Prima pagină » Actualitate » Măsurile dure împotriva pandemiei, anunțate de Raed Arafat, șeful DSU – LIVE VIDEO
Măsurile dure împotriva pandemiei, anunțate de Raed Arafat, șeful DSU - LIVE VIDEO

Măsurile dure împotriva pandemiei, anunțate de Raed Arafat, șeful DSU – LIVE VIDEO

05 ian. 2022, 14:44,
BZI.ro, în Actualitate

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, anunță măsurile dure adoptate împotriva valului cinci al pandemiei de coronavirus.

Șeful DSU, Raed Arafat, susține că masca medicinală sau masca de tip FFP2 devine obligatorie în România, atât în interior, cât și în exterior. Există însă câteva excepții.

„Avem până 1 la mie rămânem pe măsurile care sunt la acest moment. Dar acest moment o să depășim de 1 la mie în câteva zile. Astfel, aplicarea măștii o să fie obligatorie când se publică ordinul MS. Ordinul e sau / sau: mască chirugicală sau mască FFP2 în spații închise sau deschise. Normal că sunt unele excepții, de exemplu cele sportive și altele. Problema ei (n.r.: Omicron) e că e extrem de contagioasă. Contactul necesar e foarte scurt, mult mai scurt ca la Delta. Asta înseamnă că e suficient să porți o discuție și să ajungi și tu infectat.

Pe stradă se va puta, cu excepția când ai activități  individuale: când ai oamnei lângă tine trebuie să ai mască. Când ești singur și / sau faci sport nu porți mască. Riscul e mare să te infectezi. În hotărâre a apărut un punct pentru infrastructura critică: ei pot emite o decizie în care pot să impună și testare și mască. Asta înseamnă: săli din ședințe, oameni unde discută sau centala nucleară. Dincolo la 3 la mie restarantele trebuie să reducă numărul de clienți”, a spus Raed Arafat.

Raed Arafat, despre carantinarea românilor nevaccinați

Este deja sigur, românii care nu s-au vaccinat vor sta mai mult în carantină dacă intră în contact cu un om infectat cu coronavirus.

„Urmează să se facă o modificare la decizia CNSU pe perioada de carantinare. Azi sau mâine vom modifica decizia CNSU. E posibil să fie carantinare diferită pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală. Ideea e să mergem pe o reducere a carantinării”, a declarat Raed Arafat.

Șeful DSU, după ce unele instanțe au anulat o serie de măsuri pentru pandemie

Șeful DSU, Raed Arafat, a comentat cazurile în care diverse instanțe din țară au anulat diverse măsuri luate de autorități. Arafat susține că măsurile impuse au fost de bun simț, în interesul cetățenilor, dar admite că în lumea justiției părerile referitoare la  legalitatea măsurilor sunt împărțite.

„Multe din deciziile care nu au fost definitive au fost reversate. Unele au fost trimis din nou la instanțe. Faptul că se anulează o măsură și se revine cu măsuri de sănătate…. Eu spun că sunt măsuri de bun simț. Bineînțeles că în lumea justiției sunt diverse păreri. Unele le reprezintă DSU, altele Guvernul, și pot să vă spun că la DSU o mare parte din ele au fost câștigate de DSU. În unele au trecut în instanțe într-un fel, altele în alt fel. Dacă se va decide că ceva nu e OK o să modificăm și o să schimbăm. La Bacău noi am mers mai departe, pentru că noi considerăm că măsurile publice apără sănătatea publică”, a spus Raed Arafat.

Certificatul verde în mijlocul de transport în comun

Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat miercuri că în unele țări s-a impus prezentarea certificatului de vaccinare la urcarea în mijloacele de transport în comun, dar că o asemenea măsură nu s-a discutat în România.

„Măsura nu este ieșită din comun”, a afirmat Arafat, el precizând că în unele țări măsura a fost introdusă. „Dar în Romania nu s-a discutat”, a adăugat acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *