Prima pagină » Sanatate » Sfatul medicului » Mastile chirurgicale protejeaza de gripa? Doar daca le porti asa si eviti sa faci asta

Mastile chirurgicale protejeaza de gripa? Doar daca le porti asa si eviti sa faci asta

22 oct. 2019, 10:24,
în Sanatate

Purtarea unei masti pe fata in scopul prevenirii infectiilor respiratorii a devenit o practica. Dar sunt acestea eficiente? Mastile chirurgicale protejeaza de gripa intr-adevar? Cititi mai multe despre cum se raspandeste virusul gripal si cat poate fi tinut in frau de o masca.

Sezonul gripei se desfasoara in Romania din decembrie pana in martie, dar poate incepe inca din octombrie, asa cum s-a si intamplat de altfel. Au fost deja confirmate mai multe cazuri in tara. Metoda obisnuita de preventie este imunizarea, insa vaccinul antigripal are limitele lui si nu asigura protectie 100%. Pentru a preveni imbolnavirea unii apeleaza la o masca. Sunt dovezi care sugereaza ca atunci cand esti bolnav, purtarea unei masti ii protejeaza pe cei din jur. De asemenea, daca esti sanatos si ai in jur oameni bolnavi, sa porti o masca te ajuta sa scazi riscul de infectie. Cu toate acestea, mastile sunt departe de a fi sigure.

Mastile chirurgicale, populare in timpul pandemiei de gripa din 1918

Virusul gripal este raspandit in principal prin picaturile expulzate din gura si nasurile persoanelor infectate. Acestea ajung in aer atunci cand bolnavul tuseste, stranuta sau vorbeste si se pot raspandi pana la sase metri distanta. Poate parea intuitiv ca daca porti o masca chirurgicala ai putea opri virusul sa nu intre in plamani. Si chiar asa se si comercializeaza online majoritatea mastilor. „Protejeza impotriva gripei porcine mortale H1N1 si alte bacterii si virusuri din aer”, sustin producatorii unui tip de masca faciala.

Mastile chirurgicale au fost introduse pentru prima oara in sala de operatie la sfarsitul anilor 1800. De obicei erau facute din doua straturi de tifon. Mastile au devenit populare in timpul gripei spaniole din 1918 – o pandemie care a ucis zeci de milioane de oameni. Masca nu este destinata sa protejeze chirurgul. Este pentru a-l proteja pe pacient. Ea opreste picaturile din gura/nasul chirurgului de a ajunge in rana pacientului – in felul acesta se previne sepsisul. Dar, in ciuda folosirii lor de mai bine de un secol, eficacitatea lor profilactica nu este perfecta. Potrivit unui studiu, mastile chirurgicale pot fi o sursa de contaminare bacteriana in sala de operatie. Studiul a gasit bacterii pe exteriorul mastilor folosite.

Mastile chirurgicale protejeaza de gripa?

Intr-un studiu din 2013, cercetatorii au numarat numarul de particule de virus din aer in jurul pacientilor cu gripa. Ei au descoperit ca mastile chirurgicale au redus expirarea de picaturi virale mari, de 25 de ori. Mastile au fost, insa, mai putin eficiente impotriva picaturilor virale fine, care pot ramane suspendate in aer mai mult timp si, prin urmare, sunt mai infectioase.

Mastile chirurgicale sunt uneori denumite masti de curtoazie, ceea ce sugereaza ca unii oameni le poarta din acelasi motiv altruist: sa-i protejeze pe altii. Dar, dupa cum arata studiile in salile de operare, acest beneficiu este indoielnic. Si avand in vedere ca multi oameni descriu gripa astfel: „ma simteam de parca fusesem lovita de un camion”, este putin probabil ca oamenii sa se plimbe prin oras cu o masca atunci cand se afla in perioada cea mai infectioasa. Aceasta este la 3-4 zile de la debutul simptomelor, moment in care oamenii sunt la pat, transpirati, loviti de durere, incapabili sa se deplaseze.

Mastile chirurgicale protejeaza de gripa daca eviti un gest si le porti zilnic

Purtarea unei masti v-ar putea feri de gripa in conditiile in care nu va atingeti deloc nasul, ochii, gura. In afara de inhalarea picaturilor care contin virusul, gripa se poate raspandi si altfel. De exemplu, atingi un obiect care a fost contaminat – sa zicem bara de sprijin intr-un autobuz public – apoi iti atingi fata. Si oamenii isi ating fata mult si fara sa-si dea seama macar. Un studiu din New South Wales a descoperit ca oamenii isi ating fetele de aproximativ 23 de ori pe ora.

Pentru a preveni imbolnavirea ar trebui sa purtati masca 24 de ore continuu, 7 zile din 7, sa nu va atingeti deloc nasul sau gura si sa o schimbati regulat. Este aproape imposibil sa nu-ti atingi fata in toata aceasta perioada. Ca sa nu mai amintim de faptul ca purtarea ei nu este tocmai confortabila si poate ingreuna comunicarea. Deci nu sunt foarte practice. Un studiu a descoperit ca doar 21% dintre oameni sunt capabili sa tina masti pentru timpul recomandat. Cercetatori australieni estimeaza ca, intr-un cadru de origine, purtarea unei masti chirurgicale scade riscul unei persoane sa se imbolnaveasca in proportie de 60%. Din pacate, majoritatea oamenilor nu reusesc sa poarte o masca suficient de fidel pentru a atinge acest grad de protectie.

Cel mai bun lucru pe care il puteti face pentru a opri gripa este sa va spalati regulat pe maini, sa incercati sa evitati atingerea fetei si sa stati la distanta de bolnavi – minim 6 metri.

Alte dovezi

Un studiu care este adesea citat ca dovada a functionarii mastilor chirurgicale este un studiu randomizat din 2009 care a comparat mastile chirurgicale cu o masca de specialitate numita N95 – o masca care se potriveste perfect si filtreaza cel putin 95% din particulele foarte mici (0,3 microni). Studiul, publicat in JAMA, a descoperit ca mastile chirurgicale au fost la fel de eficiente ca si cele respiratorii N95 pentru prevenirea gripei. Din cele 446 de asistente care au luat parte la studiu, aproape una din patru (24 %) din grupul de masti chirurgicale a facut gripa, la fel ca 23% dintre cele care au purtat respiratorul N95.

Practic, nu exista dovezi puternice care sa sustina purtarea mastilor chirurgicale in public. Sau dupa cum au spus Centrele de Control si Prevenire a Bolilor din SUA: „In acest moment nu se poate face nicio recomandare pentru folosirea mastii in comunitate de catre persoane asimptomatice, inclusiv cele cu risc ridicat de complicatii, pentru a preveni expunerea la virusurile gripale.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`