Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Măștile de protecție sunt mai puțin eficiente pe vreme rece?
Măștile de protecție sunt mai puțin eficiente pe vreme rece?

Măștile de protecție sunt mai puțin eficiente pe vreme rece?

16 feb. 2021, 16:04,
în Sanatate

Măștile de protectie trebuie purtate în orice moment pentru a lupta cu Covid-19. Dar devin mai puțin eficiente din cauza umidității produse de respirație pe vreme foarte rece? Unii experți consideră că aceste protecții nu mai sunt eficiente atunci când sunt umede, în timp ce alții sugerează că umiditatea este o armă împotriva virusului. Măștile de protecție sunt mai puțin eficiente pe vreme rece? Iata ce spun expertii!

De câteva luni, masca a devenit o parte integrantă a vieții noastre de zi cu zi. Știm cu toții: aceasta are partea sa de inconveniente. În timpul episoadelor de căldură extremă, de exemplu, poate deveni greu de suportat, deoarece este posibil să aveți dificultăți de respirație sau să simțiți că vă sufocați. Pe de altă parte, acest scut facial poate fi un aliat în timpul iernii. Pe vreme rece, acest echipament esențial ne poate încălzi jumătate din față, deoarece păstrează căldura respirației. Dar acest fenomen uda masca. Apare atunci o întrebare: această protecție își pierde eficacitatea în fața Covid-19 când afara este frig?

Măștile ne-ar proteja mai puțin de Covid-19 pe vreme rece, potrivit experților

Umezeala generată de respirație se adună pe mască și reduce eficacitatea acesteia, potrivit dr. Matthew Oughton, specialist în boli infecțioase la Spitalul General Evreiesc din Montreal și profesor asistent la Universitatea McGill, noteaza Femme Actuelle. Măștile umede ar deveni mai puțin eficiente în „captarea picăturilor respiratorii și împiedicarea acestora de a părăsi gura și nasul unei persoane”, a declarat acesta pentru Radio Canada.

Asociația franceză de standardizare (Afnor) afirmă, de asemenea, că acest scut facial este „mai puțin eficient dacă este ud de ploaie sau umezit prin utilizarea sa (respirație, transpirație)” deoarece „electricitatea statică (care permite măsurarea gradului de protecție a măștii) dispare și picăturile trec mai ușor. Dar asta nu înseamnă că măștile sunt complet inutile, potrivit doctorului Zain Chagla, specialist în boli infecțioase la Spitalul St. Joseph din Hamilton. Prin urmare, cei doi specialiști vă recomandă să vă schimbați masca pentru o altă protecție uscată, pe vreme rece, astfel încât acest scut facial să rămână eficient.

Iarna, unii oameni tind, de asemenea, să „dea jos sau să-și lase sub barbie masca” pentru a strănuta sau a-și sufla nasul când este cazul. „Ceea ce învinge scopul măștii”, a spus dr. Zain Chagla. Prin urmare, el sfătuiește să ne suflam nasul sau să strănutăm „într-o zonă departe de alte persoane”.

Umiditatea este o armă împotriva Covid-19?

Cercetătorii americani de la Institutul Național de Sănătate au indicat în cercetările publicate pe 12 februarie că umiditatea generată de respirație îmbunătățește apărarea imună și reduce severitatea bolii. „Am descoperit că măștile măresc foarte mult umiditatea aerului inhalat și propunem că hidratarea rezultată a căilor respiratorii poate fi responsabilă pentru constatarea documentată care leagă mai puțin severitatea bolii Covid-19 de purtarea unei măști. (…) Nivelurile ridicate de umiditate au demonstrat că atenuează severitatea gripei, iar acest lucru s-ar putea aplica severității Covid-19 printr-un mecanism similar”, a spus autorul principal al studiului, Adriaan Bax.

Potrivit oamenilor de știință americani, umiditatea ridicată poate stimula curățarea mucociliară, ceea ce ar limita răspândirea unui virus în plămâni. Curățarea mucociliară este un mecanism de apărare care împinge mucusul și particulele potențial dăunătoare. Umiditatea ridicată ar stimula, de asemenea, producția de interferoni, proteine „care luptă împotriva virușilor”.

„Umiditatea scăzută s-a dovedit a slăbi atât curățarea mucociliară, cât și răspunsul la interferon, care ar putea fi unul dintre motivele pentru care oamenii sunt mai predispuși să aibă infecții respiratorii pe vreme rece”, se precizeaza in aceasta lucrare.

Bugetul.ro
Marele zăcământ de petrol ascuns în „măruntaiele” României. Locul în care a fost găsită o adevărată „comoară” de petrol și gaze naturale este surprinzător
redactia.ro
Cum a murit, de fapt, Rareș Ion, dealerul lui Vlad Pascu. Fratele lui a făcut dezvăluiri cutremurătoare
Bugetul.ro
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității în procesele contra marilor bănci din România
a1.ro
Paște 2025: Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce nu e bine să faci pe 17 aprilie
Playtech.ro
Cea mai toxică carne din comerţ. Când o prăjeşti este şi mai periculoasă
observatornews.ro
Sfânta şi Marea Miercuri din Săptămâna Patimilor. Tradiţii şi obiceiuri în ziua în care Iisus a fost trădat de Iuda
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Mari schimbări la BAC. Anunț de ultimă oră de la Ministerul Educației
realitatea.net
Săptămâna Mare: Perioada cu cea mai mare încărcătură spirituală din an. Ce TREBUIE să faci în fiecare zi, pentru a fi ferit de boală și a avea parte de noroc
SportpeSurse
Prima arestare în cazul Boupendza! Tulburător! Cine este principalul suspect
Playtech.ro
Ce să presari peste crinii din grădină la final de aprilie pentru flori mari cât palma la vară. Vecinii îţi vor cere reţeta
Dailybusiness.ro
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
RomaniaTV
Ministrul Muncii, anunţ de ultimă oră pentru angajaţi şi angajatori
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Tragedie în lumea medicală. George și Emanuel, doi medici tineri, au murit. Aveau doar 28 și 31 de ani. Detalii teribile!
redactia.ro
Zodiile binecuvântate în Joia Mare. Sunt sub protecție divină
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`