Prima pagină » Culinar » Măsline kalamata. Pentru ce feluri de mâncare sunt folosite acestea?

Măsline kalamata. Pentru ce feluri de mâncare sunt folosite acestea?

27 oct. 2022, 14:00,
BZI.ro, în Culinar

Măslinele kalamata sunt o un tip de olive extrem de delicioase. Fructul mare și cărnos a fost cultivat inițial în peninsula grecească Peloponez, în apropiere de Kalamata. Soiul este caracterizat de o gamă de culori de la violet închis la maro.

Măslinele au fost cultivate în întreaga Mediterană încă din cele mai vechi timpuri. Varietatea grecească kalamata își ia numele de la orașul cu același nume. Istoria așezării datează de mii de ani. Popularizarea specialității locale, măslinele și uleiul de măsline, a contribuit la construcția portului Kalamata la sfârșitul secolului al XIX-lea. În prezent, pomii din acest soi sunt cultivați în întreaga lume, inclusiv în Statele Unite și Australia.

un bol cu masline kalamata pe o masa

Măslinele de acest tip nu trebuie mâncate direct din copac deoarece sunt amare

Măsline kalamata. Ce gust au?

Măslinele Kalamata sunt bogate în uleiuri sănătoase, potasiu, calciu, mangan și vitaminele E, A, C. Includerea lor în alimentație va avea un efect pozitiv asupra organelor digestive și a ficatului. Măslinele cresc pofta de mâncare, stimulează secreția biliară, favorizează funcționarea creierului.

Măslinele și uleiul sunt recomandate pentru prevenirea migrenelor și a bolilor cardiovasculare. Consumul de măsline kalamata la conservă trebuie controlat, deoarece acestea conțin multă sare. Supraalimentarea lor va provoca retenția nedorită de lichide în organism.

un bol cu masline kalamata pe o masa langa mai multe condimente si paine

Măslinele și uleiul sunt recomandate pentru prevenirea migrenelor și a bolilor cardiovasculare

Măslinele au un gust bogat, de unt, uneori cu o tentă mai amară. Măslinele kalamata din conservă vor fi ușor sărate și, în plus, acrișoare dacă s-a folosit oțet de vin la prepararea acestora. Măslinele Kalamata sunt folosite în salate, aperitive, pizza, preparate din carne și pește. Se potrivesc bine cu usturoi și piper roșu.

Măslinele de acest tip nu trebuie mâncate direct din copac deoarece sunt amare. Amărăciunea persistentă a fructului nu poate fi învinsă nici de alimentele dulci sau acre. Acesta este motivul pentru care se consumă măslinele la conservă. Pentru a scăpa de amărăciune, fructele se spală, se acoperă cu sare sau se pun într-o soluție sărată fără condimente, apoi se pun la conservă.

Cum și cât timp se păstrează măslinele? Efectele benefice oferite de acestea

Dacă acestea sunt nedeschise, borcanele de măsline kalamata conservate au un termen de valabilitate de 36 de luni. Odată deschise, conservele trebuie păstrate în frigider pentru cel mult 14 zile.

Este bine să știi că frunzele măslinului kalamata sunt de două ori mai mari decât cele ale celorlalte soiuri. Acestea nu suportă frigul, dar sunt rezistente la dăunători și insecte. Măslinele kalamata sunt recoltate doar manual, fără a se folosi utilaje speciale pentru agricultură. De asemenea, 90% din măslinele recoltate la nivel mondial sunt folosite pentru a produce ulei de măsline. Restul de 10% sunt conserve.

un bol cu masline kalamata pe o masa

Măslinele Kalamata sunt bogate în uleiuri sănătoase, potasiu, calciu, mangan și vitaminele E, A, C

Multe persoane adoră măslinele de acest tip deoarece acestea sunt bogate în vitaminele B, care îmbunătățesc procesele metabolice, pielea, părul, creierul, sistemele nervos și cardiovascular. De asemenea, acest soi de măsline normalizează funcția hepatică, crescând tonusul general al corpului. Mai mult decât atât, sunt implicate în multe alte procese importante din organism.

Măslinele kalamata îmbunătățesc metabolismul, sunt bune pentru glanda tiroidă, întăresc oasele și articulațiile, tratează bolile inimii, ale ficatului și ale tractului gastro-intestinal. Se știe că măslinele și uleiul de măsline au efecte benefice asupra sistemului umanitar. De asemenea, sâmburii acestora ameliorează și durerile de spate, contribuind și la eliminarea toxinelor și impurităților din organism. Se recomandă să înghițiți între 5 și 15 sâmburi întregi în fiecare zi, timp de o lună.

un bol cu masline kalamata pe o masa

Soiul este caracterizat de o gamă de culori de la violet închis la maro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *