Ca o noutate, din acest an, mașinile pot fi radiate din oficiu și vor fi scoase din circulație automat, fără intervenția directă a proprietarului. Aceasta se poate realiza în mai multe situații, care au fost reglementate prin legislația actuală. Una dintre cauzele care duce la radierea din oficiu a unui autoturism este și expirarea Inspecției Tehnice Periodice de cel puțin 3 ani.
Începând cu anul 2025, procesul de radiere din oficiu a unui vehicul devine o procedură administrativă esențială, care poate avea loc fără intervenția directă a proprietarului. Aceasta se aplică în diverse situații legale, precum distrugerea vehiculului, înmatricularea în altă țară sau expirarea Inspecției Tehnice Periodice (ITP), potrivit Capital.
Mașinile pot fi radiate din oficiu și vor fi scoase din circulație automat
Începând cu acest an, radierea din oficiu a unui autoturism va fi posibilă fără a fi necesară o solicitare din partea proprietarului. Acest proces poate fi realizat în mai multe situații, ce prevăd scenarii precise în care vehiculul poate fi scos din circulație automat.
Unul dintre cazurile de radiere din oficiu se referă la vehiculele care au fost scoase definitiv din uz, de obicei prin procesul de distrugere. Atunci când autoritățile competente sau operatorii economici autorizați emit un certificat de distrugere, care atestă că vehiculul a fost dezmembrat și scos definitiv din circulație, acesta va fi radiat automat din evidențele oficiale. Un alt caz care poate determina radierea din oficiu a vehiculului este înmatricularea acestuia într-o altă țară.
Alte cazuri care prevăd radierea din oficiu vizează vehiculele istorice sau cele care au suferit o suspendare prelungită a înmatriculării. Suspendarea înmatriculării poate avea loc din diverse motive, însă dacă perioada depășește 10 ani, autoritățile vor iniția radierea din oficiu. Totodată, dacă un vehicul are înmatricularea suspendată pentru o perioadă mai mare de 9 luni, din cauza faptului că noul proprietar nu a actualizat dreptul de proprietate, acest vehicul va fi radiat automat.
Autoturismul este radiat la 3 ani de la expirarea ITP-ului
Un alt motiv pentru radierea din oficiu este expirarea ITP-ului, de cel puțin 3 ani. Proprietarii acestor vehicule vor primi o notificare în termen de 10 zile, iar aceștia vor trebui să se prezinte la primărie pentru a scoate vehiculul din evidențele oficiale și a înceta plata impozitului.
De asemenea, legislația prevede și alte cazuri în care vehiculul va fi radiat din oficiu, fără intervenția directă a proprietarului:
– Vehicul abandonat sau fără stăpân;
– Vehicul care a aparținut unei persoane juridice desființate;
– Vehicul indisponibilizat prin sechestru;
Ce obligații au proprietarii mașinilor radiate din oficiu
Un aspect important al procedurii de radiere din oficiu este obligația proprietarilor de a preda plăcuțele de înmatriculare și certificatul de înmatriculare autorităților competente. Aceste documente trebuie returnate la momentul radierei vehiculului, pentru a actualiza registrele oficiale și a încheia procesul administrativ. În cazul în care acest lucru nu se întâmplă, pot apărea sancțiuni pentru proprietar.
După radierea din oficiu a unui vehicul, autoritățile vor informa titularul certificatului de înmatriculare în termen de 30 de zile. Această comunicare va include detalii despre radierea vehiculului și va fi trimisă atât titularului certificatului de înmatriculare, cât și proprietarului înscris în ultima notificare a organului fiscal. Astfel, proprietarii vor fi la curent cu procedura și cu modificările aduse evidențelor oficiale.
fake news
nu este nimic automat, doar te cheama sa faci lucruri