Prima pagină » Actualitate » Masuri urgente! Majoritatea iesenilor care locuiesc la bloc trebuie sa faca asta. Se anunta masuri radicale – GALERIE FOTO

Masuri urgente! Majoritatea iesenilor care locuiesc la bloc trebuie sa faca asta. Se anunta masuri radicale – GALERIE FOTO

28 nov. 2017, 20:06,
Vlad Alexa în Actualitate
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:631690;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ Majoritatea iesenilor care locuiesc in blocurile care au amenajate mansarde sau sarpante trebuie sa ia masuri urgente de intrare in legalitate @ In aceasta situatie se afla zeci de mii de ieseni care sunt afectati direct si care trebuie sa se organizeze pentru autorizarea constructiilor respective sau chiar dezafectarea lor @ Numeroase persoane au inceput deja demersurile pentru intrarea in legalitate a mansardelor si sarpantelor, multi hotarand chiar demolarea lor, iar asta implica costuri suplimentare care vor fi suportate de toti locatarii blocului respectiv

Municipalitatea ieseana a centralizat datele referitoare la situatia mansardelor si sarpantelor construite pe blocurile din Iasi, iar in urma inventarierii a reiesit o situatie cat se poate de ingrijoratoare: doar aproximativ o suta din cele aproape 1.000 de astfel de constructii au fost ridicate legal, iar in cazul a aproape o mie de scari de bloc, proprietarii trebuie sa ia masuri urgente pentru a intra in legalitate cu constructiile. Iesenii aflati in astfel de situatii au doua variante: obtinerea certificatului de urbanism sau dezafectarea constructiei.

O situatie ingrijoratoare se intalneste in cazul sarpantelor locuibile, care au fost construite in conditii nu tocmai legale. Majoritatea dintre acestea au fost construite de cunoscutul tepar Teodor Simileac, care a fost condamnat la 14 ani de inchisoare pentru tepele date cu sarpante. Acesta este si cazul a 8 familii care locuiesc in apartamentele amenjate intr-o mansarda din bulevardul Tutora.

"Noi facem de multa vreme demersurile sa intram in legalitate cu mansarda si speram sa reusim cat mai repede sa obtinem actele necesare de la Primarie. Am facut expertiza tehnica, am adunat toate actele necesare si asa mai departe pentru a autoriza constructia. Toate demersurile astea au durat ceva timp si ne-a costat pana acum aproximativ 1.800 de euro pe fiecare apartament in parte sa facem procedurile. Eu am platit la vremea respectiva o suma de 43.000 de euro pe apartamentul cu 3 camere situat la mansarda, alte apartamente au costat mai putin. Constructia a fost facuta de cunoscutul tepar Teodor Simileac si majoritatea celor care au cumparat de la el au trebuit sa faca acelasi lucru ca si noi. Lucrurile merg destul de greoi, mai ales ca mult timp am fost in proces cu vecinii de la etajul 4, proces pe care l-am castigat in instanta pentru ca la momentul in care s-au construit mansardele, toti proprietarii din bloc si-au dat acordul pentru construirea ei si nu se poate ca dupa cativa ani sa se conteste constructia", a explicat proprietarul unui apartament situat la mansarda unui bloc din bulevardul Tutora, care nu are certificat de urbanism.

O alta situatie ingrijoratoare se intalneste in cazul sarpantelor cu azbociment, care trebuie dezafectate obligatoriu in conditiile in care acest material de constructii nu mai este folosit, fiind cancerigen.

Citeste si : Asirom a dat in judecata un bloc intreg din Iasi! Motivul este incredibil – FOTO

Care este situatia pe cartiere a mansardelor si sarpantelor

Practic, din cele 1.123 de constructii la nivelul municipiului Iasi, 999 sunt sarpante, dintre care 899 construite ilegal, precum si 124 de mansarde locuibile, din care 66 au fost ridicate fara autorizatie de construire.
In Alexandru cel Bun, din cele 83 de sarpante, 69 sunt ilegale si doar 14 au autorizatie de construire, iar din cele 10 mansarde, doar 3 au fost construite cu autorizatie legala.

In Canta, din cele 124 de constructii, 97 sunt sarpante, din care 84 construite ilegal, iar din cele 27 mansarde, doar 13 au autorizatii de construire. In cartierul Dacia, din cele 157 de acoperisuri, 149 sunt sarpante, din care doar 4 construite legal si doar jumatate din cele 8 mansarde detin autorizatie de construire.

