Astăzi, 7 mai 2022, la Iași are loc finala ”Concursului național pentru identificare de produse tradiționale”. Acesta este organizat de Universitatea de Științele Vieții ”Ion Ionescu de la Brad” din Iași, prin Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare, în parteneriat cu Direcția pentru Agricultură Județeană Iași. La concurs au putut participa elevi și studenți din România și din regiunile istorice, individual sau în echipă, coordonați de un cadru didactic. Produsul trebuie să fie original, să fie fabricat din materii prime locale, să nu conțină aditivi alimentari, să fie realizat după o rețetă tradițională și după un procedeu tehnologic tradițional. In concursul de identificarea produselor sunt înscrise 29 de preparate si două băuturi absolut speciale ale studenților. Este vorba despre un hidromel frizant și vin de tip kagor.
Alivanca bunicii, brânzoaice moldovenești, chiroști cu brânză, cozonac moldovenesc, învârtită pufoasă, colac cu unt și scorțișoară, mucenici moldovenești, sărmăluțe cu urdă, sărmăluțe moldovenești cu mămăliguță și smântână, slănină fiartă cu boia și usturoi, tochitură moldovenească cu mămăliguță, ou și brânză sunt doar o parte din preparatele înscrise de către echipe formate din elevi sau studenți, în cadrul ,,Concursului național pentru identificare de produse tradiționale”.
„Concursul își propune promovarea unei alimentații sănătoase și încurajarea consumului de produse culinare realizate după rețete tradiționale și, totodată, se urmărește stimularea spiritului antreprenorial al elevilor și studenților prin valorificarea superioară a producțiilor agroalimentare obținute în fermele de mărime medie și mică. Participarea este gratuită, elevii și studenții înscriși respectând prevederile din Regulamentul oficial al concursului”, a declarat șef. lucr. dr. Mihaela Ivancia, prodecan al FIRAA.
Organizatorii arată că, anul acesta, concursul a căpătat un caracter național.
”Ediția din acest an am extins-o de la nivel regional, la nivel național. În acest context, avem invitați speciali din Dobrogea. Scopul acestui eveniment este acela de a scoate în față produsele tradiționale, astfel încât să ne întoarcem la o hrană sănătoasă, la fel ca cea de pe vremea bunicilor noștri. Pe de altă parte, venim în ajutorul tinerilor, pe care-i încurajăm să studieze, să cerceteze și să se documenteze atunci când vine vorba de căutarea de rețete și produse tradiționale”, a punctat șef lucrări dr. Mihaela Ivancia, prodecan al Facultății de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare.
daca era cu vanzare, ma duceam.