Prima pagină » Sanatate » Mama si copilul » Masajul perineal si exercitiile Kegel sunt esentiale in sarcina
Masajul perineal si exercitiile Kegel sunt esentiale in sarcina

Masajul perineal si exercitiile Kegel sunt esentiale in sarcina

14 feb. 2012, 22:02,
BZI.ro, în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:10053;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Daca esti gravida si optezi pentru o nastere naturala, trebuie sa stii cateva lucruri despre epiziotomie. Aceasta este o interventie chirurgicala relizata in timpul nasterii de catre medicul obstetrician in care se sectioneaza (taie) o parte (2-4 cm) din perineul tau – zona dintre orificiile vaginal si anal. De ce? Pentru ca daca nu ar fi sectionata, aceasta zona risca sa se rupa in timpul nasterii, iar zona sfasiata este mai greu de reconstruit si cusut postpartum (dupa nastere). De asemenea grabeste nasterea in cazul in care exista semne de suferinta a copilului, in cazul in care se foloseste forcepsul sau vacuumul pentru a extrage copilul. 

Este foarte important ca inainte de nastere sa iti tonifiezi zona perineala si planseul pelvic in general. Si pentru aceasta sunt doua metode: masajul perineal si exercitiile speciale pentru musculatura pelviana (de asemenea cunoscute si sub numele de exercitii Kegel).

Masajul perineal consta in manevre blande de intindere a perineului in ultimele 4-6 saptamani de sarcina. Cu cat mai bine iti pregatesti aceasta zona inainte de nastere, cu atat scad sansele sa ai nevoie de o epiziotomie, iar vindecarea postpartum (dupa nastere) va fi grabita. 

Masajul se face cu uleiuri care actioneaza ca agenti lubrifianti, marind supletea si flexibilitatea tesuturilor; acest lucru il face sa se intinda mai mult si mai usor in clipa in care se va naste copilul. Efectuand masajul perineal zilnic te vei obisnui cu senzatia de intindere resimtita in timpul nasterii si vei constientiza starile de relaxare-contractie ale perineului, ajutandu-te sa te relaxezi constient.

Evita sa presezi uretra (deasupra orificiului vaginal); maseaza bland manevrele in forta pot provoca invinetirea sau tumefierea zonei; nu face acest tip de masaj daca ai infectii vaginale sau alte boli locale.

Cum se efectueaza masajul perineal
Masajul trebuie sa fie facut zilnic, cam 10 minute. Poti sa te masezi tu, folosind degetele mari ale ambelor maini, dar in ultimele saptamani ar putea fi mai usor pentru tine sa-l lasi pe partenerul tau sa te maseze. Pasii care trebuie urmati:

1. Asigura-te ca ti-ai golit vezica urinara inainte de a incepe;
2. Aseaza-te confortabil;
3. La inceput, poti folosi o oglinda pentru a te familiariza cu zona perineala;
4. Spala-te bine pe maini; foloseste uleiuri naturale (cu vitamina E, ulei de migdale sau de masline);
5. Asigura-te ca nu ai unghiile prea lungi!

Dupa ce te-ai spalat pe maini si ti-ai picurat in palme uleiul de masaj, introdu-ti degetele mari in vagin cam pana la prima articulatie interfalangiana; apasa in acelasi timp in jos si inspre lateral, ca si cum ai desena litera U, pana simti o senzatie de usoara arsura sau intepaturi; mentine presiunea cca 2 minute, pana cand zona incepe sa amorteasca, apoi respira lent si profund in timp ce iti relaxezi constient musculatura. Repeta aceeasi manevra de 2-3 ori, intercaland pauze de relaxare a musculaturii locale. 

Dupa ce devii mai experimentata, poti mari gradul de intindere si presiunea pe care o aplici. 
Acest masaj poate fi efectuat inainte sau dupa dus, inainte de a dormi sau ca preludiu, in cazul in care mai ai contacte sexuale cu partenerul tau.

