Prima pagină » Actualitate » Măsurile întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19
Măsurile întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19

Măsurile întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19

06 iun. 2020, 14:00,
BZI.ro, în Actualitate

Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19 este următoarea:

Un număr 4.052 de persoane sunt izolate la domiciliu, fără simptomatologie specifică şi care sunt monitorizate. Mai precizăm că 287 de persoane au ieşit din perioada de 14 zile de autoizolare.

Conform ultimelor centralizări, un număr de 31 persoane au fost plasate în carantină în spaţiile special amenajate, în timp ce o singură persoană a ieșit din carantină. În momentul de față, la nivelul judetului Iaşi, sunt înfiinţate 2 centre de carantină instituţionalizată, aflate pe teritoriul a 2 unităţi administrativ-teritoriale. Paza acestor centre este realizată de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Iaşi, iar administrarea lor este făcută pe bază de parteneriat între autorităţile locale, DSP şi Serviciul Voluntar pentru Ambulanţă Iaşi.

Structurile IPJ și IJJ au efectuat un număr de 1.187 verificări privind respectarea de către persoanele fizice aflate în izolare la domiciliu a restricțiilor stabilite.

Alte misiuni instituționale:

ISU a efectuat 20 misiuni, din care: 6 misiuni de transport către unități spitalicești, 6 misiuni decontaminare biologică și 8 misiuni specifice.

IPJ a efectuat 140 misiuni specifice.

IJJ a efectuat 19 misiuni, din care: 6 misiuni de patrulare auto în cooperare cu IPJ, 2 misiuni de pază la spațiile de carantină, 9 misiuni în cooperare cu IPJ și 2 alte misiuni.

Serviciul de Ambulanță Județean a executat 148 misiuni, din care: 56 misiuni de transport către unități spitalicești, 2 transport către spaţiile de carantină, 5 transporturi catre spațiile de izolare 8 misiuni de transport probe biologice, 71 decontaminări biologice și 6 alte misiuni specifice.

MApN a efectuat 7 misiuni de pază la obiective în colaborare cu IJJ, cu 7 militari și un mijloc auto.

DSP a efectuat 54 misiuni, din care: 21 misiuni de inspecții la centrele de carantină și 33 misiuni specifice (machete în colectare și transmitere date, anchete epidemiologice, solicitări ambulanță, transmitere rezultate la laborator spitale, misiune prelucrare date privind evoluția cazurilor confirmate în spitale).

Pentru petrecerea în siguranță a minivacanței prilejuită de Sărbătoarea Rusaliilor Ortodoxe, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, s-au luat o serie de măsuri suplimentare pentru prevenirea faptelor ilegale, creșterea siguranței rutiere, fluidizarea traficului și pentru asigurarea intervențiilor în cazul unor urgențe medicale.

Astfel, până pe data de 8 iunie 2020, la nivelul întregii țări vor fi mobilizați zilnic aproximativ 21.000 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră, alături de efective ale altor structuri operative ale MAI și peste 2.200 polițiști locali. Pentru prevenirea și combaterea infracționalității, aplanarea stărilor conflictuale și asigurarea intervenției operative la solicitările cetățenilor, vor acționa, zilnic, peste 11.000 de polițiști, cu aproximativ 4.700 de mijloace de intervenție. În zonele aglomerate, unde există riscul producerii de fapte antisociale, vor fi luate măsuri specifice suplimentare, în funcție de situația operativă.

De asemenea, o prioritate pentru angajații MAI o reprezintă creșterea gradului de siguranță a traficului rutier, prin prevenirea accidentelor și asigurarea fluidizării circulației, în special pe traseele spre destinațiile turistice din zona montană sau de pe litoral. Aproximativ 1.700 de polițiști rutieri vor fi la datorie pe autostrăzi și pe principalele drumuri naționale. Aceștia vor acționa, în medie, cu peste 330 de aparate radar și vor beneficia de sprijin aerian din partea aeronavelor Inspectoratului General de Aviație.

