Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății și Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației susţin o conferinţă de presă comună în contextul începerii noului an şcolar. Printre declaraţiile făcute, ministrul Educației susţine faptul că masca de protecţie va fi obligatorie în şcoli, chiar şi la orele de sport, dacă rata de infectare este mai mare de 2 la mie.
Ioana Mihăilă a menţionat faptul că masca va fi obligatorie în toate spaţiile închise dar şi în spaţiul exterior în unele situaţii speciale cum ar fi festivitatea de începere a anului şcolar.
Masca de protecţie este obligatorie şi la ora de sport dacă rata de infectare este mai mare de 2 la mie
În contextul în care România traversează o perioadă dificilă din punct de vedere epidemiologic, Sorin Cîmpeanu și Ioana Mihăilă au stabilit mai multe reguli în învăţământul românesc. Altfel spus, ministrul Educației a anunţat faptul că măştile de protecţie vor fi obligatorii inclusiv la orele de sport dacă rata de infectare va fi mai mare de 2 la mie:
”Referitor la situația per ansamblu, în București a crescut rata de infectare în doar o lună de zile de la 0,3 la mie la 0,7 la mie. Dacă vom ajunge în situația de a avea 6 cazuri la mia de locuitori, îmi cer scuze, nu am competențe medicale, dar în acel moment rămân deschide doar creșele și grădinițele.
Am înțelels neajunsurile, am îndreptat din situațiile apărute anterior. Spre exemplu, ora de educație fizică se va desfășura fără mască până la o rată de infectare de 2 la mia de locuitori, iar la peste 2 la mie se va desfășura fără mască de protecție doar în exterior.”, a spus Sorin Cîmpeanu.
Anterior, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu susținea faptul că măștile de protecție vor fi asigurate de la bugetul de stat. Acesta a interogat toate IȘJ-urile din România pentru a vedea necesarul de măști.
În altă ordine de idei, tot în cursul conferinţei de presă de miercuri, 1 septembrie, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a anunţat faptul că dacă rata de infectare va fi mai mare de 6 la mie, învăţământul se va face în sistem online Desigur, de la această regulă sunt exceptate grădinițele, creșele dar şi învăţământul special:
Scenariile stabilite sunt în cea mai mare parte cunoscute, până la 6 la mia de locuitori, toate creșele grădiniţele şi şcolile vor funcţiona cu prezentă fizică. După 6 la mie rămân creșele şi grădiniţele iar toţi elevii vor intra în online, cu o singură excepţie, învăţământul special. Vor fi permise şi după depăşirea ratei de infectare de 6 la mie. (…) a menționat Sorin Cîmpeanu.
Elevii infectați pot reveni la școală în ziua a 8-a dacă se vor testa
De altfel, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă a vorbit și despre scenariul în care într-o clasă există un elev testat pozitiv. Aceasta susține faptul că elevii pozitivi pot reveni în clasă dacă se vor testa, negativ, în a 8-a zi de infectare. Totuși, dacă părinții refuză testarea, elevii vor reveni în fizic doar după 14 zile. În acest timp, elevul va fi mutat în învățământul online.