Prima pagină » Coronavirus » Măștile de protecție, mai eficiente decât vizierele? Fizicianul Cristian Presură explică de ce

Măștile de protecție, mai eficiente decât vizierele? Fizicianul Cristian Presură explică de ce

15 sept. 2020, 22:45,
Bianca Rebegea în Coronavirus

Pentru a studia mișcarea particulelor de dimeniuni nanometrice, comparabile cu cele ale coronavirusului, trei cercetători americani de la Florida Atlantic University din SUA au făcut teste folosind măști cu supapă, viziere, dar și măști chirurgicale. Conform fizicianului român Cristian Presură, vizierele nu sunt la fel de eficiente ca măștile chirurgicale obișnuite, care oferă o protecție mai bună, conducând la limitarea răspândirii virusului COVID-19.

„Concluziile experimentului sunt puțin îngrijorătoare. Noi folosim măștile, în mod special, pentru a nu da virusul mai departe. Asta este principala funcție a măștii, de a bloca atunci când suntem infectați, împrăștierea virusului”, a spus Cristian Presură, la Digi24.

Măștile de protecție, mai eficiente decât vizierele? Fizicianul Cristian Presură explică de ce

Fizicianul arată că viziera nu este eficientă, din cauza faptului că aerosolii se împrăștie și pot ajunge la o distanță de un metru după mai multe minute. Despre măștile care prezintă supapă a afirmat că au același efect: aerosolii trec prin acea valvă și sunt împrăștiați în jur.

„Se vede cum aerosolii pleacă pe sub vizieră, și chiar dacă în prima instanță, sunt blocați de vizieră, după mai multe minute, aerosolii se împrăștie pe sub vizieră și totuși ajung la distanțe rezonabile, la distanță de un metru după cinci minute. La fel se întâmplă și în cazul măștilor cu valvă, unde se observă foarte clar că, chiar și atunci când se expiră, aerosolii trec prin acea valvă și sunt împrăștiați în jur. Este îngrijorător, într-adevăr.

Măștile obișnuite, se vede în video, aruncă virusul, în sus, între zona dintre nas și ochi, în rest ele sunt foate bune. Viziera oprește, dar după un anumit moment, în partea de jos, aerosolii se formează și se împrăștie în toate direcțiile.

Dacă vrem să înțelegem rezultatele acestui experiment, putem folosi analogia fumului de țigară. Dacă fumăm în spatele unei viziere și apoi dăm afară fumul, acesta inițial este blocat apoi se împrăștie încetul cu încetul. Masca oferă mult mai multă protecție, viziera oferă mai puțin protecție. Când masca este făcută prost, aerosolii ies drept prin mască. Aceste măști pe care noi la folosim ar trebui validate înainte de a ajunge la consumatori”, a spus Cristian Presură.

Cristian Presură demontează un mit privind masca de protecție

Fizicianul a demonstrat că masca de protecție nu limitează oxigenarea creierului cu sânge, nici măcar în condiții precum mersul pe jos, mersul cu bicicleta sau la sală. Acesta a făcut un experiment și a purtat o mască refolosibilă și una de unică folosință, cu 3 straturi, timp de 6 ore. Saturația a variat înte 97-98%, în condițiile în care ea trebuie să fie peste 94%.

„Este o explicație: numărul de molecule de oxigen. În aerul pe care il inspiram, avem cam 20% molecule de oxigen. Înseamnă că 20 de molecule sunt de oxigen. Când inspirăm, oprim 4 molecule și aerul pe care îl expiram are concentrație de 16%. Înseamnă că acea concentrație de sub mască variază între 16 și 20%. Noi avem nevoie de 4 molecule. Acolo sunt între 16 și 20. Corpul are de unde să ia oxigen. În realittate, valoarea e foarte aproape de oxigen. Oxigenul trece prin mască, luăm foarte mult aer din afară și atunci concentrația e foarte aproape de 20%. Ca să-i liniștim pe toți, chiar dacă concentrația ar fi fost de 18%, e echivalent cu a respira la 1000 de metri altitudine, unde putem respira lejer și unde saturația oxigenului nu scade”, a explicat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`