Potrivit unui studiu recent, purtarea măștii în timpul sportului (chiar intens) nu ar afecta capacitatea de respirație. Cel puțin în teorie.
A face sport cu masca de protectie: ideea pare absurdă. Este dificil să vă imaginați că puteți face efort cu fata acoperita cu ceea ce poate părea a fi o frână in respirație. Cu toate acestea, este singurul instrument de protectie impotriva Covid-19, fără distanțe sociale. Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Internațional de Cercetare a Mediului și Sănătate Publică, purtarea unei măști în timpul sportului nu ar fi o problemă!
Purtarea măștii în timpul sportului nu ar afecta capacitatea de respirație! Pentru a demonstra acest lucru, bărbați și femei sănătoși (7 de fiecare parte) au fost studiați în timpul unui efort sportiv purtând o mască. Li s-a cerut să meargă cu biciclete de interior la nivelul maxim. Au făcut acest test de trei ori, în trei condiții diferite: o dată fără mască, o dată cu o mască de pânză și o dată cu o mască chirurgicală.
Cercetătorii au dorit să analizeze mai mulți factori: durata efortului sportiv până la epuizare, pe de o parte, dar și nivelul lor de oxigen din sânge și mușchi. Și, deși masca te poate face uneori să simți că respiri mai puțin bine, oamenii de știință au subliniat că nu interferează în niciun fel cu oxigenarea.
Deci, în teorie, practicarea unor sporturi cu masca pe fata nu ar schimba nimic. Studiul nu specifică insa dacă subiecții au ajuns la epuizare mai repede atunci când au fost echipați sau nu cu o mască. Punctul interesant pe care încercau să-l demonstreze medicii este următorul: în măsura în care sportul cu o mască nu pune în pericol sănătatea, ar fi posibilă redeschiderea sălilor de sport, cu condiția ca toți să poarte masca.