Prima pagină » Local » Mărturiile medicilor care îngrijesc copii și de 500 de grame: „Un copil prematur va fi cu sechele pentru toată viața, nu aude, nu vede, nu se poate mișca”- FOTO

Mărturiile medicilor care îngrijesc copii și de 500 de grame: „Un copil prematur va fi cu sechele pentru toată viața, nu aude, nu vede, nu se poate mișca”- FOTO

13 iul. 2023, 02:00, 1 ,
Cristina Doroftei în Local

Determinismul nașterii premature este încă necunoscut, însă specialiștii afirmă faptul că într-un procent de 99,9 la sută este vorba despre infecțiile vaginale și intravaginale. Acestea pot fi vindecate cu ușurință, însă, din cauză că unele mame tratează sarcina cu neglijență, se aduc pe lume nou-născuți prematuri

Procentul nașterilor premature este în creștere, iar medicii din maternități nu mai știu cum să abordeze acest subiect în așa fel încât să-l diminueze. Mai mult decât atât, rata infertilității a crescut și s-a format un adevărat cerc vicios, pentru că unei mame care a dat naștere unui copil prematur îi este frică să mai procreeze. Există  cazuri în care o a doua sarcină apare la vârste înaintate, cuprinse între 35 și 40 de ani, fapt care influențează sănătatea celui mic.

„În ultimii ani s-a menținut constant procentul de nou-născuți prematuri, acesta variază între 10 și 12 la sută, în ciuda tuturor măsurilor de popularizare, de a atrage atenția asupra a ceea ce însemnă un copil prematur. Din păcate, se menține un procent destul de ridicat, specific zonei Moldovei, adică raportat la întreaga țară. Totodată, a crescut și numărul de mame minore care au copii prematuri, spre exemplu, avem o mamă de 13 ani, la al doilea copil.

Dacă, înainte, media de vârsta la care se dădea naștere unui copil era de 22-28 de ani, acum au început să facă copii după ce-și fac o carieră, după 35 spre 40 de ani, și, desigur, organismul nu mai răspunde la fel ca și cel al unei mame tinere. Motiv pentru care și aceste mame dau naștere la copiii prematuri”, declară dr. Anca Bivoleanu, medic primar neonatolog la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.

A crescut numărul mamelor hipertensive și diabetice

 poză cu un copil născut prematur

Determinismul nașterii premature este încă necunoscut, însă specialiștii afirmă faptul că într-un procent de 99,9 la sută este vorba despre infecțiile vaginale și intravaginale

Din punctul de vedere al sarcinilor, situația este destul de gravă, pentru că mamele au început să se investigheze, iar medicii rămân uluiți de faptul că multe dintre ele sunt hipertensive și diabetice. Cea mai mare problemă este că aceste patologii apar la tinere.

„Mamele au început să se investigheze, din păcate, a crescut numărul de mame hipertensive și diabetice, deși se află la o vârstă tânără, fertilizarea populației s-a diminuat, deci s-a mărit și numărul sarcinilor obținute prin fertilizare. Pe de altă parte, Maternitatea «Cuza Vodă» are cele mai multe secții de terapie intensivă din țară, dispunem de mijloace cu care să acordăm măsuri de terapie modernă și urmărirea acestor copii prematuri.

La noi funcționează centrul de urmărire a nou-născutului cu risc și sunt monitorizați în ceea ce privește evoluția clinică, vedem dacă acest copil se dezvoltă normal ca să putem să-l îndrumăm la un specialist până la vârsta de doi ani. Acești copii, de 500 de grame, supraviețuiesc, avem puține cazuri de decese de la începutul anului și cam jumătate din cei decedați sufereau de malformații. Ei supraviețuiesc, dar costă extraordinar de mult, maternitatea ajunge chiar la cheltuieli de 1 miliard de lei pe toată durata specializării. Costurile sunt extreme”, precizează dr. Anca Bivoleanu, medic primar neonatolog la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.

Un simplu control poate salva un copil de la nașterea prematură

poză din secția de neonatologie din cadrul Maternității „Cuza Vodă” din Iași

Din punct de vedere al sarcinilor, situația este destul de gravă, pentru că mamele au început să se investigheze, iar medicii rămân uluiți de faptul că multe dintre ele sunt hipertensive și diabetice

Pe lângă cheltuielile imense care țin nou-născutul în viață și care sunt suportate de maternitate, cea care plătește cel mai mult este mama, pentru că o face din punct de vedere psihic.

„Pe mamă o costă psihic, costul psihic este enorm pentru că, atunci când vezi că o mamă pleacă acasă cu copilul după trei zile și tu riști să stai chiar și trei luni și nu ai certitudinea că copilul tău va fi bine, este dureros. Un copil prematur va fi un copil cu sechele pentru toată viața, de la o anemie, la tulburări de creștere, până la sechele severe, nu aude, nu vede, nu se poate mișca.

Consider că cea mai mare realizare este să ai un copil sănătos. Prematur, fără probleme minore sau majore, nu există. Începând cu creierul, care le duce pe toate, celelalte organe nu s-au terminat de dezvoltat și nu se compară incubatorul pe care noi îl avem cu uterul mamei, care este cel mai bun incubator dintre toate”, susține dr. Anca Bivoleanu, medic primar neonatolog la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.

Povestea din spatele mamelor care vin zilnic să-și vadă copiii ce se află în incubatoare este devastatoare. Acestea vor să-i alăpteze și să-i țină în brațe, fapt care ajută și la evoluția pozitivă a celor mici. Însă există cazuri în care mama a stat în spital cu nou-născutul chiar și patru luni.

„A venit o mamă și și-a luat copilul în brațe, un pui de 1.700 de grame. Pentru prima oară după o lună după ce l-a născut, le încurajăm să vină la copii, pentru că cel mic simte, implicit este în favoarea copilului. Am avut copii care au stat și patru luni de zile. Mamele acestor copii își doresc să alăpteze, iar noi încercăm să le ajutăm. Determinismul nașterii premature nu se cunoaște, dar 99,9 la sută este cauzat de infecție.

Aceasta determină copilul să vină pe lume mai devreme pentru că infecția locală produce inflamație, aceasta slăbește membranele și acestea se rup și este ca și cum ar apăsa local. Infecția poate fi tratată, însă, pentru a o trata, mamele trebuie să vină să se controleze, să urmărească sarcina, ele se mulțumesc doar cu o ecografie, iar acest lucru nu înseamnă că și-au urmărit sarcina. Monitorizarea unei sarcini este o adevărată muncă. Nu numai spitalul costă, dar costă și familia, și societatea, nu e ușor să susții un copil cu probleme.

Toate acestea duc la scăderea natalității pentru că o mamă cu un copil prematur nu-l mai face și pe al doilea pentru că îi este frică. Trebuie tras un semnal de alarmă și în rândul medicilor de familie”, adaugă dr. Anca Bivoleanu, medic primar neonatolog la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
03 decembrie 2024
03 decembrie 2024