Noutate în ceea ce priveşte pandemia de coronavirus. Iată şi o veste bună! Se pare că Universitatea Harvard şi inginerii de la MIT au proiectat o mască ce poate diagnostica purtătorul de coronavirus în aproximativ 90 de minute. Mecanismul e simplu. Măştile sunt încorporate cu nişte senzori mici, de unică folosinţă. De altfel, aceştia pot fi încorporaţi şi în alte tipuri de măşti. În acest material găsești mai multe detalii despre masca de protecție cu senzori care diagnosticheaza infecția cu coronavirus.
Din câte s-a transmis presei, senzorii se bazează pe mașini celulare liofilizate dezvoltaţi anterior de echipa de cercetare. Ei erau utilizaţi în diagnosticarea hârtiei pentru viruși precum Ebola și Zika. Conform noului studiu, senzorii pot fi introduşi şi în îmbrăcăminte.
Masca de protecţie, dotată cu senzori
Senzorii introduşi în îmbrăcăminte, precum hainele de laborator, oferă o modalitate extraordinară de a monitoriza expunerea lucrătorilor din domeniul sănătății la o varietate de agenți patogeni sau alte amenințări.
„Am demonstrat că putem usca prin congelare o gamă largă de senzori de biologie sintetică pentru a detecta acizii nucleici virali sau bacterieni, precum și substanțele chimice toxice, inclusiv toxinele nervoase. Avem în vedere că această platformă ar putea permite biosenzorilor purtabili de generația următoare pentru primii respondenți, personalul medical și personalul militar ”, a declarat James Collins. Acesta este profesor de inginerie medicală și știință din Institutul pentru inginerie și știință medicală (IMES) și Departamentul MIT de inginerie biologică și autorul principal al studiului.
Senzorii au fost proiectaţi astfel încă să se activeze atunci când masca e purtată. Inedit este că rezultatele se afişează doar în interiorul măştii, pentru a se asigura confidenţialitatea utilizatorului.
„Acest test este la fel de sensibil ca testele PCR standard , foarte sensibile, dar este la fel de rapid ca testele antigenului care sunt utilizate pentru analiza rapidă a Covid-19”, afirmă unul din participanții la crearea măștii.
Cu alte cuvinte, senzorii pot detecta starea unui utilizator. Inedit este faptul că ei pot fi înlocuiţi cu senzori care să detecteze gripă, Zika sau Ebola, dar şi agenţii nervoşi organofosfati.
Sfaturi pentru persoanele cu coronavirus
Dacă ești diagnosticat cu covid, dar nu ai o forma gravă ori severă, ce ar necesita internarea în spital, urmează aceste sfaturi:
- consumă multe lichide. Organismul se deshidratează și, în plus, bând lichide, sângele circulă mai ușor și mai repede, iar celulele organismului sunt mai oxigenate;
- ia suplimente alimentare cu zinc, magneziu și vitamina C;
- nu consuma alimente din frigider, mai ales acum, pe timpul verii. Chiar dacă vei simți cum te răcoresc, riști să dezzvolți pneumonie;
- mănâncă multe fructe și legume de sezon. Sunt ușor de găsit, bune la gust și, în plus, o excelentă sursă de minerale, vitamine și nutrienți;
- separă-te de persoanele cu care locuiești. Ideal e să te izolezi într-o cameră, pentru a nu luat contact cu nimeni;
- când folosești camerele la comun, precum bucătăria și baia, șterge absolut totul după tine;
- aruncă șervețelele, măștile de unică folosință și mănușile într-o pungă specială, nu în coșurile de gunoi din baie sau bucătărie;
- fă câte un duș cald din când în când;
- odihnește-te cât mai mult. Stai întins în pat, pentru ca organismul să se pată reface cât mai repede;
- ține legătura cu medicul de familie.
Dintre vedetele de la noi din țară, Mirela Vaida a fost suspectă de infectare cu coronavirus. De altfel, tot personalul de la platoul emisiunii Acces Direct a fost testat. Din fericire, totul s-a terminat cu bine.