Prima pagină » Sanatate » Măsea umflată. Din ce cauze apare disconfortul?

Măsea umflată. Din ce cauze apare disconfortul?

11 apr. 2023, 14:00,
în Sanatate

Mulți oameni sunt familiarizați cu senzația de măsea umflată. Mai exact, nu dintele în sine se umflă, ci țesutul moale din jurul acestuia. Acest lucru se întâmplă, de obicei, după ce apare o durere de dinți și pacientul nu se prezintă la o programare pentru a fi tratată cauza acesteia. Durerea semnalează o problemă – pulpita, parodontită și altele. Umflarea indică faptul că există un proces inflamator care trebuie oprit cât mai repede posibil, pentru că altfel se va răspândi mai mult.

Inflamația poate apărea din mai multe motive. Printre care lipsa unui tratament la timp al cariilor dentare. Tratarea prelungită a durerilor de dinți cu anestezice, ceea ce duce la dezvoltarea patologiei în pulpita. Igiena orală deficitară, precum și nerespectarea recomandărilor de îngrijire orală după procedurile protetice sau de implantare. Boala parodontală, parodontită și boala gingivală provoacă inflamația măselei. Umflarea poate apărea, de asemenea, în cazul erupției măselelor de minte.

Măsea umflată. Măsuri înainte de o vizită la dentist

Simptomele neplăcute și durerea pot fi ameliorate acasă. Acestea sunt măsuri temporare pentru a aștepta până la vizita la dentist. Astfel, este bine să faceți o gargara cu o soluție de sare și sodă cu adaos de iod.

Folosirea preparatelor speciale pentru gargară de la farmacie și a infuziilor din plante medicinale. Evitarea consumului de alimente tari pentru a evita creșterea simptomelor. Locul inflamației nu trebuie să fie încălzit. Dacă este cauzată de un abces purulent, există riscul ca conținutul acestuia să ajungă în țesuturile moi și în sânge.

Ameliorarea durerii este posibilă cu ajutorul analgezicelor. Pentru a face un diagnostic precis, un specialist va intervieva pacientul și va determina cauza probabilă a inflamației. De asemenea, în majoritatea cazurilor este necesară o radiografie. Dacă inflamația este avansată, pot fi necesare teste suplimentare pentru a evalua starea țesutului dur care înconjoară maxilarul.

Acțiunea specialistului este întotdeauna de a salva dintele și de a corecta problema cât mai repede posibil. O extracție este efectuată în cazuri extreme, în care abordarea terapeutică este neputincioasă. Acesta este cazul inflamațiilor cauzate de traumatisme severe și în situații avansate.

De ce factori depinde vindecarea? Cum selectează medicul schema de tratament?

Tratamentul depinde de cauza umflăturii. Medicul selectează un regim de tratament pentru fiecare tablou clinic, inclusiv dacă este vorba de o formă complicată provocată de inactivitatea prelungită a pacientului și de faptul că nu merge la dentist.

În cazul în care inflamația este cauzată de o igienă orală deficitară, este important să se facă o curățare hardware profesională, o terapie antibacteriană și o discuție explicativă despre igiena dentară și gingivală.

Dacă inflamația se află în zona în care măseaua de minte se află în erupție, simptomele trebuie tratate corespunzător și poate fi necesar un tratament chirurgical. În cazul în care inflamația este cauzată de parodontită, este important să se trateze cauza problemei prin curățarea dinților de tartru și igienizarea buzunarului.

Prevenirea inflamației dinților. Reguli de igienă sugerate de stomatologi

Inflamația este cauzată de o infecție. Pacientul poate lua o serie de măsuri preventive pentru a ține bacteriile la distanță. Igiena orală temeinică, periajul de două ori pe zi contribuie la prevenirea inflamației.

Clătirea și folosirea aței dentare pentru a îndepărta resturile alimentare și placa bacteriană de pe dinți. Atenție la starea gingiilor, deoarece acestea joacă un rol activ în protecția dintelui. Vizitarea medicului stomatolog atunci când aveți semne de alarmă și efectuarea unui control la fiecare șase luni, indiferent dacă aveți sau nu reclamații.

Dacă suferiți de o măsea umflată, vizita la un specialist competent, care poate detecta și corecta problema la timp, va fi cheia unei bune sănătăți orale. Este bine să știți că consultarea unui medic la timp vă poate ajuta să scăpați de problemă fără a fi nevoie de extragerea dintelui.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Ce șanse are Mihaela Rădulescu să moștenească averea uriașă lui Felix Baumgartner 
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea iubitului ei, Felix Baumgartner. Ce mesaj dureros a publicat în mediul online
Playtech.ro
Blestemul Mihaelei! Primul soţ al vedetei a murit tot la 56 de ani. Cine a fost Bogdan Rădulescu
observatornews.ro
Un adolescent de 14 ani și-a înjunghiat mortal cumnatul în plină stradă, în Brăila: "Ei sunt mai certăreţi"
Playsport.ro
Amendă de 8.000 de lei pentru șoferii care uită acest detaliu. De ce trebuie să-ți faci ITP-ul...
Evz.ro
Delia, revenire spectaculoasă la TV. Cu cine a bătut palma
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Cătălin Drulă, noul primar al Bucureștiului. Succesorul lui Nicușor Dan a fost deja decis
Playtech.ro
Nou val de caniculă! Vor fi peste 42 de grade în aceste zone, gata cu nopţile răcoroase
Dailybusiness.ro
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
RomaniaTV
Incendiu violent la mall, peste 60 de persoane au murit. Imagini terribile de la locul tragediei FOTO şi VIDEO
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
VIDEO: Mihaela Rădulescu a filmat săritura iubitului cu parapanta: Ăsta este Felix Baumgartner!
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Felix Baumgartner
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 iulie 2025
19 iulie 2025