Sri Lanka trece printr-o criză economică fără precedent pentru ultimii 70 de ani. Sunt mărturii cutremurătoare despre familiile care nu mai au bani nici să cumpere lapte pentru cei mici. Malnutriția va crește simțitor în perioada care urmează, avertizează specialiștii internaționali.
Asta în condiţiile în care Guvernul a declarat că stocurile de benzină vor mai ajunge doar pentru o singură zi, iar următorul transport pe insula va ajunge peste mai mult de două săptămâni.
Criză economică severă în Sri Lanka unde nu există bani pentru alimente
Zeci de familii – inclusiv mame cu bebeluși – sunt aliniate cu farfurii pentru a primi o porție din ceea ce va fi probabil singura lor masă a zilei, la un centru de ajutor din Sri Lanka, țară care traversează o criză economică fără precedent în ultimii zeci de ani.
Rezervele valutare epuizate și inflația în creștere au devastat economia Sri Lanka în ultimele luni. Președintele Gotabaya Rajapaksa – care a promovat reduceri de taxe care au micșorat cuferele statului și a împrumutat masiv din China pentru a finanța proiecte de infrastructură ambițioase – a fost acuzat de criză. Pandemia, care a lovit turismul, și războiul din Ucraina, care a dus la creșterea vertiginoasă a prețurilor petrolului, nu au făcut decât să înrăutățească situația.
Sri Lanka se află în pragul unei crize umanitare, a declarat Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (Unicef) pentru BBC. Organizația a constatat că 70% dintre familiile țării au redus consumul de alimente de la începutul anului, iar stocurile de combustibil și medicamente esențiale se epuizează, de asemenea, cu rapiditate . Primarul din Colombo a spus recent că există suficientă mâncare doar până în septembrie.
Din cauza lipsei de combustibil și a gazelor de gătit și de întreruperi zilnice de curent, familiile nu pot călători pentru a cumpăra alimente proaspete sau pentru a pregăti mese calde.
„Familiile nu pot cumpăra ceea ce cumpărau înainte. Ei reduc consumul de mâncare, reduc alimentele hrănitoare. Aşa că intrăm cu siguranţă într-o situaţie în care malnutriţia este o preocupare majoră. Încercăm să evităm o criză umanitară. Nu suntem încă la moartea copiilor, ceea ce este bine, dar trebuie să obținem sprijin foarte urgent pentru a evita asta”, a declarat Christian Skoog, reprezentantul Unicef în Sri Lanka.
Ratele de malnutriție acută ar putea crește de la 13% la 20%, numărul copiilor cu malnutriție severă – în prezent 35.000 – dublându-se, spune dr. Renuka Jayatissa, președintele Asociației de Nutriție Medicală din Sri Lanka.
Sri Lanka nu mai are bani să cumpere benzină
În altă ordine de idei, din cauza faptului că OPEC nu a majorat producția de petrol, prețul combustibilului internațional a crescut extrem de mult. În acest context, Sri Lanka nu mai are bani să cumpere benzină, iar autoritățile statului au declarat că rezervele de combustibil le ajunge doar pentru o singură zi.
Săptămâna trecută, Sri Lanka a suspendat vânzările de benzină și motorină pentru vehiculele neesențiale, deoarece se străduiește să plătească pentru importuri precum combustibil, alimente și medicamente. Wijesekera le-a spus reporterilor că țara mai avea în rezerve 12.774 de tone de motorină și 4.061 de tone de benzină.
Experții cred că este prima țară care a făcut pasul drastic de a opri vânzările de benzină către oamenii obișnuiți din criza petrolului din anii 1970, când combustibilul a fost raționalizat în SUA și Europa. Așadar, Sri Lanka traversează cea mai mare criză economică din istoria recentă, iar oamenii vor suferi extrem de mult.
Nu intereseaza pe nimeni,nici pe ONU, nici OMS, situatie asemanatoare in Yemen! Miliarde pentru armament, Slava Ucraina!