În așteptarea taifunului Gaemi, Taiwanul a implementat mai multe măsuri de siguranță, autoritățile afirmând că acesta este cel mai puternic taifun din ultimii opt ani, conform Agerpres, care citează AFP.
„Gaemi ar trebui să fie cel mai puternic taifun din ultimii opt ani care va atinge uscatul în Taiwan după taifunul Nepartak din 2006”, a declarat Huang En-hong, expert în prognoze meteorologice la Administrația Centrală de Meteorologie din Taiwan.
Pentru a reduce riscurile, autoritățile taiwaneze au decretat ziua de miercuri ca zi nelucrătoare.
Școlile au fost închise, tranzacțiile bursiere suspendate, iar circulația trenurilor și a feriboturilor a fost oprită.
Ministerul Transporturilor a anunțat, de asemenea, anularea a peste 250 de zboruri internaționale.
Gaemi, cel mai puternic taifun din ultimii 8 ani
Până în prezent, potrivit unui bilanț provizoriu, aproape 60 de persoane au fost rănite în Taiwan din cauza vremii nefavorabile din ultimele zile. Măsurile luate au ca scop reducerea riscurilor și a numărului de posibile victime.
Ministerul taiwanez al Apărării a declarat că este pregătit să acorde asistență în caz de dezastru, punând la dispoziție 29.000 de soldați. Peste 4.000 de persoane au fost evacuate din trei regiuni din nordul insulei, în special din Hualien, o zonă muntoasă cu risc ridicat de alunecări de teren.
Taifunul Gaemi, însoțit de vânturi de 162 kilometri pe oră, este așteptat să atingă uscatul în nord-vestul Taiwanului, unde se află capitala Taipei, în jurul orei locale 22:00 (14:00 GMT), urmând să lovească China joi. El a afectat deja Japonia și Filipine.
După ce va lovi Taiwanul, se estimează că taifunul Gaemi va vira spre nord, aducând ploi în provincii precum Hubei, Henan și chiar Hebei.
Pe măsură ce se deplasează deasupra uscatului, Gaemi își va pierde din intensitate, dar rămășițele sale ar putea aduce încă zile de precipitații în provinciile din nordul Chinei, care anul trecut au fost afectate de ploi istorice cauzate de un taifun, suferind pierderi economice semnificative.
Deși taifunurile pot fi extrem de distructive, Taiwanul se bazează și pe ele pentru a umple rezervoarele din zonele sudice ale insulei, după lunile de iarnă mai uscate.