Măsuri drastice au fost impuse în regiunea Madrid din cauza creșterii foarte mari a numărului de cazuri de Covid-19 cu tulpina britanică.
Primăria Madrid a mobilizat peste 200 de agenţi locali, care vor controla traficul pe străzi, iar dronele cu camera de filmat vor supraveghea zona pentru a localiza pe şoferii care vor să iasă din zonele carantinate. Camerele sunt performante și pot să emită semnale luminoase şi transmit mesaje audio înregistrate.
„Dronele ne vor fi de mare ajutor în aceste momente, în special pentru agenţii care vor face controale pe stradă, pentru că ne vor ajuta să controlăm zonele sanitare, dar şi maşinile care circulă prin acestea şi aşa se va şti daca acele autovehicule au voie să fie acolo”, a spus José Luis Martínez-Almeida, primarul Madridului.
Carantină totală pentru un sfert dintre madrileni
Un sfert dintre locuitorii Madridului sunt în carantină totală, după ce autorităţile au decis să aplice noi măsuri sanitare. În aceste zone al madridului se interzic vizitele la domiciliu, barurile şi restaurantele închid la ora 21.00, iar localurile trebuie să menţină limita de 50 la sută.
Madrilenii nu au voie sa se deplaseze în zonele carantinate decât pentru motive justificate.
„Cei din afară nu se pot duce în vizită în zonele sanitare, nici la restaurante, nici la spaţii culturale şi nici la mall-uri”, a mai spus José Luis Martínez-Almeida.
Amenzile pentru încălcarea normelor sanitare pot ajunge la 600.000 de euro şi până acum, doar în Madrid, au fost aplicate peste 57.000 de sancţiuni. Cu toate acestea, guvernul regiunii Madrid menţine afacerile deschise, dar impune limita de 4 persoane pentru grupuri şi interzice de astăzi deplasările după ora 22.00.
Militari și politicieni, vaccinați deși nu se aflau în grupele prioritare
O altă problemă cu care se confruntă Spania, pe lângă pandemia de COVID-19 este cea legată de scandalul iscat după ce mai mulți militari și politicieni, vaccinați deși nu se aflau în grupele prioritare.
Ministrul de interne l-a demis pe un locotenent-colonel, agent de legătură al Gărzii civile la statul major al armatei, a declarat sâmbătă pentru AFP un purtător de cuvânt al acestui minister. Ofiţerul de rang înalt a fost demis din funcţie după un raport intern care a ajuns la concluzia că a beneficiat de vaccin fără a fi dintr-o categorie prioritară, într-o ţară unde peste un milion de doze sunt în prezent administrate cu prioritate personalului medical şi rezidenţilor din căminele de bătrâni.
Şi alţi membri ai statului major au fost vaccinaţi şi ar putea fi decise şi alte concedieri, a avertizat ministrul apărării Margarita Robles.Pe lângă militari, oameni politici din diferite partide au primit prima doză de vaccin, fără a face parte dintr-un grup prioritar.
Unul dintre ei, consilierul regional pentru sănătate din Murcia (sud-est) Manuel Villegas, a fost constrâns să demisioneze. Consilierul pentru sănătate din enclava spaniolă Ceuta, din nordul Marocului, Javier Guerreron, se află într-o situaţie similară, dar a anunţat că nu va demisiona, dând asigurări că nu a încălcat niciun protocol.
„Nu voiam să mă vaccinez”, a spus Javier Guerreron, precizând că a acţionat la solicitarea consilierilor săi tehnici.
Partidul stângii radicale Podemos, membru al guvernului spaniol alături de socialişti, a denunţat „corupţia” în administrarea vaccinurilor. Spania este una dintre ţările europene cele mai dur lovite de pandemie, cu peste 55.000 de morţi şi aproape 2,5 milioane de cazuri, potrivit cifrelor oficiale.