Prima pagină » Actualitate » Masca de protecţie nu protejează în totalitate împotriva COVID-19, susţine RADEX
Masca de protecţie nu protejează în totalitate împotriva COVID-19, susţine RADEX

Masca de protecţie nu protejează în totalitate împotriva COVID-19, susţine RADEX

06 nov. 2020, 11:57,
George Cristian în Actualitate

O nouă alarma a fost emisă de RADEX avertizează faptul că masca de protecţie nu asigura o protecţie totală împotriva COVID-19. Sistemul de alertare care funcţionează la nivel european considera că o cantitate excesivă de particule sau miroorganisme poate trece prin mască.

Concret, oficialii afirmă faptul că masca de protecţie nu are o capacitate totală de filtrare, asigurând o protecţie insuficiente.

Masca chirurgicală asigură filtrarea a până la 90% din bacterii

Conform oficialilor de la Luxemburg, masca chirurgicală asigura o protecţie de 90%. Din aceste considerente, cantităţi considerabile de microorganisme pot trece prin masca. Autorităţile consideră că masca chirurgicală este, totuşi, eficientă şi este ideală pentru utilizarea asistenţei medicale la domiciliu şi nu numai.

Menţionăm că afirmaţiile făcute prin RADEX sunt ale unui organism european recunoscut în mod oficial. Avertismenul lansat de aceştia mai conţine şi unele explicaţii da şi semne de întrebare. Autorităţile europene considera că în absenţa unei dovezi concrete a eficienţei măştii de protecţie chirurgicală, se poate crea un sentiment fals de siguranţă a purtătorului măştii. Din aceste considerente, măştile nu ar proteja corespunzător mai ales din perspectiva în care cel care poartă masca s-ar putea infectat dacă nu ia măsuri suplimentare sau dacă nu o poartă corespunzător.

Capacitatea totală de filtrare a măștii este insuficientă (valoare medie măsurată ≤ 72,90 %), iar masca nu se adaptează corespunzător la față.

Sistemul RAPEX reprezintă un sistem de schimb rapid de informaţii privind produsele periculoase între Comisia Europeană și statele membre ale Uniunii Europene.

Specialiştii din România consideră purtatul măștii de protecţie ca fiind eficient

Alexandru Rafila susţine faptul că purtatul măştii este ideal, dacă poate fi aplicată măsura. Măsurile pot părea ideale, dar trebuie gândit gradul de aplicatibilitate. Conform aceluiaşi medic, se pot găsi măsuri alternative cum ar fi vizierele

”Am văzut proiectul de ordin. Copiii vor purta mască la școală. Separatoare, mască… Știți care este problema? Măsurile pot să pară ideale. Întotdeauna când iei o măsură trebuie să te gândești și să evaluezi care este gradul de aplicabilitate. Măsurile sunt bune, dacă ele sunt aplicabile.

Alternative întotdeauna există… Sunt vizierele acelea, de exemplu, care cred că le-ar plăcea copiilor și ar putea fi folosite la un moment dat. Ar fi o chestiune atractivă pentru copii, așa cum personalizarea măștilor cred că ar fi foarte importantă. Pentru că un copil, știți cum este… O mască chirurgicală nu-i foarte rezistentă, că dacă tragi de două ori de ea se rupe. Și atunci dacă folosești măști textile, refolosibile, e foarte bine, dar trebuie să le personalizezi, să fie atrași de culorile sau de desenele măștii”, spune Alexandru Rafila.

Masca de protecţie devine obligatorie în Românie

Între timp, autorităţile din România au impus obligativitatea purtării măştii de protecţie pe teritoriul României. Guvernul PNL a anunţat, pe 5 octombrie, faptul că masca de protecţie va fi obligatorie atât în spaţiile publice închise cât în cele publice deschise. Singurele excepţii de la regulă par o a avea copiii sub vârsta de 5 ani.

Art. 1 Începând cu data prezentei hotărâri la nivelul României se propune instituirea obligației purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura, la 2 nivel național, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise și închise, indiferent de valoarea ratei de incidență cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile. se arată în decizia autorităților centrale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`