Maternitatea Cuza Vodă din Iaşi a obţinut pentru al doilea an consecutiv titlul de cea mai bună unitate medicală din România. Sondajul a fost făcut de către pacienţii care au beneficiat de serviciile unităţii spitaliceşti. Întreg raportul poate fi consultat AICI!
„Rezultatul obţinut la nivel naţional confirma efortul întregii echipe. Pe primul plan pentru noi toţi a fost pacientul şi respectarea drepturilor acestuia. Este cel de-al doilea an consecutiv în care maternitatea Cuza Vodă din Iaşi a primit titlul de cel mai bun spital din ţară. Mulţumim întregului colectiv pentru efortul depus. Vorbim despre un efort depus de către întreaga echipă a unităţii medicale. Aceasta titulatură nu poate decât să ne bucure, să ne motiveze şi să ne responsabilizeze.”, a specificat ec. Robert Dâncă, managerul Maternităţii Cuza Vodă din Iaşi.
Maternitatea Cuza Vodă din Iași, cea mai bună unitate medicală din România
Sondajul a fost realizat la nivel naţional pentru a identifica spitalele româneşti pentru care contează satisfacţia pacientului. Prin intermediul Observatorului Român de Sănătate, Spitalul Județean de Urgență din Craiova, Spitalul Județean Târgu Jiu și Spitalul Floreasca din București ocupa primele trei locuri în topul ruşinii. Maternitatea Cuza Vodă din Iași a obținut titlul de cea mai bună unitate spitalicească în anul 2019 privind serviciile medicale.
Aceste spitalele românești pentru care gradul de satisfacție al pacienților nu contează, sub 0,1% dintre pacienții lor au completat la externare chestionare de feedback, cu toate că această colectarea informațiilor privind satisfacția pacienților prin chestionare completate electronic după externare a fost introdusă prin lege în România, în anul 2016.
Peste 6.000 de români spun că li s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente în anul 2019, iar unul din 5 pacienți internat într-un spital românesc a fost nevoit să își cumpere cu bani din buzunar materiale sau medicamente pe parcursul internării.
Sondaj național completat de pacienți
Pacienții de la nivelul României au completat chestionare de feedback după externare și au menționat gradul de satisfacție, respectiv insatisfacție în ceea ce privește gradul de transparență, nivelul serviciilor medicale și cel al curățenie în unitățile spitalicești.
Spitalele cu cea mai mare transparență – cu cei mai mulți pacienți care au completat chestionare de feedback după externare – sunt Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București, Spitalul Clinic Municipal din Cluj Napoca și Spitalul de Ortopedie și Traumatologie din Azuga. De asemenea, două unități medicale din Iași au ocupat locul 6 și 7 privind gradul de transparență.
Cele mai bune servicii medicale
În top 10 al „rușinii”, în afară de Spitalul Floreasca (locul 3), au mai intrat încă 3 spitale din București: Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon, Spitalul Clinic CF Nr. 2 și Spitalul Sfânta Maria.
Cele mai bune servicii medicale sunt oferite de Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Cuza Vodă din Iași, Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Dr. Ion Sbarcea din Brașov și Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc, conform chestionarelor completate de pacienți. Locul 5 a fost ocupat tot de o unitate medicală ieșeană, și anume Institutul de Boli Cardiovasculare Prof. Dr. G.I.M. Georgescu Iași.
Cele mai curate spitale: Spitalul General CF Ploiești, Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Dr. Ion Sbarcea din Brașov și Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara conduc în clasamentul celor mai curate spitale.
6.371 de pacienți români au raportat, în anul 2019, faptul că li s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente, arată datele analizate de Observatorul Român de Sănătate. Numărul pacienților care au raportat acest lucru a înregistrat o creștere continuă în perioada 2017-2019.
Unul din 5 pacienți internat într-un spital românesc în anul 2019 a raportat că a fost nevoie să își cumpere cu bani din buzunar materiale sau medicamente pe parcursul internării.
Interesul spitalelor din România pentru satisfacția pacienților este în general scăzut, arată datele analizate de Observatorul Român de Sănătate. 3 din 5 spitale au sub 5% chestionare de feedback completate raportat la numărul de externări, iar unul din 5 spitale are zero chestionare completate.