Multe dintre companiile private din Iași au luat măsuri speciale odată cu declararea oficială a pandemiei de Coronavirus. În vreme ce angajații care prestează activități online și de birou au fost sfătuiți să lucreze de acasă dacă acest lucru este posibil, majoritatea muncitorilor din fabricile ieșene sunt chemați în continuare la locul de muncă. Dacă multinaționale precum Continental sau Amazon i-au lăsat pe angajați să aleagă dacă lucrează de acasă sau de la sediul firmei, producătorii industriali nu s-au lăsat înduplecați și le-au impus muncitorilor să vină în continuare la locul de muncă. Situația s-ar putea schimba drastic în zilele următoare, în funcție de evoluția pandemiei
La nivelul județului Iași există 66.707 agenți economici care au un număr de 103.489 salariați, iar marii angajatori din Iași iau măsurile necesare pentru ca virusul COVID-19 să nu fie răspândit. Astfel, pe lângă regulile minime de igienă, reprezentanții companiilor din Iași au decis ca o parte din angajați să lucreze acasă, dacă acest lucru este posibil. Este cazul companiei Exonia, unde lucrează 85 de persoane, dar și Continental, care are la Iași aproape 2.000 de angajați și aproape 20.000 în toată țara.
„Angajații din centrele de cercetare și dezvoltare pot opta pentru mobile work dacă modul de lucru permite. Măsurile luate de companie sunt valabile la nivelul toturor locațiilor din țară, inclusiv pentru angajații din centrul de inginerie din Iași”, susțin reprezentanții Continental.
Toți cei 20.000 de angajați din cadrul Continental, una dintre cele mai mari companii din Iași, respectă indicațiile pentru ca virusul să nu se răspândească, iar până acum nu au fost situații speciale create din această cauză.
„Angajații companiei care au fost în regiuni afectate sau au avut un contact apropiat cu un caz COVID-19 probabil (prezintă simptome) sau confirmat în ultimele 14 zile nu sunt primiți în nicio locație Continental din cauza unei posibile perioade de incubație. Aceștia sunt instruiți să urmeze protocolul comunicat de către autorități”, mai spun reprezentanții Continental.
De asemenea, s-au luat măsurile de igienă în cadrul companiei, iar discuțiile cu partenerii de afaceri se fac online.
„Continental monitorizează cu atenție evoluția Coronavirusului atât la nivel internațional, cât și național. Compania se supune măsurilor recomandate de autoritățile din țară pentru prevenirea răspândirii acestuia. Până la notificări ulterioare, toate întâlnirile interne cu participanți din locații diferite sunt ținute online și nu față în față. Delegațiile interne, precum și cele internaționale sunt limitate la acele călătorii care au o importanță critică pentru compania noastră”, au mai spus reprezentanții Continental.
Zone special amenajate în unele firme
O altă companie ieșeană care a decis ca o parte dintre angajați să lucreze de acasă este Exonia. Conducerea producătorului de ambalaje a luat această măsură în cazul celor care sunt la distanță și nu trebuie să se mai deplaseze la serviciu dacă pot lucra în sistem digital de acasă.
„Persoanele care lucrează în cadrul firmei și veneau cu transportul în comun și sunt pe partea de producție, am decis să lucreze de acasă prin sistemul informatic integrat. E vorba de 16 persoane. Restul lucrează program normal, însă am redus contactul cu clienții, discutăm prin videoconferință. Suntem disponibili în continuare, tehnologia este necesară în activitatea noastră. În privința firmelor de curierat, am amenajat o zonă specială pentru angajații acestor firme ca să limităm întâlnirile fizice”, a spus Tiberiu Stoian, patronul fabricii de ambalaje Exonia Iași.
Reprezentanții companiei au mai precizat și faptul că autoritățile sunt cele care trebuie să ia măsurile cele mai importante.
„Am luat un mic pachet de măsuri, să reducem riscul ca vreun angajat să fie infectat. Ingienizăm spațiile de lucru și fabrica, am instalat lămpi UV care dezinfectează noaptea, am pus covorașe la intrare care să dezinfecteze. Le-am sugerat colegilor să se spele de 4 ori pe zi în timpul programului de lucru. Sperăm ca și autoritățile să ia măsurile necesare. Avem parteneri în Italia care spun că acolo s-au luat măsuri drastice și au fost respectate de cetățeni. Ar trebui și noi să nu ne panicăm, să fim raționali și responsabili”, mai spune Tiberiu Stoian.
Producătorii industriali cheamă angajații la muncă
Cei care nu se pot lipsi de prezența angajaților la locul de muncă sunt mai ales producătorii industriali. ArcelorMittal Tubular Products Iași, unde lucrează aproape 300 de angajați, cotinuă să funcționeze după același program ca și înainte de pandemie. Asta deoarece este nevoie de personal pentru manipularea utilajelor din fabrica aflată pe Calea Chișinăului.
„Se lucrează după programul normal, nu s-a schimbat absolut nimic. Toată lumea vine la muncă așa cum se făcea înainte, nu au fost anulate anumite sectoare de activitate sau ceva de genul acesta. Ca măsuri de prevenție care sunt recomandate pentru astfel de situație, nu am luat măsuri speciale”, au spus reprezentanții ArcelorMittal Tubular Products Iași.
Nici angajații OMCO Iași, parte a grupului BMT, cu peste 300 de angajați, nu au fost scutiți să vină la locul de muncă. Aceștia ar putea însă se fie băgați într-un program special de lucru în zilele următoare, în funcție de evoluția Coronavirus.
„Ieri și astăzi (12 și 13 martie – n.r.) s-a lucrat în program normal, nu s-au făcut schimbări. O să vedem zilele următoare, cu siguranță se vor face schimbări să vină mai puțini oameni pe ture mai multe sau să se lucreze de acasă pe IT”, au spus reprezentanții OMCO Iași.
Angajaților li s-a cerut să dea declarații pe propria răspundere
Un alt important angajator din Iași, unde lucrează 800 de persoane, este Te-Rox Prod din Pașcani. Producătorul de scaune auto a luat măsuri în privința protecției împotriva COVID-19.
„Le-am cerut să dea niște declarații că nu au intrat în contact cu persoane care vin din aceste zone infectate. Sunt informații secrete care vor fi furnizate doar autorităților, dacă e cazul. Avem termometre, verificăm permanent temperatura angajaților, dezinfectăm, luăm toate măsurile de igienă. S-a creat un soi de solidaritate internațională. M-au sunat parteneri să mă întrebe dacă pot să mă ajute, să-mi trimită vreo 3.000 de măști, dezinfectant. Acest lucru îmi arată că suntem importanți pentru ei”, spune Doina Cepalis.
Antreprenoarea mai spune că vânzările nu au fost afectate, mai ales că toată producția ajunge în export.
„Din fericire, compania noastră nu este afectată, nu am redus vânzările. Am fost inspirați sau norocoși și ne-am aprovizionat imediat ce am văzut cum evoluează situația în China. Cred însă că, din păcate, foarte multe firme mari și mici vor fi afectate, vor resimți efectele acestei situații cu coronavirusul. E vorba de persoanele care deserveau zone de aeroporturi, din turism”, a mai spus Doina Cepalis.