Prima pagină » Stiri si curiozitati » Masca venețiană. Câte tipuri există și care este originea acesteia

Masca venețiană. Câte tipuri există și care este originea acesteia

30 ian. 2024, 13:24,
în Stiri si curiozitati

Originea măștilor venețiene sălășluiește în trecutul îndepărtat, însă tradiția acestor capodopere continuă până în prezent. De-a lungul timpului, măștile venețiene au devenit tot mai frumoase și elaborate, continuând să fascineze oamenii din întreaga lume. Dar în ciuda faimei lor, nu toată lumea știe cum a luat naștere masca venețiană.

Masca venețiană. Care este originea acesteia

Originea măștilor venețiene datează din Evul Mediu, când oamenii au început să se adune și să sărbătorească împreună, purtând măști și haine opulente. Treptat, măștile au devenit tot mai populare și au fost instituționalizate de Republica Venețiană, atingând apogeul în timpul Carnavalului de la Veneția.

În perioada Republicii Venețiene, oamenii purtau măști timp de mai multe luni pe tot parcursul anului, nu doar pentru a sărbători Carnavalul. De fapt, măștile venețiene erau folosite și ca modalitate de precauție în afacerile riscante, cum ar fi jocurile de noroc sau schimburile necurate dintre negustori și contrabandiști. În cele din urmă, de-a lungul istoriei lor, măștile venețiene au fost folosite în Republica Venețiană ca o modalitate de a ajuta la eliberarea tensiunilor oamenilor fără a le lăsa să escaladeze în episoade extreme. Asta pentru că, potrivit legilor venețiene, cei care purtau o mască nu puteau fi arestați dacă se comportau conform caracterului măștii.

În prezent, datorită frumuseții lor, măștile venețiene pot fi folosite pe scară largă, de oricine, pentru a sărbători într-un mod distractiv și cu bucurie orice eveniment cu tematică de mascaradă – de la Carnaval și până la petrecerea de Revelion.

Măștile venețiene au fost create în principal de meșteșugari specializați, denumiți „maschereri” în Italia sau creatori de măști, așa cum sunt cunoscuți în general. Aceștia obișnuiau să lucreze în ateliere speciale unde creau măști de toate formele și dimensiunile. Astfel de experți există și în ziua de astăzi și continuă să creeze opere de artă folosind tehnici și materiale tradiționale.

Câte tipuri de mască venețiană există

După cum poți să-ți imaginezi, există multe tipuri de măști venețiene, iar asta se datorează în principal faptului că Carnavalul de la Veneția este o tradiție străveche, iar între timp au fost adăugate noi și noi modele de măști. Unele sunt inspirate de evenimente semnificative, altele de personalități celebre din trecut, iar altele sunt pur și simplu personaje fictive. În timp, popularitatea măștilor venețiene a crescut, iar astăzi sunt apreciate în întreaga lume. Pentru a simplifica, putem să împărțim unele dintre cele mai faimoase tipuri de mășți venețiene tradiționale în două grupuri principale.

Astfel, avem măstile inspirate de Commedia dell’arte, prima formă de teatru profesionist. Aceasta este o formă de comedie care implică utilizarea măștilor și a fost foarte populară, în special în Italia, în timpul Renașterii. În acest „teatru al măștilor”, fiecare personaj obișnuia să poarte o mască specifică și să joace în conformitate cu personalitatea acesteia. Un astfel de exemplu este masca venețiană Colombina, care reprezintă o servitoare grațioasă și plină de viață, întotdeauna în centrul intrigilor amoroase. Este perfectă pentru a evidenția grația și feminitatea. O altă mască faimoasă este Pulcinella. Originară din Napoli, a devenit una dintre cele mai iubite alături de măștile Pantalone și Arlecchino.

În cea de-a doua categorie intră toate celelalte măști. De-a lungul timpului, au fost inventate multe tipuri de măști venețiene, inspirate de obiceiurile și tradițiile cetățenilor venețieni. Există masca venețiană a Doctorului Ciumei, care provine de la masca purtată de medicii venețieni în timpul Ciumei, pentru a putea vizita pacienții fără riscul de a se infecta. O altă mască este cea a Bufonului, care este reprezentativă pentru veselia și nebunia bufonului. Lista poate continua cu multe alte măști venețiene, cum ar fi masca Gnaga, care provine din dragostea venețienilor pentru pisici, și masca Bauta, care era folosită în mare măsură pentru a ascunde identitatea cuiva, dar permitea vorbitul și mâncatul cu ușurință.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Filmările pentru Insula Iubirii sezon9 s-au încheiat:„Emoțiile ating cele mai înalte cote, trăirile sunt mai puternice ca oricând”
Playtech.ro
Horoscopul weekendului 28-30 martie. Vin veşti bune, vor fi zile de relaxare
observatornews.ro
Bărbatul torturat de hoţi pentru card voia să îi cumpere fiului un apartament de 100.000 €. A murit fără să spună codul PIN
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Număr ireal la Românii au Talent. Toată lumea s-a crucit
SportpeSurse
Dezvăluiri bombă! Evenimentele petrecute pe lacul Snagov o distrug pe Anca Alexandrescu. Ce s-a întâmplat între ea și Gigi Becali, cu Gino Iorgulescu martor
Playtech.ro
Românii ar putea primi 2.250 de lei lunar de la stat. Legea de care puţini ştiu
Dailybusiness.ro
Ora de vară 2025. Data exactă la care se trece la ora de vară. Ceasurile se vor da înainte cu o oră
RomaniaTV
Ministerul Muncii, anunţ IMPORTANT pentru toţi salariaţii şi angajatorii. S-a aprobat joi în Guvern
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anunţ important de la BNR pentru toţi românii cu valută „la ciorap”
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
29 martie 2025
29 martie 2025