Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Masca fluorescentă care detecteaza coronavirusul
Masca fluorescentă care detecteaza coronavirusul

Masca fluorescentă care detecteaza coronavirusul

20 mai 2020, 18:37,
BZI.ro, în Sanatate

Masca fluorescentă care detecteaza coronavirusul. Cercetătorii americani lucrează în prezent la o mască textilă cu senzori capabili să recunoască prezența coronavirusului în picăturile respiratorii și să devină fluorescenta. O metodă care, dacă este dovedită, ar fi mai rapidă, mai sensibilă și mai puțin costisitoare decât metodele actuale de depistare a infectatilor.

În timp ce în această perioadă de relaxare, statul se mobilizează pentru a crește stocul de măști pentru publicul larg, o mască de nouă generație ar putea vedea lumina zilei în SUA. După cum afirmă site-ul american Business Insider, bioinginerii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) și cercetătorii de la Universitatea Harvard lucrează în prezent la o mască de protecție foarte specifică. Aceasta ar avea într-adevăr capacitatea de a identifica cazuri de coronavirus SARS-CoV-2 prin producerea unui semnal fluorescent atunci când un pacient COVID-19 tuseste sau strănuta.

Produsul este încă în faza de testare, dar cercetătorii speră că această tehnologie, dacă se dovedește a fi eficientă, ar putea remedia defecțiunile asociate cu alte metode de screening, precum verificarea temperaturii în locuri publice. „Ar putea fi utila pe aeroporturi, la securitate”, a declarat Jim Collins, omul responsabil de cercetarea științifică. Spitalele l-ar putea folosi pentru pacienții care sosesc sau așteaptă în sala de așteptare.

Masca fluorescentă care detecteaza coronavirusul

Cercetătorii speră ca, în final, medicii să-l folosească pentru a diagnostica pacienții la fața locului, fără a fi nevoiți să trimită mostre la un laborator. Ei consideră că un astfel de proces își are locul ca dispozitiv de prevenire într-un moment în care testele de screening nu sunt încă 100% fiabile și când întârzierile în diagnostic au împiedicat capacitatea multor țări de a monitoriza evoluția epidemiei. „Este esențial să avem instrumente pentru identificarea rapidă a pacienților”, spun cercetatorii. Invenția lor se bazează pe utilizarea unor senzori capabili să detecteze secvența genetică a noului coronavirus (ARN) din particulele respiratorii.

Astfel, dacă saliva sau mucusul care conține particule virale intră în contact cu acești senzori, acestea devin fluorescente în câteva ore. Dar acest semnal nu este vizibil cu ochiul liber: laboratorul lui Jim Collins folosește un dispozitiv numit spectrofluorometru pentru a măsura lumina fluorescentă. În afara acestui laborator, medicii ar putea folosi spectrofluorometre portabile pentru scanarea măștilor oamenilor.

Masca fluorescentă care detecteaza coronavirusul

Echipa de cercetare speră să demonstreze că conceptul funcționează, în săptămânile următoare. S-a dovedit că această tehnologie de identificare functioneaza, deoarece senzorii au fost deja testați pentru a detecta virusuri care provoacă SARS, rujeolă, gripă, hepatită C, febra Nilului de Vest și alte boli. Însă materialul textil al unei măști nu a fost atunci mediul ales, cercetătorii folosind materiale care permit diagnostice ieftine: plastic sau cuarț.

Acești senzori fiind foarte precisi, sunt chiar capabili să detecteze diferite tulpini de virus. În cazul Zika, de exemplu, au putut detecta două tulpini din Africa, una din Asia și alta din America. Pentru coronavirus, oamenii de știință au luat în considerare două tulpini: una originară din Asia și alta, care a devenit mai frecventă în Europa, America și Australia. Ultimul avantaj al acestui proces se referă la faptul că face posibilă detectarea prezenței virusului și la persoanele asimptomatice, contrar luării temperaturii. Cercetătorii speră să comercializeze masca la scară largă până la sfârșitul verii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *