Mărturiile uluitoare ale unor persoane care au supraviețuit cutremurului din Turcia. O tânără ieșeancă povestește coșmarul prin care trec locuitorii țării de 8 zile încoace
Mihaela Polat are doi copii și locuiește de câțiva ani buni în Gaziantep, unul dintre orașele afectate de cutremurul devastator. Aceasta mărturisește că a văzut moartea cu ochii în momentul în care totul a devenit o ruină, iar replicile care vin din 10 în 10 minute îi fac pe oameni să creadă că le-a venit sfârșitul.
„Aici sunt replici din 10 în 10 minute. Nu sunt mari, dar se simt. Ne sperie de-a dreptul. Am fost plecați zile întregi și am dormit prin mașini, școli, iar când am decis să ne întoarcem acasă, ne-a speriat un alt cutremur micuț și am plecat. Parcă suntem niște fugari”, povestește Mihaela Polat, tânăra mămică ce a supraviețuit devastatorului cutremur.
Mărturiile uluitoare ale unor persoane care au supraviețuit cutremurului din Turcia
Mihaela destăinuie că fetița ei se luptă de câteva zile bune cu gândul că acest cutremur îi va omorî pe toți, iar mereu privește casa, în care au împărtășit atâtea momente frumoase, ca fiind un loc întunecat.
„Fetița mea tot repetă că nu vrea să mai vină cutremurul și să nu mai mergem acasă. Mereu și mereu îmi spune că la acest cutremur îi este foame, că are coadă mare, urechi și gheare imense, iar dacă îi dăm să mănânce, poate nu mai vine acasă la noi. De fiecare dată îmi cere să încui ușa cu cheia, să nu mai poată intra în locuință. E cumplit”, spune femeia, cu lacrimi în ochi.
În acest moment, în toată țara s-au închis școlile și s-au suspendat activitățile de zi cu zi. Spitalele sunt cele care lucrează, iar o mare parte din cadrele medicale, din zonele mai puțin afectate, au plecat către orașele groazei.
„Unii dintre prietenii și rudele mele sunt dispăruți. Șansele sunt mici să mai supraviețuiască acum, din păcate. E cumplit, pentru că sunt foarte mulți oameni decedați. Se fac șanțuri lungi și se îngroapă la grămadă”, afirmă Daniela Munteanu, o altă tânără supraviețuitoare a cutremurului.
Bilanțul victimelor din Turcia ar putea ajunge la 50.000
Trebuie precizat faptul că a fost cel mai mortal și mai puternic cutremur din Turcia de la cel de la Erzincan, din 1939, de aceeași magnitudine, fiind al doilea cel mai puternic din istoria țării.
În ultimele ore a fost salvat un copil, după 147 de ore de stat sub dărâmături, dar și o femeie în vârstă de 84 de ani, după 129 de ore, iar un alt copil, în vârstă de 4 ani, nu a putut fi scos și salvat de sub ruine.
De asemenea, ultimul bilanț al țării a înregistrat în jur de 30.000 de oameni decedați, aproximativ 85.000 de răniți, 106.428 de persoane fiind evacuate din zona cutremurelor.
Turcii incep sa-si aresteze „dezvoltatorii imobiliari”. N-au respectat normele seismice, au folosit materiale de proasta calitate, totul ca sa-si umfle buzunarele. Autoritatile au fost mituite, sau au inchis ochii. Si asa au colapsat cartiere intregi de cladiri noi si au murit mii de oameni.
Si la noi va fi ceva similar atunci cand cutremurul cel mare va da peste noi. Nu la aceeasi scara, dar se vor prabusi multe ansambluri denumite pompos … Residence.
Inainte de revolutie, cladirile care se construiau, materialele si componentele acestor constructii, se testau la rezistenta seismica. Era o masa seismica pe la Facultatea de Constructii….Acum nu se mai fac aceste teste, se construieste la viteza si in ideea: las’ ca merge si asa!
Cladiri noi,construite iresponsabil.
Aceeasj situatie va fi si in Iasi,dar la un seism de o magnitudine mai mica.
va fi si ….la noi @!!!