Prima pagină » Local » Măștile de gaze au ajuns să se vândă ca pâinea caldă. Teama de război i-a făcut pe ieșeni să cumpere orice le-ar putea salva viața
Măștile de gaze au ajuns să se vândă ca pâinea caldă. Teama de război i-a făcut pe ieșeni să cumpere orice le-ar putea salva viața

Măștile de gaze au ajuns să se vândă ca pâinea caldă. Teama de război i-a făcut pe ieșeni să cumpere orice le-ar putea salva viața

07 mart. 2022, 02:00,
Dragos Savin, în Local

Măștile de gaze se vând ca pâinea caldă la Iași. Un comerciant spune că, în ultima perioadă, măștile sunt extrem de căutate din cauza războiului din Ucraina. Ele se vând cu câteva zeci de lei, dar pot ajunge până la câteva sute de lei

Măști de gaze – asta caută de la o vreme ieșenii! Războiul din Ucraina se pare că a băgat multă teamă în oameni, iar articolele militare au început să fie tot mai căutate. În talciocul din Iași, un vânzător care avea pe tarabă măști de gaze a rămas surprins să vadă cât de repede s-au epuizat. Acesta spune că, din cauza războiului, ieșenii au ajuns să cumpere astfel de articole.

”S-au vândut bine în ultima perioadă măștile de gaze. Le aveam de mult la vânzare, dar, acum, cu războiul, lumea le caută… Acum nu știu la ce se gândesc. Ele sunt funcționale, sunt din surplus militar. Eu, la talcioc, le vindeam cu 40-50 de lei, dar, m-am uitat pe Internet, și am observat că se vând cu 100-150 de lei. Sunt unele și la 400-500 de lei”, a spus vânzătorul din talciocul ieșean.

„Măștile de gaze” ar putea salva viața oamenilor pe timp de război

O mască de protecție contra gazelor, numită în mod eronat „mască de gaze”, este o protecție împotriva anumitor tipuri de arme: chimice, biologice, radiologice, însă nu împotriva agenților radioactivi. Aceasta este purtată pe față pentru a apăra intrările căilor respiratorii (gură, nas) și, de multe ori, ochii, precum și alte țesuturi sensibile ale feței. De obicei, constă dintr-o mască și un filtru, aceasta fiind un aparat de respirat cu purificare, spre deosebire de aparatele de respirație.

În spate, de obicei, se poartă o sticlă umplută cu un amestec de gaze (oxigen, azot etc.) ca, de exemplu, pentru scufundări, și poate funcționa independent de calitatea aerului înconjurător.
Substanțele toxice din aer (de exemplu, clorul), aerosoli lichizi sau solizi (de exemplu, gazul muștar, folosit în timpul Primului Război Mondial) și tipuri de impurități biologice: bacterii, virusuri, toxine sau sporii, cu toate aceste amenințări, cele mai multe filtre sunt capabile să le contracareze.

Există măști contra gazelor: nucleare, radiologice, bacteriologice și chimice. Acestea s-au folosit inițial în Primul Razboi Mondial, când Germania începuse atacurile cu gaze.

Ieșenii au cumpărat „măști de gaze” și împotriva COVID-19!

În luna august 2020, măștile militare au fost la mare căutare în rândul ieșenilor în lupta împotriva COVID-19. Un bărbat din Iași, cu numele de utilizator de pe OLX „Nicu”, vindea măști militare în scopul de a ajuta ieșenii să stea departe de infecția cu coronavirus. Contactat de reporterii BZI, Nicu a povestit că le cumpăra și el tot de pe OLX, de la un distribuitor din Gorj, care vinde mai multe produse rămase de la Armata Română. Medicii ieșeni au tras un semnal de alarmă și au spus că, din frica de a nu se infecta cu noul coronavirus, populația ajunsese să cumpere orice produs care promitea protecție.

În realitate, spun aceștia, pericolele pot fi mai mari decât își pot închipui oamenii. Singurele măști cu adevărat utile în protecția împotriva COVID-19 au fost și sunt cele de tip FFP3. Măștile (de orice tip) neautorizate pot reprezenta un real pericol pentru purtători, spun medicii. Pe OLX se vindeau ca pâinea caldă astfel de produse și din ce în ce mai mulți cumpărători le căutau. În edițiile precedente, reporterii BZI au arătat unde se pot adăposti ieșenii în caz de război.

Mai mult, măștile de gaze, militare, care sunt și acum la mare căutare de frica războiului, pot crea reacții adverse grave.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *