Măștile de protectie trebuie purtate în orice moment pentru a lupta cu Covid-19. Dar devin mai puțin eficiente din cauza umidității produse de respirație pe vreme foarte rece? Unii experți consideră că aceste protecții nu mai sunt eficiente atunci când sunt umede, în timp ce alții sugerează că umiditatea este o armă împotriva virusului. Măștile de protecție sunt mai puțin eficiente pe vreme rece? Iata ce spun expertii!
De câteva luni, masca a devenit o parte integrantă a vieții noastre de zi cu zi. Știm cu toții: aceasta are partea sa de inconveniente. În timpul episoadelor de căldură extremă, de exemplu, poate deveni greu de suportat, deoarece este posibil să aveți dificultăți de respirație sau să simțiți că vă sufocați. Pe de altă parte, acest scut facial poate fi un aliat în timpul iernii. Pe vreme rece, acest echipament esențial ne poate încălzi jumătate din față, deoarece păstrează căldura respirației. Dar acest fenomen uda masca. Apare atunci o întrebare: această protecție își pierde eficacitatea în fața Covid-19 când afara este frig?
Măștile ne-ar proteja mai puțin de Covid-19 pe vreme rece, potrivit experților
Umezeala generată de respirație se adună pe mască și reduce eficacitatea acesteia, potrivit dr. Matthew Oughton, specialist în boli infecțioase la Spitalul General Evreiesc din Montreal și profesor asistent la Universitatea McGill, noteaza Femme Actuelle. Măștile umede ar deveni mai puțin eficiente în „captarea picăturilor respiratorii și împiedicarea acestora de a părăsi gura și nasul unei persoane”, a declarat acesta pentru Radio Canada.
Asociația franceză de standardizare (Afnor) afirmă, de asemenea, că acest scut facial este „mai puțin eficient dacă este ud de ploaie sau umezit prin utilizarea sa (respirație, transpirație)” deoarece „electricitatea statică (care permite măsurarea gradului de protecție a măștii) dispare și picăturile trec mai ușor. Dar asta nu înseamnă că măștile sunt complet inutile, potrivit doctorului Zain Chagla, specialist în boli infecțioase la Spitalul St. Joseph din Hamilton. Prin urmare, cei doi specialiști vă recomandă să vă schimbați masca pentru o altă protecție uscată, pe vreme rece, astfel încât acest scut facial să rămână eficient.
Iarna, unii oameni tind, de asemenea, să „dea jos sau să-și lase sub barbie masca” pentru a strănuta sau a-și sufla nasul când este cazul. „Ceea ce învinge scopul măștii”, a spus dr. Zain Chagla. Prin urmare, el sfătuiește să ne suflam nasul sau să strănutăm „într-o zonă departe de alte persoane”.
Umiditatea este o armă împotriva Covid-19?
Cercetătorii americani de la Institutul Național de Sănătate au indicat în cercetările publicate pe 12 februarie că umiditatea generată de respirație îmbunătățește apărarea imună și reduce severitatea bolii. „Am descoperit că măștile măresc foarte mult umiditatea aerului inhalat și propunem că hidratarea rezultată a căilor respiratorii poate fi responsabilă pentru constatarea documentată care leagă mai puțin severitatea bolii Covid-19 de purtarea unei măști. (…) Nivelurile ridicate de umiditate au demonstrat că atenuează severitatea gripei, iar acest lucru s-ar putea aplica severității Covid-19 printr-un mecanism similar”, a spus autorul principal al studiului, Adriaan Bax.
Potrivit oamenilor de știință americani, umiditatea ridicată poate stimula curățarea mucociliară, ceea ce ar limita răspândirea unui virus în plămâni. Curățarea mucociliară este un mecanism de apărare care împinge mucusul și particulele potențial dăunătoare. Umiditatea ridicată ar stimula, de asemenea, producția de interferoni, proteine „care luptă împotriva virușilor”.
„Umiditatea scăzută s-a dovedit a slăbi atât curățarea mucociliară, cât și răspunsul la interferon, care ar putea fi unul dintre motivele pentru care oamenii sunt mai predispuși să aibă infecții respiratorii pe vreme rece”, se precizeaza in aceasta lucrare.