Se recomandă tuturor participanților la trafic să respecte indicațiile polițiștilor rutieri și regulile de circulație, mai ales cele cu privire la respectarea limitelor de viteză și interzicerea consumului de alcool la volan sau de substanțe halucinogene.

În fiecare zi, aproximativ 5.200 de jandarmi se vor afla zilnic în teren, pentru a asigura măsurile de ordine și siguranță publică, în special în zonele în care este așteptat un număr mare de persoane, precum stațiunile turistice.

Se recomandă iubitorilor de drumeții montane să se echipeze corespunzător și să nu se aventureze pe trasee nemarcate. În sprijinul acestora, peste 180 de jandarmi montani vor fi prezenți pe traseele turistice.

Pentru un răspuns rapid în situații de urgență, inclusiv în cele care privesc cazurile de prim-ajutor medical, în această perioadă, vor fi mobilizați, zilnic, peste 3.400 de pompieri militari și paramedici, cu 1.138 de mijloace tehnice.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei de stat, acesta va fi gestionat de peste 4.300 polițiști de frontieră. Infrastructura punctelor de trecere a frontierei va fi folosită la maxim, în funcție de necesități, astfel încât controlul persoanelor, al documentelor și al mijloacelor auto să se realizeze într-un timp cât mai scurt. Se recomandă tuturor persoanelor care intenționează să tranziteze granițele țării în această perioadă să consulte aplicația Trafic online de pe site-ul Poliției de Frontieră, pentru a se informa despre timpul mediu de așteptare în fiecare punct de trecere a frontierei și pentru a-și adapta traseul în funcție de acesta.

De asemenea, în vederea protejării sănătății, trebuie avut în vedere păstrarea distanțării sociale pentru desfășurarea unor activități, precum și purtarea măștilor de protecție în toate spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun.

Mai multe recomandări pentru a petrece o minivacanță în siguranță, dar și informații referitoare la regulile impuse pentru desfășurarea unor activități, se regăsesc pe site-ul Guvernului României, Ministerului Afacerilor Interne, precum și pe platforma de informare www.știrioficiale.ro.

O sărbătoare a Rusaliilor fericită tuturor!

În conformitate cu Ordinul M.S. nr.654/22.04.2020, Centrul Regional de Transfuzie Sanguina Iaşi face un apel către toate persoanele care au fost internate în spital pentru COVID-19, confirmaţi prin test RT-PCR pozitiv, vindecaţi şi externaţi în urma RT-PCR negativ, să contacteze CRTS Iaşi, după 14 zile de la externare, în vederea programării pentru donarea de plasmă prin procedura de plasmafereză prioritar sau prin donare de sînge total. La prezentare, este necesar biletul de externare din spital. În urma consultului medical şi al rezultatelor analizelor, cei care vor fi declaraţi eligibili vor putea dona. Plasma dumneavoastră poate salva vieţi!

Recomandarea pentru cetăţeni este să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE –0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor. De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

La nivelul Judeţului Iaşi, numărul de telefon la care se poate apela CJCCI Iaşi, 24/24 ore, este: 0232.256.265.

Organizaţiile membre FONSS, Serviciul Voluntar de Ambulanţă – Asociaţia Ambulanţa. Life, Colegiul Sfântul Nicolae, Instituţia Prefectului Iaşi, prin Centrul de Urgenţe Sociale oferă suport persoanelor aflate in auto-izolare / carantina. Începând cu luna aprilie, Centrul de Urgenţe Sociale a lansat o nouă soluţie de sprijin pentru urgenţe sociale, persoane din carantină, cadre medicale sau pacienţi afectaţi de COVID19, persoane izolate sau autoizolate. Astfel, prin apelarea numărului 0374 34 64 64 (tarif normal), persoanele din categoriile menţionate pot solicita serviciile Centrului de Urgenţe Sociale. Noul număr permite conectarea apelurilor la un sistem unic de dispecerizare, ceea ce va facilita preluarea solicitărilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *