Prima pagină » National » Măsuri propuse după cazul morților de la Spitalul Sf. Pantelimon: Butoane de panică și camere video
Măsuri propuse după cazul morților de la Spitalul Sf. Pantelimon: Butoane de panică și camere video

Măsuri propuse după cazul morților de la Spitalul Sf. Pantelimon: Butoane de panică și camere video

29 aug. 2024, 21:00,
în National

„O cameră de supraveghere video amplasată în secția ATI a Spitalului Sf. Pantelimon ar fi clarificat rapid pentru orice instituție a statului român ce s-a întâmplat în secția ATI în decurs de 30 de zile”, a declarat Emanuel Ungureanu pentru HotNews.ro. Ungureanu este unul dintre cei trei parlamentari USR care au propus recent modificări legislative pentru schimbarea legii sănătății.

Propunerea legislativă prevede ca spitalele să instaleze butoane de panică lângă toate paturile din saloane, „într-un loc accesibil pacientului”, și camere de supraveghere în secțiile de terapie intensivă (ATI) și de primiri urgențe (UPU și CPU).

Aceste camere trebuie poziționate astfel încât să permită „monitorizarea continuă a activităților medicale, fără a compromite intimitatea pacienților”. Înregistrările video vor fi păstrate pentru cel puțin 30 de zile, fiind utilizate exclusiv pentru monitorizarea calității actului medical, investigarea incidentelor sau asigurarea securității pacienților și personalului medical, conform proiectului de lege.

Inițiativa mai obligă toate spitalele, de stat și private, să instaleze și să mențină funcționale butoane de panică în fiecare salon unde sunt internați pacienți. Aceste butoane trebuie montate „într-un loc accesibil pacienților” și vor permite semnalarea rapidă a unei urgențe medicale sau a unei situații de pericol către personalul medical și de securitate.

Pentru spitalele care nu vor respecta această lege, în cazul în care va fi adoptată, proiectul prevede amenzi între 50.000 și 200.000 lei.

Inițiativa este susținută de trei parlamentari USR: Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, Adrian Wiener, medic și membru al aceleiași comisii, și deputata Cristina Prună.

„Măsuri obișnuite în toate țările civilizate”

Tanto camerele video, cât și butoanele de panică sunt considerate de deputatul USR Emanuel Ungureanu „instrumente obișnuite în toate țările civilizate”. El subliniază că în spitalele din România au avut loc numeroase incidente grave care demonstrează utilitatea acestor măsuri de securitate.

Ungureanu a explicat că, dacă ar fi existat o cameră de supraveghere în secția ATI a Spitalului Sf. Pantelimon, aceasta ar fi ajutat la clarificarea oricăror evenimente petrecute acolo, în cadrul unui interval de 30 de zile, de către orice instituție a statului – fie că este subordonată Ministerului Sănătății, managementul spitalului sau Parchetul.

El a dat exemplul recentei sale vizite la Spitalul Sf. Pantelimon, unde a discutat cu noua șefă a secției ATI, și a aflat că „ar fi fost foarte utile camerele video, inclusiv dacă ar fi fost orientate către dulapul cu medicamente”.

De asemenea, Ungureanu consideră că, mai ales în Unitățile de Primiri Urgențe, camerele video ar putea fi utile pentru a documenta agresiunile asupra medicilor din partea unor pacienți.

Cazuri specifice în spitale românești

Ungureanu a menționat și cazul Alexandrei Ivanov, o tânără gravidă și mamă a trei copii care a decedat în urmă cu un an la spitalul din Botoșani, subliniind că „un buton de panică ar fi putut ajuta în acel caz”.

El a amintit și incidentul de la Spitalul Floreasca din decembrie 2019, când o pacientă a fost incendiată accidental de un medic rezident în timpul unei operații.

„Datorită camerelor video din spital și din sala de operație, s-a putut stabili clar ce s-a întâmplat, cine era prezent și cine nu”, a spus Ungureanu, adăugând că astfel de camere ar reprezenta „instrumente obiective pentru stabilirea adevărului”.

Ungureanu este optimist cu privire la șansele de adoptare a proiectului de lege și subliniază că medici din România și din alte țări, precum Germania și Franța, susțin această inițiativă. El subliniază că „încrederea dintre medic și pacient se poate întări doar prin existența acestor mijloace obiective, care protejează personalul medical corect de cei care nu își îndeplinesc responsabilitățile”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *