Echipa de studenți ai Universității Tehnice din Iași (TUIASI), care în urmă cu câteva luni a realizat un monopost de curse, asemănător cu cele din Formula 1, participă la competiții în România, Germania și Cehia. Tinerii ingineri mecanici au fost admiși, în sezonul 2023, la trei competiții „Formula Student”
În urmă cu câteva zile, echipa TUIASI și-a început activitatea, prezentând monopostul în fața juraților la Engineering Design event și Cost & Manufacturing Event de la Bacău, parte din „Formula Student”. Celor peste 20 de studenți care au intrat în competiție cu alți tineri din toată lumea le-au fost testate cunoștințele de inginerie, motorsport.
În ce au constat probele la care a fost supusă mașina de tip Formula 1
Competiția constă în probe statice și dinamice. Sunt unele exclusiv de inginerie, care presupun susținerea proiectului în fața unor jurii formate din ingineri de la cele mai cunoscute companii de profil din lume, precum Daimler, Lamborghini, Ferrari sau Maserati.
Întâi se parcurg câteva etape de inspecție tehnică ce vizează siguranța monopostului, inclusiv un „tilt test” în care monopostul este înclinat la 60 de grade, cu tot cu pilot, pentru a verifica stabilitatea și eventualele scurgeri de fluide. Sunt probe de zgomot, de frânare, iar dacă toate acestea sunt trecute cu brio, au loc probele dinamice în care echipa concurează pe circuit cu monopostul creat alături de alte grupuri din toată lumea.
Participă cei mai buni studenți de la TUIASI
Echipa „Formula Student” de la TUIASI e alcătuită din 22 de membri. Majoritatea tinerilor sunt de la Facultatea de Mecanică, dar și de la altele: Facultatea de Construcții de Mașini și Management Industrial, Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, Facultatea de Automatizări și Calculatoare. În momentul de față sunt 22 de membri, în principiu sunt implicați tineri dintre cei mai buni.
„Participăm acum la Formula Student România, vom merge apoi în Germania și Cehia. Noi facem o selecție la înscrieri, este vorba de abilitățile lor de proiectare, interesul de a învăța lucruri noi, abilități de construcție”, a menționat prof. coord. Ștefan Grigorean.
Pentru a construi un monopost care să concureze pe aceleași trasee precum celebrele mașini de Formula 1 a fost nevoie de un buget de aproximativ 25.000 de euro, o parte din bani fiind obținuți de la sponsori tradiționali. Concursul își propune să testeze și felul în care studenții pot gestiona și crea un plan de afaceri.
O plimba ca pe urs,. Important era daca participa la cursa, nu expusa ca o curiozitate.
Cu ce sa participi, cu un „go cart” de capacitate cilindrica mai mare? Este o improvizatie facuta cu piese de la diferite masini de serie, nu are prea multe in comun cu masinile de competitie, in afara de structura de tip monococa.
Oricum ca si proiect de licenta este destul de ok, dar atat.
Corect era sa-l mentionati si pe Gabriel Ursescu. Este piesa cea mai importanta din angrenaj.
Bine ca au realizat-o, asa cum este. Vad ca au sponsori, dar din ce se vede, nu cred ca au primit cine stie ce sponsorizare. Despre conceptie nu ma pronunt pentru ca nu am date. Ziarul nu da nimic pe tehnic, nici macar puterea motorului.
@Viorel, normal ca au folosit piese existente pe piata. Ce ai fi vrut? Sa proiecteze si sa realizeze repere unicat special pentru masina asta? Inclusiv motorul? Iti dai seama la ce sume s-ar fi ajuns? De unde sa le ia? Eu zic sa privim partea plina a paharului. Bine ca au realizat ceva. Urmatoarea va fi mai buna.
Nu e mașină de curse. E un go-kart.
mie imi place masinuta
Jgfk