Prima pagină » Titlurile zilei » Mărturie cutremurătoare a unui preot care lucrează cu bolnavii: „Nu reușesc să-mi scot imaginea din cap. Cred că 80 la sută din ei erau tineri” – FOTO

Mărturie cutremurătoare a unui preot care lucrează cu bolnavii: „Nu reușesc să-mi scot imaginea din cap. Cred că 80 la sută din ei erau tineri” – FOTO

20 nov. 2023, 02:00, 3 ,
Cristina Doroftei în Titlurile zilei

Un preot din Iași face o mărturie incredibilă. Acesta lucrează cu bolnavii, este cel care-i ascultă și care încearcă să-i scoată din suferința în care au căzut din cauza bolii, însă cea mai grea misiune o are cu tinerii. Preotul a observat că rolurile s-au inversat. Dacă în urmă cu câțiva ani lucra cu pacienți bătrâni, acum, spitalele sunt pline de tineri care suferă de boli grave. Foarte puțini dintre aceștia se vindecă, însă nu în totalitate, pentru că rămân cu sechele.

De când lucrează cu bolnavii a văzut că minunile există

poză cu preotul misionar de caritate Vasile Hilițanu

Preotul a observat că acum spitalele sunt pline de tineri care suferă de boli grave

Vasile Hilițanu este preot misionar de caritate al Bisericii  „Acoperământul Maicii Domnului” din cadrul Spitalului Clinic de Recuperare din Iași încă din anul 1996. Aceasta a văzut și a trecut prin multe trăiri, cu toate acestea, în prezent rămâne încremenit atunci când intră în spital. Motivul îți va provoca fiori pe șira spinării.

Atunci când intră în saloane devine psiholog și încearcă să-i ia pe cei mai tineri, în așa fel încât să afle care este motivul pentru care au ajuns în spital. Sufletul i se umple de tristețe, pentru că opt din zece bolnavi internați în stare gravă sunt tineri. Grijile sunt principala cauză.

„Bolile din zilele noastre sunt foarte grave, zilnic văd bolnavi care suferă de afecțiuni cronice, o parte din ei trebuie să trăiască cu această boală toată viața, o parte se vindecă, însă tot rămâne cu sechele, deși sunt puțini cei care reușesc să se ridice.

Nu pot descrie ce înseamnă rugăciunea și postul pentru un om aflat în suferință. Chiar și o simplă discuție pe care o ai cu bolnavul care este pe patul de spital este un mare lucru, se întâmplă minuni, pentru că omul este debusolat, el nu știe în ce direcție să o ia și mai ales când se vede pe patul de spital, fără putere, fără curaj, intră în panică. Suferința își face loc, în special dacă familia nu îl încurajează pe bolnav, pentru că există și astfel de cazuri, astfel, acesta rămâne singur, nu mai are nicio bază, niciun lucru care să-l facă să se simtă mai bine. Există bolnavi pe care nu-i vizitează nimeni.

Medicul are atât de mulți pacienți încât nu poate apleca urechea la toți bolnavii, să-i asculte, nu are timp, pune diagnosticul sau îi dă tratamentul și a plecat, pe când preotul este și psiholog, și medic al sufletului. Pe acești bolnavi îi văd neajutorați, au prea multe griji, nu mai au răbdare, când pun capul pe pernă se gândesc la ziua de mâine, la ce vor face, la ce vor mânca, deși Mântuitorul a spus: nu vă îngrijoraţi de viaţa voastră, gândindu-vă ce veţi mânca sau ce veţi bea; nici de trupul vostru, gândindu-vă cu ce vă veţi îmbrăca. Din acest motiv ajung în spitale, în special atunci când boala deja este avansată. Cu toate acestea, vă spun că rămân încremenit atunci când intru în spital și văd foarte mulți tineri.

Acum câțiva ani, ca preot intrai în spital și te minunai dacă vedeai un tânăr pe patul de spital printre bătrâni, nu era ceva normal, tinerii erau puternici, nu se îmbolnăveau atât de repede. Acum rămânem uimiți dacă vedem un bătrân într-un salon care este, în realitate, plin de tineri”, mărturisește preotul misionar de caritate, Vasile Hilițanu, de la Spitalul Clinic de Recuperare din Iași.

Suferința pe care o simte un preot în legătură cu tinerii din ziua de astăzi

poză cu preotul misionar de caritate Vasile Hilițanu

Preotul are o  imagine care îl bântuie și în prezent, anume tinerii pe care i-a văzut după gratii la Institutul de Psihiatrie Socola din Iași

Preotul Vasile Hilițanu îi vede pe acești tineri bolnavi, neajutorați, ei nu mai au puterea să se ridice singuri, au profitat la maxim de libertatea care le-a fost oferită, însă acest lucru i-a afectat până în măduva oaselor. Sunt tineri debusolați.

