Prima pagină » Titlurile zilei » Măsurătorile o arată! Risc fără precedent, la Iași! Te poți îmbolnăvi de cancer, iar medicii confirmă totul: „Cu cât particulele sunt mai mici, există șanse mai mari”
Măsurătorile o arată! Risc fără precedent, la Iași! Te poți îmbolnăvi de cancer, iar medicii confirmă totul: „Cu cât particulele sunt mai mici, există șanse mai mari”

Măsurătorile o arată! Risc fără precedent, la Iași! Te poți îmbolnăvi de cancer, iar medicii confirmă totul: „Cu cât particulele sunt mai mici, există șanse mai mari”

19 sept. 2022, 02:00, 12 ,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Ieșenii se pot îmbolnăvi de cancer pulmonar fără să fie fumători, ci doar să pășească afară. Particulele în suspensie PM 2,5 ar duce la această situație. Au fost înregistrate depășiri la acest indicator ce arată cât de poluat este Iașul

Nu trebuie să fumezi ca să ajungi să te îmbolnăveşti de cancer pulmonar, ci doar să păşeşti afară. Ieșenii care nu sunt fumători se pot îmbolnăvi de cancer pulmonar sau alte tipuri de boli din cauza aerului poluat. Acest lucru a fost descoperit de cercetătorii britanici care au examinat date de la 400.000 de persoane nefumătoare din Marea Britanie și din două țări asiatice. Experții susțin într-o cercetare de la Institutul Francis Crick ce a fost prezentată pe 10 septembrie, la Congresul Societăţii Europene de Oncologie Medicală (ESMO) 2022 de la Paris, faptul că există o legătură între poluarea aerului şi cancerul pulmonar la persoanele nefumătoare. Aceste afecțiuni ar apărea din cauza expunerii la poluarea cu particulele PM 2,5, mult mai mici față de PM 10.

Mai mult, aerul poluat nu provoacă doar cancer la plămâni, ci și astm, boli de inimă şi demenţă. Plecând de la această cercetare, reporterii BZI au discutat cu specialiștii pentru a vedea cum se prezintă situația în Iași. Astfel, începând cu anul 2017, au fost înregistrate depășiri la cele două indicatoare care arată nivelul poluării, PM 2,5 și PM 10.

Iașul este poluat din cauza particulelor în suspensie PM 2,5

Unul dintre acestea este indicatorul PM 2,5 care se măsoară gravimetric (metoda de referinţă) doar în staţia IS-2 Decebal-Cantemir. Potrivit specialiștilor de mediu, au fost înregistrate depășiri peste media anuală.

„Valoarea limită de referinţă este media anuală de 25 micrograme pe metrul cub. Se poate vedea că a fost depăşită în 2017 şi 2018, iar în 2019 şi 2020 nu am avut capturi de date suficiente pentru întregul an”, susțin specialiștii din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Iași care măsoară aceste depășiri prin cele 6 stații amplasate în municipiu și în județul Iași.

Astfel, în anul 2017, media valorii anuale la PM 2,5 a fost de 28 de micrograme pe metrul cub, peste valoarea medie anuală de 25 de micrograme pe metrul cub. În anul 2018, a fost de 27 de micrograme pe metrul cub. În perioada 2019-2020, chiar dacă specialiștii APM susțin că nu au avut suficiente date pentru a preciza dacă a fost atins nivelul de poluare cu PM 2,5, media anuală aproape a fost depășită. Astfel, în anul 2019, valoarea medie anuală a fost de 22 de micrograme pe metrul cub, în 2020 fiind de 23 de micrograme pe metrul cub. În anul precedent, valoarea medie anuală a fost de 20 micrograme pe metrul cub, când vine vorba de indicatorul PM 2,5, fiind aproape de limita acceptată pentru media anuală. Poluarea din Iași s-a menținut la un nivel ridicat și în acest an.

Ieșenii se pot îmbolnăvi de boli pulmonare din cauza poluării

În ceea ce privește indicatorul PM 10 despre care specialiștii au precizat că este periculos pentru organism și care este măsurat în toate cele 6 stații amplasate în Iași, acesta se calculează valoarea limită zilnică și numărul de zile maxim acceptat pentru depășirile acestei valori. Pentru PM 10, valoarea limită zilnică este de 50 de micrograme pe metrul cub. Într-un an, limita depășirilor acestei valori pe fiecare stație este de 35 de zile pe an. Aceasta a fost depăşită în anii 2018 și 2019, în staţiile IS-1 Podu de Piatră, IS-2 Decebal-Cantemir și IS-6 Bosia Ungheni. În perioada 2020-2021, peste 35 de depășiri, cât este media anuală acceptată, au fost înregistrate în stațiile din Podu de Piatră și Bosia-Ungheni. Medicii susțin că poluarea cauzată de particulele în suspensie PM 2,5 și PM 10 poate provoca afecțiuni pulmonare.