In zona Gara-Silvestru exista 39 astfel de amenajari, dintre care 22 de sarpante ilegale si 9 mansarde fara autorizatie.
Cele mai multe nereguli se intalnesc in zona Mircea cel Batran, acolo unde, din cele 230 amenajari, 198 de sarpante sunt ilegale, iar din cele 21 de mansarde locuibile, 16 sunt ilegale.

Pentru zona Socola- Nicolae Iorga, din cele 188 de sarpante, 154 sunt construite ilegal, iar din cele 25 mansarde locuibile, doar 10 au autorizatie.
Pentru zona Socola –  Primaverii – Bularga au fost identificate 11 constructii, din care 9 sarpante ilegale si 5 mansarde fara autorizatie.
In zona Tatarasi – Metalurgiei – Oancea, din cele 204 constructii, 174 sunt sarpante ridicate ilegal, iar din cele 14 mansarde locuibile, doar 9 au autorizatii legale.

De precizat faptul ca odata cu trecerea timpului sunt identificate din ce in ce mai multe astfel de constructii ilegale. Numai pe parcursul acestei luni s-au identificat 33 de constructii in plus, respectiv 25 sarpante si 8 mansarde.

Citeste si : Iata lista firmelor autorizate din Iasi pentru administrarea imobilelor

Ce solutii au proprietarii ca sa intre in legalitate

Dupa informarile facute de catre Serviciul Asociatii Proprietari, in cazul tuturor asociatiilor in cadrul carora exista constructii fara autorizatie, multi ieseni s-au mobilizat sa intre in legalitate.

Astfel, din zona Alexandru cel Bun au venit nu mai putin de 40 de solicitari de intrare in legalitate pentru sarpante, precum si 2 pentru mansarde, ceea ce reprezinta aproape 50 la suta din cladirile cu probleme. Totodata, din zona Tatarasi au venit 26 de solicitari pentru intrare in legalitate, din zona Galata alte 16, iar din zona Canta Pacurari alte 14 solicitari de intrare in legalitate.

"Noi cautam solutii pentru fiecare situatie in parte, nu suntem absurzi sa solicitam dezafectarea pe timp de iarna sau de ploaie, dar vrem sa vedem ca sunt incepute demersurile pentru autorizare si obtinerea actelor din partea asociatiilor. Proprietarii trebuie sa inteleaga ca ei sunt cei care decid in cadrul adunarii generale daca hotarasc intrarea in legalitate a constructiei sau sunt de acord cu dezafectarea ei, aici fiind necesar acordul a 50 la suta plus unu dintre proprietarii de pe scara blocului. Apoi se solicita la Primarie certificatul de urbanism in vederea autorizarii, care trebuie sa contina toate avizele, inclusiv expertiza tehnica. Dupa ce sunt urmati acesti pasi, in cadrul adunarii generale se prezinta un deviz de lucrari si o estimare de costuri, dupa care proprietarii decid ce se face", a explicat Ionica Ciobanu, sef la Serviciul Asociatii Proprietari din cadrul Primariei Iasi.

Citeste si : VESTE BOMBA! Toti iesenii care locuiesc la bloc sunt afectati de aceste masuri. Iata ce urmeaza sa se intample

Hidroizolatii sau autorizarea constructiei

Pana la momentul actual sunt 8 solicitari de dezafectare a sarpantelor, toate pe zona Pacurari-Canta si se prevede ca in primavara sa se demareze activitatea de dezafectare. Pentru constructiile fara autorizare nu se elibereaza autorizatii de construire.

Aproximativ o treime din totalul blocurilor din Iasi sunt administrate de Termo-Service, compania municipalitatii iesene, iar in aceste situatii, proprietarii pot face lucrarile de intrare in legalitate inclusiv cu angajatii companiei.

"In cazul sarpantelor exista doua variante: dezafectare – ceea ce inseamna ca va trebui facuta mai apoi o lucrare de hidroizolatie, care nu necesita autorizatie de construire, dar care implica costuri destul de ridicate. In cazul in care Adunarea Generala hotaraste intrarea in legalitate, presedintele asociatiei trebuie sa depuna la Primarie o cerere pentru eliberarea certificatului de urbanism pe care este bine sa se specifice «intrare in legalitate». Apoi, Primaria va solicita o expertiza tehnica, iar asociatia trebuie sa caute un expert care sa faca aceasta expertiza tehnica contracost", a explicat Ciprian Chirita, director general Termo-Service SA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 decembrie 2024
28 decembrie 2024