„Pe chipul lor se vede că sunt stresați, îngrijorați, și îi cred, ei nu au stabilitate la locul de muncă, mulți care se căsătoresc nu sunt fericiți, unii încep o afacere unde nu se regăsesc, pleacă în străinătate, aceasta este principala cauză care duce la destrămarea familiei. Libertinismul a ajuns la cote maxime, a făcut ce se poate mai rău din această generație, a îmbolnăvit-o, i-a adus pe tinerii noștri în spitale.

Am fost și am vizitat de două ori pe cei de la Institutul de Psihiatrie «Socola», însă nici în ziua de azi nu reușesc să-mi scot imaginea din cap, de la bolnavii cărora li s-au pus gratii, la bărbați am fost, și cred că 80 la sută din ei erau tineri. Același lucru se întâmplă și la bărbați, și la femei. Și toate acestea fac ca omul respectiv să ajungă la deznădejde, la suferință, se îndepărtează de Dumnezeu și păcătuiesc. De multe ori, oamenii se îmbolnăvesc și din cauza păcatelor pe care le au, însă se pot ridica prin post, rugăciune și fapte bune”, subliniază preotul misionar de caritate, Vasile Hilițanu.

Preotul are două imagini care îl bântuiesc și în prezent, anume tinerii pe care i-a văzut după gratii la Institutul de Psihiatrie din Iași, precum și cei pe care i-a întâlnit la un spital de paliative, ai nimănui, ce așteptau pur și simplu să vină moartea.

„Am fost și la un spital de paliative, pentru că așa mi s-a arătat într-un vis, bolnavii de acolo nu fac altceva decât să sufere și să-și aștepte moartea. Tinerii se tem de moarte, se tem de durere, bătrânul nu, el și-a trăit viața, nu mai are ce aștepta. Dar moartea este un alt stres care se adaugă și îl face pe tânăr să sufere din ce în ce mai mult”, adaugă preotul misionar de caritate, Vasile Hilițanu, care de când lucrează cu oamenii aflați pe patul suferinței a văzut cum boala nu face discriminare și atacă toate categoriile de vârstă.

Comentarii
  • Ionel Pârțag 🥸

    Conform legii doar medicul psihiatru sau psihologul are voie sa se bage pe acest tărâm extrem de sensibil al consilierii psihologige ….popa e autorizat să facă asta? Are studii in domeniul medical?

    Altă snoavă :
    „Atunci când intră în saloane devine psiholog și încearcă să-i ia pe cei mai tineri, în așa fel încât să afle care este motivul pentru care au ajuns în spital”…dacă făcea medicina sau psihologia ar fi stiut cauza dar asa e ca o baba clevetitoare care cauta bârfe.

    Rețineți ! Popa NU are pregătirea necesară pt așa ceva sensibil, trebuie ani de studiu !

    Dragi ieșeni, NU vă pierdeți vremea cu așa oameni impostori ci apelați la personal autorizat ( medici psihiatrii, psihologi).

    La final las un extras din lege, legea pe care o incalcă acest popă atunci când intra prin saloane si trage de limba pacientii fără a avea pregătirea necesară:

    „Exercitarea, fără drept, a unei profesii sau activităţi pentru care legea cere autorizaţie ori exercitarea acestora în alte condiţii decât cele legale, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă” AMIN !

  • Orice cuvânt bun ajută.
    Omenia semenilor poate fi balsam.
    „acesta rămâne singur, nu mai are nicio bază, niciun lucru care să-l facă să se simtă mai bine. Există bolnavi pe care nu-i vizitează nimeni.”

  • Niculina Amăriuca

    Maine sau poimâne ne trezim cu un chelner sau un sculer matrițer care spune că a visat pe Domnu’ și pleacă kelnerul prin spitale ca să ” vorghească și să aline durerea sufletească ” a bolnavilor de cancer.
    Puțină decență nu ar strica din partea clericilor, aveți de citit molifte, sfințit automobile,nunți,botezuri,etc…dar de mintea bolnavilor din spital vă rugăm sa-i lăsați pe specialiști să se ocupe.

    PS: …un singur caz și suntem de râsul Europei si a intregului mapamond. Auzi la ei,…” noi suntem chirurgii sufletului” 😅🤣😅😂
    Ne mai mirăm ca râde lumea intreagă de poporul nostru.
    Avem destui medici psihiatri si psihologi care stiu meserie !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`