Prima pagină » Local » Masă Rotundă „Prietenia Româno-Polonă” la Parlament. George Simion: „Refuz să accept statutul de cetățeni de mâna a doua din Europa”

Masă Rotundă „Prietenia Româno-Polonă” la Parlament. George Simion: „Refuz să accept statutul de cetățeni de mâna a doua din Europa”

29 aug. 2024, 18:56, 2 ,
în Local

Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Polonă din cadrul Camerei Deputaților, condus de președintele AUR, George Simion, a organizat astăzi, 29 august, la Parlament, masa rotundă „Prietenia Româno-Polonă”.

„Ne aflăm în centrul și inima Europei, nu la periferia acesteia. Refuz să accept statutul de cetățeni de mâna a doua din Europa pentru poporul român și cel polonez. Să nu fim doar diplomați, așa cum ați menționat, ci adevărați lideri pentru țările noastre. Nu suntem sclavi, ci parteneri cu drepturi egale în alianțele noastre. Pentru România, modelul polonez de guvernare implementat în ultimii ani este o cale spre suveranitatea națională. Să nu fim marionete, ci lideri: ne regăsim încă o dată între Orient și Occident. Ne aflăm, încă o dată, între Est și Vest. În Est avem un imperiu rău, agresiv; în Vest avem un totalitarism blând și decadență morală. Pentru a ne îndeplini potențialul economic, cultural și istoric, trebuie să învățăm cum să spunem NU tuturor celor care văd țările noastre ca niște simple vaci de bani”, a declarat George Simion, în cadrul evenimentului.

Liderul AUR a vorbit și despre viziunea pe care o are asupra parteneriatului strategic dintre România și Polonia.

„În timpul mandatului meu de președinte al României, voi promova moștenirea Mareșalului Piłsudski. Parteneriatul strategic dintre Polonia și România va deveni realitate. Pentru a le arăta birocraților lacomi de la Bruxelles că Europa Centrală și de Est are o voce puternică, trebuie să continuăm să lucrăm la proiecte precum Inițiativa celor Trei Mări, Euroregiunea Carpaților și extinderea Grupului Vișegrad. De asemenea, un pilon important al mesei noastre rotunde este refuzul dictaturii culturale! România și Polonia sunt printre puținele țări care au refuzat propaganda LGBTQ în școli și recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex. Agendele WOKE și transumaniste ar trebui oprite aici, în Est. Occidentul și-a pierdut busola, dar împreună putem realiza lucruri mărețe și putem face din nou Europa măreață!”, a adăugat George Simion.

La rândul său, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, europarlamentarul Claudiu Târziu, a vorbit despre proiectele comune pe care ar trebui să le abordeze cele două țări.

„Cheia întregului demers este viziunea comună și cooperarea. Nu numai în planul critic energetic, al infrastructurii de transport sau al sectorului comunicațiilor. La masa Inițiativei celor Trei Mări se află treisprezece state membre, alte state partenere și altele două participante asociate. Interesele noastre de dezvoltare trebuie să fie aceleași. Avem nevoie de coeziune, iar pentru aceasta avem nevoie nu numai să ne dorim, dar și să depunem eforturi consistente pentru a ne construi viitorul. Să fim pragmatici și eficienți. Țara mea are un potențial uriaș. Un parteneriat pe temeiuri trainice între România și Polonia este crucial pentru popoarele noastre, dar și pentru Europa”, a precizat Claudiu Târziu, în cadrul discuțiilor.

Din partea delegației poloneze, la masa rotundă au participat politicieni de renume, precum Ryszard Czarnecki, fost ministru al afacerilor europene.

„Noi, în Polonia, avem o problemă, pentru că avem partide politice care consideră că dacă nu vor articula interesele naționale ale Poloniei vor fi mai bine văzute în Europa. Avem un politician care a spus că nu e nevoie să se construiască un mare hub la Varșovia, dacă există deja unul la Berlin. Aveți și voi partide despre care se spune că unul urmărește interesele Germaniei și celălalt pe ale Franței. Ar trebui să urmărească interesele națioanale”, a declarat Ryszard Czarnecki.

Deputatul Marcin Romanovski a vorbit despre nevoia dezvoltării infrastructurii în Sud-Estul Europei.

„Din punct de vedere al infrastructurii suntem mult mai departe decât statele din vestul Europei. De ce? Pentru că fondurile europene au mers, în primul rând, către construirea infrastructurii doar pe linia est-vest, pentru a uni statele din Europa Centrală și de Est cu Europa de Vest. Dacă ne uităm la infrastructura Europei Centrale și de Est vedem că a rămas în urmă, iar datorită unor astfel de inițiative s-a reușit convingerea UE să finanțeze proiecte precum Via Carpatia, pentru care am luptat ani de zile”, a susținut Marcin Romanovski, în cadrul evenimentului.

Parlamentarul polonez Janusz Kowalski, fost secretar de stat, a susținut în cadrul mesei rotunde nevoia unei alianțe pentru apărarea valorilor comune, dar și despre viitorul României, în contextul alegerilor care vor urma.

„Vorbim despre succesul euroregiunii Carpați. Ne lipsește un institut polono-român care ar sprijini colaborarea. Să facem o alianță pentru apărarea valorilor comune. E foarte important ca George Simion să fie președinte sau premier în România, pentru că va fi un aliat al Poloniei, patria mea”, a subliniat Janusz Kowalski.

Comentarii
  • Polonezii nu au prieteni, la fel ca ucrainienii ei nu fac decat sa se certe cu absolut toti vecinii. A face alianta cu polonezii inseamna a te certa cu toata lumea cu care se cearta ei.

    Eu vreau sa ma inteleg bine cu rusii si cu chinezii si cu tarile BRICS. Nu am nevoie de polonezi.

    Ca de obicei, dupa ce Simion a stat pe sub mese la ambasada Israelului, acum a inceput sa se tarasca pe sub mesele polonezilor.

    De escrocheria, pardon, planul Simion se mai aude ceva?

  • Escrocheria Simion

    Se mai aude ceva de marele plan al lui Simion sau a fost doar praf in ochi, la fel cum a fost promisiunea ca va face spital de copii cu banii de la nunta (nu l-a facut) sau ca-l va demite pe Iohannis cu semnaturile stranse de la romani (nu l-a demis)?

    Individul asta a facut vreo promisiune pe care sa o fi respectat?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
29 august 2024
29 august 2024