Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Măștile FFP2 rămân eficiente chiar și spălate de 10 ori
Măștile FFP2 rămân eficiente chiar și spălate de 10 ori

Măștile FFP2 rămân eficiente chiar și spălate de 10 ori

12 apr. 2021, 16:21,
în Sanatate

Știm că publicul larg poate refolosi măștile chirurgicale de mai multe ori după spălare. UFC-Que Choisir tocmai a efectuat același test cu măștile FFP2, utilizate în special în această perioadă. Iar rezultatele lor sunt concludente!

În noiembrie anul trecut, UFC-Que Choisir a analizat capacitățile de filtrare a trei măști chirurgicale vândute în supermarketurile sau farmaciile din Franta. Pentru a face acest lucru, le-au spălat la 60°C, le-au uscat și călcat. Rezultatele: măștile de unică folosință au asigurat protecție împotriva coronavirusului până la zece cicluri de spălare și uscare.

„Chiar și după ce au fost supuse mai multor cicluri de spălare, acestea depășesc cu mult cerințele minime pentru măștile de țesătură care poartă garanția oficială de filtrare Afnor/ GA care ne-au servit drept referință”, a remarcat asociația consumatorilor din Franta.

Măștile FFP2 rămân eficiente chiar și spălate de 10 ori

Asociatia și-a continuat testele și a fost interesată indeosebi de masca FFP2. Aceste măști sunt folosite mai degrabă de profesioniștii din domeniul sănătății, care sunt deosebit de expuși, în special datorită capacității lor de filtrare superioară celorlalte protecții. În timp ce purtarea măștilor FFP2 nu este recomandată la populația generală, s-a observat totuși o anumită notorietate de la începutul anului, în special în rândul persoanelor în vârstă, in contexul noilor mutatii. Farmaciile au observat o creștere a vânzărilor acestor masti.

Aceste măști pot fi purtate mai mult timp (până la 8 ore), dar în principiu nu sunt nici refolosibile, nici concepute pentru a fi spălate. Cu toate acestea, UFC-Que Choisir le-a dat același test pe care l-au făcut cu măștile chirurgicale cu câteva luni mai devreme. Asociația a verificat performanța de respirabilitate și filtrare a patru măști noi, după zece spălări la 60°C și uscare. Și rezultatele sunt, de asemenea, concludente!

„În ceea ce privește filtrarea, măștile testate sunt foarte eficiente: filtrează perfect particulele de peste 3 µm până la mai mult de 99,9% ca atunci când sunt noi, chiar si după 10 spălări/uscari”, confirmă UFC-Que Choisir. Publicul larg, care nu le folosește sanitar, ar putea, prin urmare, să refolosească măștile FFP2. O mare economie pentru buzunare, deoarece aceste protecții sunt scumpe.

Chiar dacă UFC-Que Choisir observă că ciclurile de spălare deteriorează uneori protecțiile (la nivelul barei nazale, elastice etc), pot fi spalate de zece ori fără probleme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`