Prima pagină » National » Măsuri stricte privind sistemul de frânare al mașinii. Ce sancțiuni riscă șoferii
Măsuri stricte privind sistemul de frânare al mașinii. Ce sancțiuni riscă șoferii

Măsuri stricte privind sistemul de frânare al mașinii. Ce sancțiuni riscă șoferii

14 apr. 2025, 10:30,
Redacția BZI în Bzi.ro

Sistemul de frânare al vehiculului este esențial pentru siguranța rutieră, iar întreținerea periodică a acestuia este crucială pentru asigurarea unei frânări eficiente. Plăcuțele de frână și discurile de frână sunt componentele cheie ale acestui sistem, iar uzura lor poate compromite performanțele mașinii, punându-i în pericol atât pe șofer, cât și pe ceilalți participanți la trafic.

Începând cu anul 2025, autoritățile au adoptat măsuri mai stricte în ceea ce privește sistemul de frânare al vehiculelor. Șoferii care circulă cu plăcuțe de frână uzate riscă amenzi considerabile, precum și reținerea certificatului de înmatriculare. Această măsură a fost introdusă din cauza riscurilor mari pe care le implică un sistem de frânare nefuncțional, iar pentru a evita sancțiunile, șoferii trebuie să fie atenți la starea plăcuțelor de frână.

Când trebuie schimbate plăcuțele de frână

Plăcuțele de frână sunt un element esențial al sistemului de frânare, având rolul de a exercita presiune asupra discurilor de frână atunci când șoferul apasă pedala de frână. Majoritatea vehiculelor moderne sunt echipate cu un sistem de frânare pe bază de plăcuțe și discuri, deși unele mașini mai vechi pot avea frâne cu tambur pe puntea spate.

De fiecare dată când frânezi, plăcuțele de frână intră în contact cu discul de frână, iar acest proces determină o uzură treptată a plăcuțelor. Gradul de uzură depinde de mai mulți factori, cum ar fi stilul de conducere, frecvența frânării și tipul de plăcuțe utilizate. În general, plăcuțele de frână sunt concepute să reziste pentru un anumit număr de kilometri, însă în funcție de condițiile de trafic și stilul de condus, ele trebuie schimbate periodic.

Mecanicul Robert Marin a explicat pentru ProMotor că plăcuțele de frână ar trebui verificate la fiecare revizie, iar dacă nivelul de uzură scade sub 25%, acestea trebuie înlocuite. Potrivit specialistului, plăcuțele de frână sunt de obicei schimbate după aproximativ 15.000-20.000 de kilometri, însă această durată poate varia în funcție de mai mulți factori.

Dacă stilul de conducere este unul mai calm și sunt utilizate plăcuțe de calitate superioară, acestea pot rezista până la 50.000 de kilometri. În schimb, dacă șoferul adoptă un stil de conducere sportiv, cu accelerări bruște și frânări frecvente, plăcuțele vor trebui înlocuite mult mai repede, posibil după câteva mii de kilometri.

„Este important să verifici plăcuțele de frână la fiecare revizie. Dacă grosimea materialului de fricțiune scade sub 25%, înlocuirea lor devine necesară. În funcție de stilul de conducere și de calitatea plăcuțelor, acestea pot rezista între 15.000 și 50.000 de kilometri, dar este esențial să fii atent la semnele de uzură”, a subliniat Marin.

Sancțiuni severe pentru conducerea cu plăcuțe de frână uzate

Începând cu 2025, autoritățile române au intensificat sancțiunile pentru șoferii care circulă cu plăcuțe de frână uzate. Potrivit prevederilor din Articolul 102 al Ordonanței de Urgență 195/2002, conducerea unui vehicul cu deficiențe periculoase la sistemul de frânare reprezintă o contravenție gravă și se sancționează sever.

În cazul în care grosimea materialului de fricțiune al plăcuțelor scade sub 3-4 milimetri, șoferii riscă amenzi considerabile. În funcție de gravitatea situației, amenda poate varia între 1.822,5 lei și 4.050 lei, iar sancțiunile pot include și suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 90 de zile. În plus, autoritățile pot reține certificatul de înmatriculare al vehiculului (talonul auto).

Pentru a evita aceste sancțiuni și pentru a asigura siguranța vehiculului, este recomandat ca plăcuțele de frână să fie verificate regulat, mai ales la fiecare revizie, și înlocuite imediat ce ajung la limita de uzură. Este important să fii atent la semnele de uzură, cum ar fi zgomotele anormale sau vibrațiile la frânare, care pot indica faptul că plăcuțele de frână sunt uzate și trebuie înlocuite.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Gestul neobișnuit făcut de Emmanuel Macron față de Printesa Kate, în timpul vizitei istorice din Marea Britanie
Playtech.ro
Reguli noi pentru permisele auto luate de poliţişti! Cum se vor putea recupera, legea supără mulţi români
observatornews.ro
Rezultate finale la Evaluare Naţională 2025. Edu.ro a afișat notele după contestaţii
Playsport.ro
Se schimbă permisele de conducere pentru șoferii români. Când trec toate pe...
Evz.ro
Jale pentru datornicii la bănci: ROBOR, la 8% până în decembrie
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Înțelegerea făcută de Donald Trump aruncă lumea în aer
Playtech.ro
Andreea Marin, despărţire fulger de Adrian Brîncoveanu! Ce a spus despre el, după atâţia ani de relaţie e neaşteptat
Dailybusiness.ro
Europa arde! Incendii uriașe în Franța, Spania, Italia și Grecia. Mii de hectare mistuite, localnici disperați
RomaniaTV
Vestea MOMENTULUI, dată de Dana Rogoz. Anunțul vine la o zi după ce Andreea Marin a anunțat despărțirea de iubit. Dana și soțul ei s-au căsătorit acum 13 ani
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
💔💔💔DESPĂRȚIRE bombă în showbiz! Andreea Marin i-a spus adio lui Adrian Brîncoveanu. E cutremur!
redactia.ro
Cine este tânăra ucisă de fostul iubit după ce i-a incendiat casa. Victima a fost rapită și în februarie de ucigaș
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 iulie 2025
10 iulie 2025