Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Coronavirus: testele pe hamsteri arată că măștile reduc răspândirea acestuia
Coronavirus: testele pe hamsteri arată că măștile reduc răspândirea acestuia

Coronavirus: testele pe hamsteri arată că măștile reduc răspândirea acestuia

19 mai 2020, 19:32,
în Sanatate

Măștile reduc răspândirea coronavirusului. Cercetătorii din Hong Kong au descoperit că transmiterea coronavirusurilor poate fi redusă cu peste 60% atunci când măștile chirurgicale sunt folosite de bolnavi.

În această perioadă de relaxare, purtarea unei măști este recomandată în anumite situații, cum ar fi transportul public. Deși nu este un înlocuitor pentru respectarea gesturilor de barieră și distanțare socială, aceasta ajută la limitarea imprastierii picăturilor contaminate de catre o persoană purtătoare, prin tuse, strănut sau în caz de contact direct.

Pentru cei care se îndoiau de eficiența lor, cercetătorii de la Universitatea din Hong Kong tocmai au publicat un studiu care se bazează pe teste efectuate pe hamsteri și care dovedesc utilitatea lor în limitarea răspândirii virusului pe scară largă.

Acest studiu arată că purtarea măștilor chirurgicale poate reduce transmiterea coronavirusului, în special atunci când sunt purtate de persoanele infectate. Este una dintre primele echipe științifice care a studiat în mod specific dacă măștile pot preveni sau nu infectarea. Pentru a face acest lucru, cercetătorii au folositt hamsteri care au fost infectați cu virus lângă hamsterii „sănătoși”. Într-un prim experiment, nu s-a plasat nicio mască chirurgicală între cele două cuști. În cea de-a doua, o mască a fost plasată mai aproape de hamsterii sănătoși, iar în a treia, o mască a fost plasată mai aproape de hamsterii infectați.

Măștile reduc răspândirea coronavirusului

De fiecare dată, un flux de aer mergea din cușca animalelor bolnave la cea a animalelor sănătoase pentru a circula virusul. Rezultatele au arătat că, fără măști între cele două cuști, două treimi din hamsterii sănătoși au fost infectați o săptămână mai târziu. Pentru celelalte experimente cu măști, răspândirea virusului a fost limitată, dar nu la același nivel: rata infecției a scăzut la 15% atunci când măștile au fost plasate în cușca animalelor infectate și la 35% când au fost plasat pe cea a hamsterilor sănătoși. În plus, hamsterii infectați în ciuda prezenței măștilor aveau o încărcătură virală mai mică în corpul lor în comparație cu cei infectați fără mască.

„Este clar că folosirea măștilor la persoanele infectate atunci când acestea sunt asimptomatice sau simptomatice este mult mai importantă decât orice altceva”, explică într-un comunicat de presă profesorul Yuen Kwok-yung. „De asemenea, acest experiment explică de ce purtarea unei măști este importantă, deoarece știm că un număr mare de persoane infectate nu au simptome. Prin urmare, omul de știință recomandă să purtați o mască atunci când vă deplasați într-un loc public, dar și în zone interioare închise, în ciuda vremii calde, pentru a ajuta la transmiterea coronavirusului SARS-CoV-2 care cauzează Covid-19.

Rețineți că nu se recomandă, în absența unei măști, să folosești o eșarfă: plasa țesăturilor lasă să treacă virușii. În ceea ce privește vizierele, dacă acestea sunt un mijloc suplimentar de protecție împotriva virusurilor transmise prin picături, acestea nu sunt destinate să înlocuiască măștile pentru publicul larg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 ianuarie 2025
04 ianuarie 2025