunatati circulatia sangelui la acest nivel; ameliorand fluxul sanguin se poate prevenii uscarea si descuamarea pielii capului. De asemenea, evitati consumul alimentelor grase (cum sunt nucile si ciocolata), excesul de zahar si produse lactate.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Ce șanse are Mihaela Rădulescu să moștenească averea uriașă lui Felix Baumgartner 
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea iubitului ei, Felix Baumgartner. Ce mesaj dureros a publicat în mediul online
Playtech.ro
Lovitură pentru Mihaela Rădulescu! Fosta logodnică a lui Felix a ieşit la înaintare. Ce a transmis tranşant, cei doi erau pe punctul de a se căsători
observatornews.ro
Un adolescent de 14 ani și-a înjunghiat mortal cumnatul în plină stradă, în Brăila: "Ei sunt mai certăreţi"
Playsport.ro
Amendă de 8.000 de lei pentru șoferii care uită acest detaliu. De ce trebuie să-ți faci ITP-ul...
Evz.ro
Ingredientul care face minuni în grădină. Schimbă totul
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Cătălin Drulă, noul primar al Bucureștiului. Succesorul lui Nicușor Dan a fost deja decis
Playtech.ro
Semnul făcut de Elena Udrea la ieşirea din penitenciar analizat abia acum! Mesajul este clar, nu este prima oară când face asta
Dailybusiness.ro
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
RomaniaTV
Incendiu violent la mall, peste 60 de persoane au murit. Imagini terribile de la locul tragediei FOTO şi VIDEO
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
VIDEO: Mihaela Rădulescu a filmat săritura iubitului cu parapanta: Ăsta este Felix Baumgartner!
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Felix Baumgartner
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 iulie 2025
19 iulie 2025