Exercitiile Kegel
Asociat masajului perineal mai poti face o serie de exercitii pentru a continua tonifierea musculaturii regionale. Aceste exercitii sunt o serie de contractii si relaxari adresate musculaturii planseului pelvian. Ele au fost concepute de dr. Arnold Kegel in 1948 si erau folosite la vremea respectiva pentru controlul incontinentei urinare secundare nasterii.  

Obiectivul care sta la baza acestor exercitii este tonifierea musculaturii planseului pelvian, imbunatatind astfel si controlul sfincterului uretral. Succesul depinde de corectitudinea si de regularitatea efectuarii acestora.

Identificarea muschilor planseului pelvian
Unii oameni au dificultati in identificarea si izolarea muschilor planseului pelvian, facand exercitiile gresit. 

Imagineaza-ti ca vrei sa-ti opresti jetul urinar in timp ce urinezi; senzatia ar putea fi definita ca: strange si ridica. Goleste-ti partial vezica urinara, apoi incearca sa incetinesti sau chiar sa opresti jetul de urina. Nu te simtii descurajata daca nu reusesti sa opresti de la inceput jetul urinar. Cand ai deja experienta in aceste exercitii, le poti face si in timpul contactului sexual, intrebandu-ti partenerul daca simte efectul contractiilor tale. 

La inceput iti vei da probabil seama ca iti contracti de asemenea si orificiul anal; pe masura ce vei deveni mai experimentata va trebui sa separi cele doua grupuri musculare. Incearca sa faci aceste exercitii fara a-ti trage burta, fara a-ti contracta musculatura abdomenului, coapselor sau a feselor si fara a-ti tine respiratia! Cu alte cuvinte, trebuie sa contracti numai musculatura din jurul vaginului. Iti poti controla contractiile punandu-ti o mana pe abdomen sau pe fese pentru a te asigura ca raman relaxate.

Cum se fac exercitiile Kegel
Dupa ce ai identificat grupurile de muschi care trebuie lucrate, e suficient sa contracti 

si sa mentii contractia pentru cateva secunde, continuand sa respiri; relaxeaza-te. 
Dupa ce te-ai obisnuit cu simpla contractie, poti trece la serii de contractii lente si apoi rapide. Pentru contractiile lente: intinde-te sau stai asezata cu genunchii usor departati, apoi contracta musculatura planseului pelvian cat de puternic poti, mentine contractia cat de mult poti, dupa care relaxeaza-te lent. Pentru contractiile rapide: contracta aceeasi musculatura, apoi relaxeaza-o imediat. 

Daca vrei sa lucrezi cu ajutorul jetului de urina, trebuie sa procedezi astfel: incepe prin golirea vezicii, contracta musculatura planseului pelvian si opreste jetul urinar cat numeri pana la 10, apoi relaxeaza complet tot pana numeri la 10; repeta de cateva ori.

Poti sa faci exercitii Kegel stand in picioare, asezata, intinsa in pat sau in timp ce-ti faci treburile zilnice (gatind, vorbind la telefon, uitandu-te la TV etc). Poti incepe cu 50 de exercitii pe zi, ajungand treptat pana la 120-150 pe zi. Pentru a-ti controla progresul, incearca sa opresti brusc si succesiv jetul de urina. 

Daca simti disconfort in zona spatelui sau abdomenului, inseamna ca nu faci exercitiile corect. 
De asemenea, nu te suprasolicita; prea multe serii iti vor obosi musculatura, putand chiar sa provoace pierderi de urina!

Daca nu reusesti sa faci masajul perineal sau aceste exercitii singura sau daca problemele persista, te poti adresa medicului sau kinetoterapeutului tau; exista dispozitive profesionale care te pot ajuta, iar sub observatia lor sigur vei face exercitiile corect, avand si rezultate mult mai bune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *