Prima pagină » Actualitate » Măsuri întreprinse de către DSVSA Iaşi pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă 2020 -2021
Măsuri întreprinse de către DSVSA Iaşi pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă 2020 -2021

Măsuri întreprinse de către DSVSA Iaşi pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă 2020 -2021

09 dec. 2020, 13:18,
în Actualitate

Măsuri întreprinse de către DSVSA Iaşi pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă 2020 -2021

 

  1. Formarea de echipe mixte de control pe fiecare  zona de competenta ( CSVSAO , impreuna cu personal din cadrul  SCOSA/SCOSBA), pentru realizarea unui nivel ridicat de protecţie al sănătăţii populaţiei  prin asigurarea siguranţei alimentare în toate etapele de productie, transport, depozitare, distributie si comercializare a produselor alimentare, inclusiv  efectuarea de controale in trafic cu inspectori din cadrul IPJ Iasi, pentru prevenirea raspandirii Pestei Porcine Africane ;
  2. Stabilirea programului de lucru zilnic la nivelul CSVSAO cat si stabilirea personalului responsabil pentru efectuarea examenului trichineloscopic, dupa cum urmeaza:
  3. luni –vineri: intre orele 8,30- 17,00;
  4. sambata: intre orele 8,30- 14,30 si
  5. duminica: 8,30-14,30;

           La nivel de DSVSA Iasi, permanenta se va asigura zilnic in intervalul 8,30-17,00,  iar in timpul sarbatorilor legale si  a zilelor libere legale, programul de lucru va fi intre orele 8,00 -15,00.

            3.Atat la nivelul DSVSA Iasi cat si al circumscriptiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor oficiale (CSVSAO), au fost afisate locatiile in care poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinella spp., din carnea de porc provenita doar prin sacrificarea porcinelor din  gospodariile proprii si destinata numai consumului familial, examinarea în vederea depistării trichinelozei fiind obligatorie .

        Atentionam consumatorii  cu privire la riscul major de îmbolnăvire la care se expun atunci cand cumpără şi consumă carne de porc( inclusiv cea comercializata prin retelele online de socializare),  a cărei origine  nu este cunoscută, sau provenită din tăieri clandestine si/sau care nu a fost supusă controlului sanitar veterinar.

 

La nivelul judetului Iasi au fost stabilite urmatoarele locatii,  dupa cum urmeaza:

 

  • LSVSA Iasi (Iasi, Aleea M. Sadoveanu, nr. 10), pentru solicitari de pe tot judetul Iasi, doar pentru examinari prin metoda digestiei artificiale;
  • CSVSAO Hala Centrala Iasi, Piata agroalimentara Hala Centrala;
  • CSVSAO Nicolina Iasi, str. Aurel Vlaicu nr.86, pentru solicitari din municipiul Iasi si comunele limitrofe;
  • CSVSAO Pacurari – mun.Iasi, Piata agroalimentara Alexandru cel Bun, pentru solicitari din  municipiul Iasi, si comunele limitrofe;
  • CSVSAO Tg. Frumos – oras Frumos  – sediul CSVSAO , pentru solicitari din orasul Tg. Frumos,  orasul Harlau  si comunele limitrofe;
  • CSVA Pascani – mun.Pascani, sediul SC DONDORVET SRL, str. Valter Maracineanu, pentru solicitari din municipiul Pascani si comunele limitrofe;

Informarea  privind aceste locatii se va efectua prin orice mijloc de comunicare mass-media si ori de cate ori va fi necesar, prin purtatorul de cuvant al DSVSA Iasi.

          La aceste locatii sunt afisate informatii cu privire la  programul de lucru, numele medicilor veterinari responsabili cat si numarul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.

       Probele se recoltează din musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci).

Costul unui examen trichineloscopic la nivelul CSVSAO este de 24,99 de lei (trichineloscopie directă) și 90 de lei la  nivelul LSVSA Iasi.

 

  1. De asemenea, informam consumatorii cu privire la riscul  major  de imbolnavire la care se expun prin achizitionarea de carnuri, produse din carne, lapte si produse lactate, oua, preparate culinare,  comercializate prin reteaua on line (facebook) de catre persoane ce nu detin spatii inregistrate/autorizate sanitar veterinar pentru desfasurarea acestor activitati.

       Acesti „comercianti”  nu pot  face dovada provenientei materiilor prime, a conditiilor de igiena  ale  spatiilor,  a starii de sanatate a personalului care manipuleaza, prelucreaza, transporta si comercializeaza  produsele finite, constituind un risc de imbolnavire si cu SARS-COV2, in contextul evolutiei acestei pandemii .

        Ca urmare, se recomanda cumpararea acestor produse alimentare numai de la nivelul unitatilor inregistrate/ autorizate sanitar veterinar, pentru inlaturarea oricarui risc de a cumpara produse alimentare din alte locuri decat cele supuse controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor ;

  1. Se va solicita in timp util, sprijinul altor autoritati competente  in efectuarea controalelor oficiale (prefectura, consiliul judetean, primarii,IPJ,ANF, DSP, CJPC), ori de cate ori situatia o va impune;
  2. Conducerea DSVSA Iasi va dispune oricare alte masuri, astfel incat si in perioada Sarbatorilor de Iarna 2020 -2021 sa se asigurare siguranţa alimentelor în toate etapele de productie, transport, depozitare, distributie si comercializare a produselor alimentare, respectiv sa efectueze controale oficiale in toate pietele agro-alimentare, abatoare, unitati de transare a carnii, unitati de procesare si depozitare a alimentelor de origine animala, precum si in unitatile de vanzare cu amanuntul :carmangerii, macelarii, unitati de alimentatie publica, pizzerii, cantine, unitati de tip catering, cofetarii, patiserii, laboratoare de cofetiarie/patiserie, pensiuni turistice, unitati de tip hipermarket/ supermarket, magazine alimentare,etc.,
  3. In cazul in care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constata ca la nivelul unitatilor controlate nu sunt respectate conditiite sanitare veterinare de functionare, inclusiv modul de respectare al  prevederilor HG nr.  967/12.11.2020, sau al altor dispozitii legate pentru prevenirea difuzarii COVID -19,  echipele de control din cadrul DSVSA Iasi vor aplica masura suspendarii activitatii pana la remedierea tuturor deficientelor si sanctiuni contraventionale in funcție de gravitatea abaterilor conform HG 984/2005
  4.   ANSVSA – DSVSA Iasi  pune la dispoziția cetățenilor numărul de „Call Center” – 0800 826 787 – care poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie, e-mail: office-iasi@ansvsa.ro  cat si numarele de telefon ale DSVSA Iasi : 0232-267.502; 0232-267.501, pentru a se sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor, in vederea inlaturarii oricarui risc de imbolnavire al consumatorilor finali.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`