Prima pagină » Titlurile zilei » Masacrul din pădurea Căprița, Iași, a fost demascat! Ce riscă proprietarul care a încălcat legea – FOTO

Masacrul din pădurea Căprița, Iași, a fost demascat! Ce riscă proprietarul care a încălcat legea – FOTO

15 mai 2024, 02:00, 5 ,
Raluca COSTIN, în Titlurile zilei

Masacrul de la Iași a fost descoperit de autorități! Direcția Silvică, Garda de Mediu, Garda Forestieră și Inspectoratul Județean de Poliție au făcut verificări, iar primele rezultate arată că proprietarul pădurii Căprița, din Iași, a tăiat ilegal stejarii. A fost deschis un dosar penal, se fac cercetări în continuare, iar proprietarul riscă până la 5 ani de închisoare

Primele concluzii ale anchetei autorităților au fost transmise către redacția BZI de specialiștii Direcției Silvice Iași.

„În urma verificărilor efectuate în teren s-a constatat o ocupare ilegală în fond forestier și scoatere de arbori din rădăcini. Întrucât aceste fapte fac obiectul unor infracțiuni silvice, Ocolul Silvic Lunca Cetățuii a transmis două plângeri către Secția nr. 5 Poliție Iași, urmând ca faptele sus menționate să fie instrumentate de către organele de cercetare penală”, se arată în răspunsul transmis de Direcția Silvică pentru BZI.

Proprietara terenului unde s-a tăiat ilegal este Elena Viviana Simion, căsătorită cu Radu Simion, din București, urmașa unei proprietare de teren din Bucium. Femeia din Iași riscă 5 ani de închisoare pentru tăieri ilegale de arbori și ocuparea ilegală a fondului forestier. Potrivit localnicilor, proprietara din Iași și soțul său locuiesc în București și vor să vândă terenul din Bucium.

Masacrul de la Iași a fost demascat de Direcția Silvică

Conform articolului 107 din Codul Silvic, „tăierea, ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, puieţi sau lăstari din fondul forestier naţional şi din vegetaţia forestieră situată pe terenuri din afara acestuia, indiferent de forma de proprietate, constituie infracţiune silvică şi se pedepseşte după cum urmează…”.

Potrivit specialiștilor din domeniul silvic, proprietara terenului riscă de la 1 până la 5 ani de închisoare. Tăierile ilegale din pădurea Căprita, din Bucium, au început la jumătatea lunii aprilie 2024, timp de câteva zile. Localnicii susțin că un buldozer a intrat în pădure și a doborât stejarii.

Localnicii din Bucium au reclamat tăierile ilegale

Sute de stejari au fost tăiați, iar oamenii nemulțumiți au depus reclamații atât la autorități, cât și la BZI.

„Noi am văzut că se taie de câteva zile și ni s-a părut ciudat. Nu știam că este vreun proiect aici, că se construiește ceva. Știam doar că e un proprietar din București. De aceea am anunțat autoritățile, să vină să verifice”, susținea un localnic din zonă la acea vreme.

Pentru a verifica reclamațiile primite, reporterii BZI s-au deplasat la fața locului, la pădurea Căprița, din zona Bucium, în acea perioadă în care aveau loc defrișările. Imaginile erau dezolante! Sute de copaci erau puși la pământ, iar în locul lor era un drum care ducea spre vârful dealului. La fața locului i-au găsit pe reprezentanții Gărzii Forestiere, Gărzii de Mediu, Direcției Silvice și Inspectoratului de Poliție Județean din Iași, care făceau verificări. În urma acestor controale, poliția a deschis un dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunilor de tăiere ilegală a materialului lemnos, iar celelalte autorități au continuat verificările. Localnicii de pe strada Trei Fântâni, din Bucium, spun că lucrările s-au oprit după ce au fost autoritățile în control.

„După ce au fost în control, nu s-au mai tăiat copacii. Nu s-a mai intrat cu buldozerul. Sperăm să rămână situația așa”, spun localnicii.

Comentarii
  • Ha! Aflu din articol ca la Iasi exista nu doar un munte (Bucium!), ci si un drum care duce fix in varful… muntelui! O fi devenit geografia o materie optionala.
    „Muntele” de la Iasi explica multe: de pilda, faptul ca iesenii cred ca locuiesc intr-un oras (si nu unul oarecare, ci capitala culturala, modern si civilizat!).

  • Daca eu ,,de ex” nu pot face ce vreau eu cu copacii de pe pamantul meu, ATUNCI A CUI E PAMANTUL IN REALITATE? (intreb pt un prieten)

  • Întrebați l pe Alexe , despre defrișarea din Dobrovat și Barnova????

  • Frumos ca intrebi pentru un prieten. Pacat ca atat tu cat si prietenul aveti cap doar ca sa nu va ploua in gat.
    Cumperi un bun ca sa il folosesti in scopul indicat:
    1. Salamul ca sa il mananci nu ca sa il pui in geam sa il vada vecinii
    2. Masina ca sa te plimbi pe strada cu ea nu ca sa urmaresti pestii de pe fundul raului Barlad
    3. Masina de spalat rufe pentru a spala rufe nu pentru a face cartofi prajiti
    etc.
    Asa si pamantul extravilan este:
    1. Faneata pentru a face fan
    2. Terenul arabil pentru a il ara
    3. Si culmea, Padurea pentru a avea copaci:
    Si pentru a te scapa de urmatoarea intrebare dificila, padurea are mai multe roluri (daca vrei poti sa cauti pe net la categoria silvicultura rolurile padurii). Daca vrei lemn din padure te multumesti cu cel de intretinere. Adica lemnele cazute. Daca vrei mai mult lemn vorbesti la Ocolul Silvic si tai numai ce iti indica ei.
    P.S. Din punct de vedere gramatical se scrie AL cui e pamantul nu cum ai scris tu. Dar pentru unii nu numai geografia e optionala. Ci toata scoala.

  • Nu se intampla absolut nimic cu nimeni, se v-a tergiversa totul si la final nu e nimeni vinovat.
    Nu ar fi nici ultimul si nici primul caz in care nu pateste nimeni, nimic.
    Doar am mai vazut filmul asta de atatea ori in Romania.

  • Praf in ochi, pe astia ca darletu’ de tabla alexe nu ii prinde nimeni, nu ii vede nimeni. Ei se acopera cu hartii intre ei functionarii pu…

  • Vasile Cepuloi

    Întrebați-l pe Alexe Tablă despre defrișările din Dobrovat și Barnova

  • Nu știam că zona de fițe Bucium este pînă la CET Holboca !, ba chiar pină la Ungheni dacă se poate !, altfel nu se explică de ce dealul ăla amarit Căprița de la Drumul Hoțului este considerat în Bucium

  • De la a risca, până la a primi, e cale tare lungă.

  • Ai argumentat foarte frumos!

    Nota 10! 👩🏻‍🏫

  • Vizitator Iasi

    aia sunt copaci plantati de noi ,copiii de la sc gen 14 in anii 1975-1980.

  • wai lake dar eu nu ti-am vorbit urat, da? pe terenul meu fac ce vreau, ca e proprietata privata, poate vroia omul sa planteze mesteceni in loc de stejari.. in plus de ce as vrea ca padurea sa-ti dea aer curat tie, pe care te doaren c** de mine? poate vreau sa il vand ca nu scot stejarii bani prin scorburi.. i-a plouat lu tactu-n gat cand a facut prostia sa te conceapa

  • sa mi-o suji si tu, iti dau o buca de hartie genica sa te stergi pe la bot daca tot l-ai pupat in c** pe Dragosel?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *