În aceste zile va debuta oficial hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași. Din cauza creșterii incidenței cazurilor de COVID-19 în municipiu, vor fi luate o serie de măsuri speciale în jurul Catedralei Mitropolitane. În plus, au fost scoase din programul Sărbătorilor Iașului 2021 mai multe evenimente
Municipiul Iași a depășit oficial cifra de 6 infectați de COVID-19 la mia de locuitori. Incidența cazurilor de coronavirus a ajuns la 6.58 la mia de locuitori, iar Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Iași a emis o serie de prevederi ce aduc mai multe restricții în municipiu. Astfel, masca devine obligatorie în spațiile publice deschise, iar programul magazinelor se reduce până la ora 22:00. De asemenea, restaurantele vor fi deschise la jumătate din capacitate pentru cei vaccinați sau trecuți prin boală între a 15-a și a 180-a zi. În plus, nunțile și botezurile vor avea loc cu maximum 200 de invitați vaccinați sau trecuți prin boală între a 15-a și a 180-a zi. Se va institui și carantina de noapte la final de săptămână între orele 20:00 și 5:00 dimineața. De la aceasta sunt însă exceptați cei vaccinați.
Cum se va desfășura hramul Cuvioasei Parascheva de la Iași?
Primarul Mihai Chirica a precizat și cum se va derula sărbătoarea hramului Cuvioasei Parascheva, care va începe în aceste zile la Catedrala Mitropolitană.
„Încercarea este cât se poate de clară, aceea de a oferi pentru celalalte evenimente religioase un context care să permită desfășurarea lor. Vom lua însă măsuri de precauție pe toată durata evenimentului religios. Ne interesează foarte mult să avem tot ce ne trebuie la îndemână. Fac referire la materiale dezinfectante, măști de protecție și mănuși, pentru a putea susține acest eveniment, mai ales în partea lui religioasă. Ne dorim să avem un context care să nu prejudicieze sărbătoarea religioasă a orașului nostru”, a transmis primarul Mihai Chirica.
Perimetre speciale pentru pelerinii ajunși la Iași
Autoritățile locale și reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au arătat că pelerinii ce vor ajunge la Iași vor avea culoare speciale de acces, cu limitarea distanței și nu numai.
„Prin crearea acestor perimetre, în care oamenii să înțeleagă că nu pot să se adune nemilitat în curtea Catedralei Mitropolitane. Lucrurile vor trebui să fie monitorizate permanent. Va trebui să aducem un număr mult mai mare de voluntari decât am făcut până acum. Trebuie să avem niște planuri de mobilitate a pelerinilor pentru ca fluxurile să fie cât se poate de clare”, a mai spus edilul municipiului Iași.
Evenimente anulate de Sărbătorile Iașului 2021
Primarul Mihai Chirica a arătat și ce evenimente vor fi anulate din cadrul Sărbătorilor Iașului 2021.
„A fost luată decizia de a nu se mai organiza evenimenele pe care le făcea Primăria Iași în cadrul sărbătorilor. Vorbim de concert, de parc de distracții, de Sărbătoarea Vinului. Toate sunt motivate de faptul că nu vrem să-i aglomerăm pe oameni. S-a renunțat și la derularea evenimentelor sportive, ele fiind interzise în condițiile actuale de pandemie”, a precizat primarul Mihai Chirica.
În plus, edilul a arătat și faptul că racla cu moaștele Cuvioasei Parascheva ar putea fi scoasă mai devreme pe baldachinul din curtea Catedralei.
„În zonele în care localitățile sunt carantinate, oamenii se pot deplasa doar cu motive foarte clare, locul de muncă, asigurarea sănătății, alimentație, aspecte strict necesare. Nu cred că vor putea părăsi localitățile autocare din zonele unde indicele COVID-19 este destul de mare. Mitropolia a avansat măsura scoaterii raclei cu sfintele moaște mult mai devreme pentru a se evita aglomerația pe perioadă mai lungă de timp”, a mai menționat primarul Mihai Chirica.
Reacția Mitropoliei Moldovei despre organizarea hramului Cuvioasei Parascheva de la Iași
Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au precizat că nu se dorește restricționarea accesului pelerinilor, dar că toate celelalte reguli specifice acestei perioade vor fi respectate.
„Nu dorim niciun fel de restricționare a pelerinilor, pe niciun fel de criterii. Pelerinajul se va desfășura în aer liber, accesul se va face, ca și anul trecut, pe culoar unic, de o persoană, la distanță una de cealaltă, cu respectarea regulilor specifice acestei perioade, cu flux de intrare separat de cel de la ieșire etc. Nu ar trebui, așadar, să fie niciun fel de pericol din punct de vedere epidemiologic”, a transmis pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.