Prima pagină » Coronavirus » Masca de protecție ar putea să nu fie obligatorie nici măcar în spațiile închise pentru aceste persoane
Masca de protecție ar putea să nu fie obligatorie nici măcar în spațiile închise pentru aceste persoane

Masca de protecție ar putea să nu fie obligatorie nici măcar în spațiile închise pentru aceste persoane

19 mai 2020, 14:24,
în Coronavirus

Din 15 mai, starea de urgență a fost ridicată. Ca urmare, România a intrat în stare de alertă, care aduse numeroase schimbări. Deși unele restricții au fost ridicate sau relaxate, altele au intrat în vigoare, iar respectarea lor este obligatorie. Printre acestea, amintim: respectarea distanțării sociale în orice spații, inclusiv în parcuri, deplasarea pe baza declarației pe propria răspundere, excepție făcând în localitatea din care provine o persoană sau purtarea obligatorie a măștii de protecție. Și în această situație există anumite excepții, despre care a vorbit Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

Rafila a declarat că masca de protecție nu este obligatorie pentru anumite persoane
Multe persoane au primit ca o lovitură vestea că măștile de protecție vor deveni obligatorii de la 15 mai, odată cu instaurarea stării de alertă. Oamenii semnalează probleme de respirație în momentul în care au nasul și gura acoperite, iar ca urmare, lasă mască sub nas sau sub bărbie până își revin. Această situație a intrat și în atenția medicului Alexandru Rafila, care a vorbit despre persoanele ce nu pot respira în prezența măștii.

Astfel, Rafila a declarat că, deși momentul în care masca nu este la locul ei este unul riscant, există persoane care fac acest lucru din nevoie. Unele sunt împinse de boli respiratorii precum astmul, iar ele trebuie înțelese în aceste situații extreme și, totodată, vor fi găsite soluții. Profesorul a dat drept exemplu existența unui elev care are o boală de tip astmatiform și va fi nevoit să fie prezent la examene. În acest sens, el va fi plasat într-o zonă cu un risc scăzut de infectare, unde nu va purta mască.

„Cred că lucrul la care trebuie să ne gândim cu toții. Ar fi câteva situații care pot apărea. De exemplu, pe un elev care are o boală de tip astmatiform putem să îl plasăm într-un loc unde riscul de contaminare e mai mic. Probabil că la anumite categorii de persoane sau la anumite tipuri de activități, utilizarea măștii nu este posibilă. Trebuie să ne gândim și la astfel de alternative, tocmai ca să avem flexibilitate când aplicăm reglementarea legală.”, a explicat Alexandru Rafila.

Și președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că are o deviație de sept care îi provoacă probleme, motiv pentru care nu a purtat masca de protecție atunci când a luat cuvântul de la tribună Parlamentului marți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`