Prima pagină » Stiri si curiozitati » Mătrăguna: Proprietăți, beneficii, contraindicații, imagini

Mătrăguna: Proprietăți, beneficii, contraindicații, imagini

15 apr. 2022, 09:30,
în Stiri si curiozitati

Mătrăguna este o specie de plante de erbacee, perene prin rizom, fiind parte integrantă a genului Atropa, familia Solanaceae, alături de Mandragora officinarum. În popor, mai este cunoscută și sub numele de beladonă, doamna-codrului sau doamnă-mare, cireașa-lupului, iarba codrului sau țilidonie.

Încă din cele mai vechi timpuri, mătrăguna este folosită pentru proprietățile sale antiinflamatorii. Este indicată în tratarea afecțiunilor spastice, ulceroase și respiratorii. Chiar și așa, multă lume se teme de această plantă, fapt pentru care este utilizată cu precauție în medicina naturistă și în homeopatie. În Evul Mediu, mătrăguna era asociată cu ritualurile oculte realizate de vrăjitoare, fiind folosită pentru prepararea otrăvurilor periculoase. Mai mult, potrivit scriitorilor vremii, persoanele care utilizau această plantă se putea transforma în păsări sau animale.

Mătrăguna crește în Europa, Asia și America de Nord, în zonele deluroase și montane de până la 1700 de metri altitudine.

Mătrăguna: Proprietăți medicinale și imagini spectaculoase

Frunzele și rădăcinile mătrăgunei sunt o sursă extraordinară de substanțe alcaloide volatile, alcaloizi esteri, atropina, acid crizatropic, aspargina, colină, vitamina C şi săruri minerale. În ciuda acestor elemente, aparent inofensive, toate părțile plantei sunt toxice (în special fructele, cunoscute sub numele de nebunele). Intoxicația cu mătrăgună se manifestă prin uscarea pielii și a gurii, învineţirea şi înroşirea pielii, dilatarea pupilelor şi senzaţia intensă de sete. În unele cazuri, consumul de nebunele a dus la deces.

tufă de mătrăgună

Frunzele și rădăcinile mătrăgunei sunt o sursă extraordinară de substanțe alcaloide volatile, alcaloizi esteri, atropina, acid crizatropic, aspargina, colină, vitamina C şi săruri minerale.

Chiar dacă au în compoziție substanțe toxice pentru organism, consumate în doze mici, plantele de beladona au efecte curative extraordinare. Prin anumite procedee specifice, proprietățile toxice sunt eliminate. Astfel, mătrăguna poate avea proprietăți antiinflamatoare, antispastice, analgezice, antiasmatice şi sedativ nervoase, narcotice.

Important de precizat este că preparatele cu mătrăgună trebuie consumate doar sub supraveghere medicală.

fruct negru de mătrăgună

Chiar dacă au în compoziție substanțe toxice pentru organism, consumate în doze mici, plantele de beladona au efecte curative extraordinare.

Mătrăguna: Beneficii și contraindicații

În ciuda toxicității sale, mătrăguna are numeroase beneficii pentru sănătate. S-a demonstrat că are efecte nemaipomenite asupra stomacului și a pereților intestinali. Tratamentele cu mătrăgună sunt recomandate în calmarea simptomelor produse de gastrită, ulcer, hiperaciditate gastrică sau alte afecțiuni digestive.

De asemenea, curele cu beladona tratează pancreatita, litiaza biliară și alte afecțiuni ale căilor biliare.

Studiile medicale au demonstrat că preparatele cu mătrăgună au efecte impresionante și în tratarea crizelor de astm bronșic, grație proprietăților analgezice puternice. În plus, astfel de preparate sunt eficiente în bradicardie, asistolie și alte afecțiuni care determină scăderea ritmului cardiac.

Nu în ultimul rând, mătrăguna este capabilă să excite sistemul nervos central și să îmbunătățească activitatea cognitivă și memoria.

Cu toate acestea, planta prezintă și câteva contraindicații. Mătrăguna nu este indicată femeilor însărcinate, mamelor care alăptează și persoanelor care se confruntă cu tulburări de ritm cardiac. Excesul de beladonă are efecte secundare nedorite, produce intoxicaţii, tulburări nervoase, halucinaţii şi chiar deces.

Așadar, remediile naturiste care conțin această plantă trebuie administrate doar sub stricta supraveghere a medicului, deoarece este atât de toxică, încât consumată chiar și în cantități mici poate fi fatală pentru oameni, mai ales pentru copii, dar și pentru unele animale.

Bine de știut este că și simpla atingere a frunzelor vă poate irita pielea.

floare de mătrăgună

Studiile medicale au demonstrat că preparatele cu mătrăgună au efecte impresionante și în tratarea crizelor de astm bronșic, grație proprietăților analgezice puternice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`