Prima pagină » International » Măsuri de securitate suplimentare în Italia înaintea Paştelui catolic
Măsuri de securitate suplimentare în Italia înaintea Paştelui catolic

Măsuri de securitate suplimentare în Italia înaintea Paştelui catolic

25 mart. 2024, 17:50,
în International

Poliţia italiană îşi va spori nivelul de vigilenţă înaintea sărbătorii catolice a Paştelui (31 martie), a anunţat luni Ministerul de Interne italian, potrivit Reuters, transmite Agerpres.

Ministerul de Interne italian a efectuat luni o revizuire a măsurilor de securitate naţională în urma atacului terorist comis vineri seară în apropiere de Moscova şi soldat cu cel puţin 137 de morţi şi 180 de răniţi.

”În perspectiva apropiatei vacanţe de Paşte, a fost convenită o intensificare a activităţilor de control şi supraveghere”, arată o declaraţie a Ministerului de Interne de la Roma.

O atenţie specială va fi acordată ”tuturor ţintelor sensibile”, conform declaraţiei citate.

Atacul din apropierea Moscovei a fost revendicat de organizaţia jihadistă Stat Islamic, însă autorităţile ruse au prezentat o pistă ucraineană, spunând că atacatorii încercau să ajungă în Ucraina, unde aveau contacte. Ucraina neagă însă cu fermitate orice implicare în acest atentat, cel mai grav comis în Rusia în ultimii 20 de ani.

Cum sărbătoresc italienii Paștele

Într-o ordine de idei asemăntoare, menționăm cum Paștele pentru italieni, ca și pentru români, este o sărbătoare extrem de importantă, pe care italienii o sărbătoresc participând la o serie de procesiuni și slujbe religioase, dar și la diverse jocuri, concerte sau chiar parade.

Înainte de această sărbătoare, în bisericile de pe întreg teritoriul Italiei se organizează slujbe dedicate acesteia, cea mai cunoscută dintre ele fiind cea organizată în Bazilica Sfântului Petru și condusă de către Papă.

Via Crucis – Drumul Crucii

În Vinerea Mare (Venerdi Santo), Papa celebrează Via Crucis (Drumul Crucii) în Roma, în apropierea Colosseum-ului. Prin acest ritual sunt rememorate traseul și toate opririle din parcursul dureros al lui Iisus în drumul lui spre Golgota.

În vinerea și sâmbăta (uneori chiar și duminica) de dinainte de Paște, au loc diverse procesiuni religioase în cam toate localitățile din Italia. Unele biserici au statui ale Fecioarei cu Pruncul, pe care le plimbă în cadrul unor parade prin toată localitatea, urmând ca ele să fie lăsate în piața din centrul acesteia.

Participanții la aceste parade sunt de obicei îmbrăcați în costume populare, iar bisericile sunt decorate cu frunze de palmier și ramuri de măslin.

Scoppio del Carro – Explozia carului

În duminica Paștelui, în Florența, are loc o procesiune numită Scoppio del Carro (Explozia carului). Un car uriaș, frumos decorat și plin cu artificii este tras de către boi albi până în centrul istoric al Florenței, în apropierea Bazilicii Santa Maria del Fiore (Sfânta Maria a Florilor), unde arhiepiscopul trimite o rachetă sub forma unui porumbel către car, generând, astfel, o serie de explozii impresionante.

Mâncarea italiană de Paște

Paștele reprezintă și sfârșitul postului, astfel că mâncarea joacă un rol important în celebrarea acestuia. Mâncărurile tradiționale pascale din Italia sunt reprezentate de feluri de mâncare care conțin carne de miel sau ied, anghinare și diverse tipuri de pâine, special făcută pentru această ocazie.

Pannetone și Colomba (sub formă de porumbel) sunt, de multe ori, oferite cadou, alături de ouă de ciocolată, care conțin de cele mai multe ori câte o surpriză.

La Pasquetta – a doua zi de Paște

În a doua zi de Paște, în mai multe localități din Italia se țin concerte sau se inițiază diverse jocuri, dintre care multe implică ouăle.

În localitatea Panicale, din regiunea Umbria, în această zi, se desfășoară un concurs al cărui vedetă principală este brânza. Jocul implică rostogolirea unei roți de brânză, cu greutatea de aproximativ 4 kilograme, în jurul zidurilor orașului vechi, câștigător fiind jucătorul care reușeste acest lucru cu cât mai puține lansări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`