Prima pagină » Actualitate » Mărturisirea despre COVID-19 a unui preot care lucrează în Terapia Intensivă a unui spital: Fără exagerare putem spune că suntem pe front – FOTO, VIDEO

Mărturisirea despre COVID-19 a unui preot care lucrează în Terapia Intensivă a unui spital: Fără exagerare putem spune că suntem pe front – FOTO, VIDEO

28 apr. 2021, 09:30,
George Cristian în Actualitate

Preotul Iulian Raicovici slujeşte în cadrul Bisericii Spitalului Judeţean de Urgență Buzău iar acesta face mărturisiri despre pacienţii care sunt infectaţi cu COVID-19 și ajung în Terapie Intensivă. Altfel spus, preotul a ajuns să lucreze cot la cot cu cadrele medicale din cadrul Terapiei Intensive a unităţii medicale prezentate mai sus.

Pentru că situaţia era una deosebită şi pentru că oamenii infectaţi aveau nevoie de o alinare sufletească pentru a trece mai ușor prin dureri, medicii i-au arătat preotului cum poate să se protejeze şi să poată să-și facă datoria pe plan duhovnicesc.

Preotul era la început timid dar medicii l-au ajutat enorm

În continuarea declaraţiilor făcute pentru news.ro, preotul Iulian Raicovici susţine că la începutul pandemiei era timid dar cadrele medicale l-au îmbărbătat şi i-au arătat cum poate să se protejeze împotriva virusului din Wuhan:

„Vreau să le mulţumesc cadrelor medicale care m-au primit şi m-au ajutat. M-au primit pe secţie, m-au învăţat să mă echipez şi ne-am îmbărbătat unii pe alţii. Nu mă aşteptam să mă asimileze aşa. La început eram timid, dar tot dânşii m-au încurajat şi au fost şi cazuri când şi ei au venit aici la Biserică şi s-au împărtăşit şi s-au spovedit. Suntem o echipă şi nu am avut probleme pe nicio secţie. Am avut toată susţinerea din partea cadrelor medicale şi a domnului manager. Eu cred că dacă suntem uniţi vom ieşi mai uşor din această situaţie”, afirmă părintele Iulian Raicovici.

I-a fost teamă la început să comunice cu pacienţii infectaţi mai ales că unii colegi au murit

La început a fost cel mai greu susţine preotul, mai ales că unii dintre colegi au murit din cauza COVID-19. Totuşi, preotul şi-a luat inima în dinţi şi s-a îmbrăcat în combinezon și a început să ofere ajutorul duhovnicesc de care pacienţii au mare nevoie. Iulian Raicovici susţine că mulţi dintre cei cu care a vorbit au venit ulterior la bisericuța din spital şi i-au mulţumit pentru că au trecut mai bine prin boală cu ajutorul acestuia:

„Noi, preoţii de spital, mergem acum la bolnavi echipaţi în combinezoane la fel că medicii. Pentru bolnavi este o bucurie când ajungi la ei. Ne cheamă bolnavii sau ne sună aparţinătorii să mergem la ei. Au fost cazuri în care au sunat din diaspora că aveau rude internate şi am mers la ei. Este cu atât mai plăcută surpriză când ajungi acolo să constaţi că mai sunt şi alţii care vor să stai de vorbă cu ei.

Am avut un caz acum ceva vreme, în luna decembrie, când am fost chemat la Pneumoftiziologie şi am ajuns într-un salon unde am dat peste o doamnă care avea acasă 7 copii. După patru luni a venit la capelă spitalului şi mi-a mulţumit spunând că se simte foarte bine. Mulţumirea dânsei m-a mulţumit pe mine şi mă face să merg înainte. Desigur, la început mi-a fost un pic teamă, dar am zis că trebuie să merg mai departe pentru că acolo pot fi prietenii, colegi de-ai noştri şi chiar s-a întâmplat ca din colegii noştri să moară”, afirmă preotul Iulian Raicovici.

Frica este mare la bolnavii de COVID

Preotul povesteşte că pacienţilor bolnavi cu COVID-19 le este frică iar mulţi dintre ei solicită să fie spovediţi sau împărtăşiţi. În momentul acela, preotul îi îmbărbătează indiferent de religia de care aparţin aceştia. Au fost cazuri în care mulţi dintre pacienţi nu s-au spovedit niciodată, iar după ce aceștia au vorbit cu părintele au declarat că se simt mult mai bine:

„În general la bolnavii de COVID am văzut frică. Dacă vorbeşti cu ei, căci nu toţi solicită să fie împărtăşiţi sau spovediţi şi atunci îi îmbărbătăm pentru că aproapele nostru este oricine, indiferent de religie. Sunt care ne cer, de exemplu, o sticlă cu apă şi asta facem. Îi ajutăm, îi batem pe umăr şi le spunem că trebuie să se ridice de acolo şi să fie bine. Am mai constatat că sunt oameni care nu s-au mai spovedit de mult sau poate niciodată şi au fost cazuri când, după spovedanie, s-au simţit mult mai bine”, povesteşte preotul.
Spitalul este un front de război, susţine preotul

În încheierea interviului, preotul Iulian Raicovici declarară că cei care lucrează în spitalele COVID-19 sunt pe front și că unii dintre colegi pică în deznădejde atunci când văd durerea unor oameni care cred că nu vor mai ieși din spital:

„Sunt cazuri în care stau echipat 10 minute, 15 minute, o jumătate de oră, în funcţie de câte persoane vor să vorbească cu mine pentru că sunt unii care vor să vorbească mai mult cu tine. Dar să ştiţi că după o perioadă, cu mască şi cu vizieră, simţi că nu poţi respiri şi totuşi eu consider că stau destul de puţin, dar cadrele medicale care stau tot timpul… Fără exagerare putem spune că suntem pe front. Când vezi durerea oamenilor şi cum unii pică în deznădejde şi cred că nu vor mai ieşi de acolo şi faptul că cineva vine şi stă de vorbă cu ei face foarte mult”, încheie preotul Iulian Raicovici.

Până ieri, 27 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.049.539 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Până ieri, 27 aprilie 2021, la nivel de țară au fost administrate aproximativ 5 milioane de doze de vaccin.

Sursă foto: spitalulbuzău.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`