„Din cauza poluării, în general, apar afecțiunile pulmonare. Cu cât particulele sunt foarte mici, riscurile de îmbolnăvire sunt mai mari. Noi studiem lucrul acesta, avem un coleg ce face un studiu pe această temă, dar încă nu au fost publicate datele. Cu cât particulele sunt mai mici, există șanse mari să ajungă în alveolele pulmonare și, astfel, pot apărea diverse afecțiuni. Poluarea este o chestiune serioasă, cunoscută, la nivel mondial, ca factor de risc al afecțiunilor pulmonare”, susține dr. Radu Crișan Dabija, managerul Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași.

Traficul este cel mai important factor al poluării. Potrivit specialiștilor, ieșenii se pot îmbolnăvi, dacă sunt expuși poluării.

Comentarii
  • S-a terminat pt moment agenda pe intepat, urmeaza agenda pe incalzire globala. O bazaconie completa. Primul pas? Interzicerea masinilor personale. Cum o faci? Le zici la plebei ca omoara oameni daca au masini personale. Asa cum le ziceai ca omoara oameni daca nu poarta masca. Executarea plebeii mei.

  • Unde-i Gurlui ????

  • Incep sa apara studiile care sugereaza interzicerea masinilor personale? :)) asteptam cu interes si ong-istii care se vor intinde pe strazile din iasi si nu vor permite traficul rutier. Pentru salvarea planetei normal :)) Ca sa inteleaga omul simplu, in noua harneala a „incalzirii globale” trebuie sa dispara proprietatile. Totul trebuie inchiriat.

  • toti prostalanii conspirationisti fara studii si educatie mananca rah… si contrazic experti care au demonstrat de ani de zile ca in Romania mai multi oameni mor zilnic din cauza poluarii decat in accidente rutiere.

  • Hee hee , rîdeți voi dar ideia chiar așa este și e de mulți ani !, vor să mai reducă pulimea și nu toți mujicii să aibă privilegii !, păi ce ? În trecut doar nobilii , boierii aveau trăsură !, restul era sulime legată de glie fără șanse prea mari de mișcare , independență , autodeterminare

  • Bogdan vascu

    Gurlui.. unde ești mă cu toate aparatele și studiile tale?? Nu stai pitit cu vreun senzor prin boscheți? Nu ți au promis ăștia niciun post sa poți zburda cu dispozitivele de măsurat prin târg? Ești cam tăcut Tovarășe Gurlui! Ce ai? Îți este rău? De ce stai pe margine și nu salvezi orașul????

  • Sa monteze o statie de monitorizare a aerului in cartierul Aviatiei,sigur ar fi dat peste cap echipamentul din cauza drumului pietruit care duce la Valea Lunga, drum ignorat zeci de ani de autoritati. Praful ridicat in aer se duce pana in zona Tudor.

  • În foto este prezentat Omul Invizibil !

  • Miki maus de bahlui

    Gurlui! Citește articolul. Poate îți vine vreo idee de emisiune… Ai și tu un motiv de implicare sa ți se audă cuvântul de viitor țiitor aspirant la vreo funcție prin urbea asta. Doar nu ești oricine.. ai și tu un cuvânt de spus pe pământul ăsta..mai ales pe domeniul tau, ce naiba. Săracul, el vrea, da nu poate pentru că lumea nu l prea baga in seama. Rad de el și îl aseamănă cu mosneagu ăla debil mintal MARMUREANU, ăla cu cutremure. Eu zic sa nu te lași , sa te zbați in continuare, poate poate data viitoare te votez și eu în afara familiei tale care nici ea nu te baga in seamă…

  • Ce-aveti ma cu domnu europarlamentar ? PM2,5 o sa scada cand o sa se vredniceasca vegetatia, omul a zis clar asta. Dar stiati ca lacul cutarica a fost decimat ? Tot domnu europarlamentar a zis-o.
    Acuma omul e preocupat de alte chestii mai importante, vi le povesteste dupa ce revine de la Londra. Sau nu stiati ca a fost invitat ?

  • Este perfect adevarat,N.P.E. 5,6,7 cat vreti risc mai mare pt populime,se stia dar au scos bani frumosi cu investitii minime !Atentie,valabil pt fumat,vapatul cu tigări pulverizatoare;Risc mare de afectiuni pulmonare diverse!

  • La câte vechituri circulă e ceva firesc. E plin de bo$$i care calca pedala la rable non euro, euro 1,2,3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`