Prima pagină » Radio » Actualitate » Masca de protecție devine obligatorie de la 15 mai. Materiale eficiente din care o poți confecționa acasă

Masca de protecție devine obligatorie de la 15 mai. Materiale eficiente din care o poți confecționa acasă

28 apr. 2020, 15:06,
în Radio

Masca de protecție devine obligatorie de la 15 mai, însă multă lume se întreabă care sunt materialele cele mai eficiente pentru confecționarea ei acasă.

Începând cu data de 15 mai, odată cu ridicarea restricțiilor de deplasare, masca de protecție devine obligatorie. Așadar, va trebui să purtăm masca de protecție în spațiile închise și în mijloacele de transport în comun. Cu toate acestea, ne confruntăm cu o criză a materialelor sanitare. Astfel că, în unele cazuri, nu ne rămâne decât să ne confecționăm singuri masca de protecție. Esențial este să folosim cele mai bune materiale pentru a ne proteja eficient.

Masca de protecție devine obligatorie

Recent, președintele Klaus Iohannis a anunțat că din 15 mai se vor ridica restricțiile de deplasare. De la această dată nu va mai trebui să completăm declarația pe proprie răspundere atunci când ieșim din case. Însă, de la această dată, masca de protecție devine obligatorie în spațiile închise și în mijloacele de transport în comun.

Toate bune și frumoase, însă ne lovim de o problemă majoră. Cu mici excepții, măștile de protecție se găsesc foarte greu la prețuri rezonabile. Chiar dacă ministrul Economiei dă asigurări că România produce zilnic peste un milion de măști, acestea lipsesc de pe piață. Așadar, fie băgăm mâna adânc în buzunar ori ne putem confecționa singuri masca de protecție acasă.

Și totuși, utilizarea măștilor de protecție este un subiect controversat și disputat între două tabere la nivel mondial. Pe de o parte sunt cei care recomandă utilizarea măștilor de protecție doar de către cei bolnavi și îngrijitorii acestora. În opoziție cu aceștia sunt cei care recomandă utilizarea măștilor la scară largă. Ideea de bază este că cel care poartă mască îi protejează pe cei din jurul său.

Principalele tipuri de măști de protecție

Măștile de protecție pot fi:
– medicale (aceste dispozitive sunt testate și aprobate de autorități;
– realizate industrial sau individual din diverse materiale (cel mai adesea bumbac 100%).

Totodată, măștile medicale sunt, la rândul lor, de două feluri:
– chirurgicale;
– de protecție respiratorie.

Acestea din urmă sunt supuse unor testări ale eficienței filtrării. În America ele poartă denumirea generică N95 (adică filtrează 95% dintre particulele submicronice de clorură de sodiu). Iar în Europa, sunt cunoscute sub numele FFP2 (filtrează cel puțin 94% dintre particule).

Masca de protecție obligatorie – materiale pentru confecționarea ei acasă. Deși nu-ți oferă protecție 100%, o mască realizată de tine acasă este, totuși, mai bună decât nicio metodă de protejare. Principalul atu e că îi poate proteja pe ceilalți de tine.

Atunci când nu ai acces la măștile de protecție chirurgicale, pot fi utile și cele pe care le poți confecționa acasă. Procedeul nu este deloc complicat, așa că oricine își poate confecționa singur masca de protecție. Așadar, în câțiva pași simpli, puteți confecționa o mască de protecție dintr-un tricou sau dintr-o bandană, după cum puteți vedea în galeria foto.

Cele mai eficiente materiale pentru o mască de protecție „homemade”

Un grup de cercetători de la Universitatea Cambridge au făcut un studiu privitor la eficiența materialelor măștilor. Aceștia au realizat mai multe teste pentru a afla care este cel mai bun material pentru confecționarea acasă a unei maști de protecție.

Cercetătorii au împroșcat mai multe tipuri de materiale cu bacteria Bacillus atrophaeus și virusul Bacteriophage MS. Bineînțeles, în urma testării, cele mai eficiente s-au dovedit măștile de protecție chirurgicale.

Astfel, ordinea eficienței materialelor folosite la realizarea unei măști de protecție este următoarea:
– masca chirurgicală (97%),
– sacul de la aspirator (95%),
– prosop de bucătărie (83%),
– material textil din amestec printre care și bumbac (74%),
– tricou din 100% bumbac (69%),
– față de pernă antibacteriană (65%),
– fular (62%),
– față de pernă obișnuită (62%),
– așternut pentru pat (60%),
– mătase (58%).

Masca de protecție obligatorie – materiale pentru confecționarea ei acasă. Există însă anumite rezerve în privința sacului de aspirator și a prosoapelor de bucătărie. Cercetătorii amintiți au concuzionat că nu acestea sunt cele mai bune pentru o mască de protecție confecționată acasă. Și aceasta deoarece trebuie luată în considerare și respirabilitatea materialului. Astfel, cele mai bune materiale din punct de vedere al protecției și respirabilității sunt fețele de pernă și tricourile din bumbac 100%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`