Prima pagină » Economic Local » Mărturia unui tânăr ieșean concediat în plină pandemie de COVID-19. Nu a renunțat să își caute un loc de muncă și a primit un ajutor la care nu a sperat vreodată

Mărturia unui tânăr ieșean concediat în plină pandemie de COVID-19. Nu a renunțat să își caute un loc de muncă și a primit un ajutor la care nu a sperat vreodată

27 aug. 2020, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Un tânăr ieșean în vârstă de 23 de ani care a fost concediat imediat după angajare, în plină pandemie de COVID-19, povestește despre experiența pe care a avut-o. El este unul dintre tinerii din Iași care s-au angajat plini de speranță la marile companii care au făcut disponibilizări în această perioadă din cauza crizei financiare generate de pandemia de COVID-19. Acum urmează cursurile de formare profesională organizate de AJOFM Iași și va deveni electrician, o meserie plătită cu 4-5.000 de lei lunar

Un tânăr ieșean în vârstă de 23 de ani care a fost concediat imediat după angajare, în plină pandemie de COVID-19, povestește despre experiența pe care a avut-o. Ștefan Cristian Prodan a muncit timp de 3 luni ca tehnician de calitate la compania C.P.S. Quality International, una dintre cele mai mari companii din domeniu. S-a angajat la această firmă în luna februarie 2020, cu puțin timp înainte ca pandemia de COVID-19 să ajungă și în România. Compania încheia contracte cu firme mari din industria auto, precum Delphi, iar angajații care lucrau ca tehnicieni de calitate evaluau piesele și componentele auto pentru a asigura producătorul că sunt de calitate și pot fi comercializate.

Tânărul din Iași a muncit în Anglia timp de un an, unde câștiga lunar peste 2.000 de lire

Tânărul ieșean povestește că a revenit în Iași după un an de muncă în Anglia.

„Am lucrat acolo ca operator CNC (Operator mașini cu comandă numerică – n.r.) timp de un an, unde câștigam și 2.000 și ceva de lire pe lună. M-am reîntors în țară pentru că am avut de rezolvat niște probleme personale și m-am angajat la această companie după ce am văzut un anunț pe eJobs. Am auzit că spuneau unii oameni că au plecat cu 3-4 salarii compensatorii de la Delphi. Eu nu am primit salariu compensatoriu, ci am fost trimis în șomaj tehnic și apoi am fost anunțat că voi fi disponibilizat”, povestește ieșeanul.

Ștefan Prodan: „Au decis că trebuie să plece angajații noi. Eu eram unul dintre ei”

Vestea a fost o lovitură pentru tânărul care spera că va rămâne în cadrul firmei după ce a fost nevoit să renunțe la jobul bine plătit în Anglia.

„Am lucrat aproximativ 3 luni și firma s-a restructurat. Au decis că trebuie să plece angajații noi. Eu eram unul dintre ei. Din luna mai nu mai lucrez. Au desființat o secție întreagă. Cam 25 de persoane lucrau într-o secție. O firmă plătește o anumită firmă, cum era cea unde lucram, să verifice componentele. Eu plecam de la un salariu de 2.300 de lei și puteam ajunge la 3.500 de lei pe lună, cu tot cu bonusuri. Firma unde am lucrat eu are mai multe puncte de lucru, în Timișoara, Arad”, spune tânărul în vârstă de 23 de ani.

Cristian Prodan: „Din păcate, dacă ai o facultate, acum ești plătit cu minimul pe economie”

Cristian Prodan povestește că a făcut sport de performanță și pentru că și-a dat seama că nu poate excela în acest domeniu s-a orientat spre o altă meserie, cea de tehnician electronist.

„Am făcut o specializare în domeniul CNC după ce am terminat liceul tehnic. M-a ajutat directorul să mă angajez în acest domeniu, unde se căutau specialiști. Eu am avut noroc pentru că m-am angajat la puțin timp după ce am terminat liceul. Din păcate, dacă ai o facultate, acum ești plătit cu minimul cu economie. Știu prieteni care luau puțini bani după ce au terminat studiile, nu aveau experiență și au preferat să plece în străinătate. Eu am câștigat mai bine ca ei, chiar dacă nu făcusem facultatea și am vrut să continui pe acest domeniu pentru că se câștigă bine”, spune tânărul din Iași.

Tinerii din Iași care au rămas fără locuri de muncă în plină pandemie de COVID-19 au început cursurile de recalificare organizate de AJOFM

În ultimii ani, datorită cererii mari pe piață din partea angajatorilor din domeniul auto, tot mai mulți tineri au devenit specialiști în domeniul CNC pentru că se câștigă salarii frumușele. Acum, aceștia au rămas fără un loc de muncă, industria auto fiind unul dintre cele mai afectate domenii de pandemia de COVID-19. De aceea, cei mai mulți ieșeni care urmează aceste cursuri organizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași sunt tineri care au rămas fără un loc de muncă. În prezent se organizează cursuri pentru inspector resurse umane, electrician sau coafeză.

Un electrician din Iași poate câștiga între 4.000 și 5.000 de lei lunar

Ștefan Prodan speră să se angajeze în Iași după ce va finaliza cursurile de electrician.

„Sunt tânăr și pot să mai plec în străinătate dacă găsesc un loc de muncă bine plătit. Au plecat din foștii mei colegi în Cehia, în Belgia. Dar ce fac oamenii care au familii și se bazau pe aceste salarii, cum erau mulți dintre colegii mei sau cei de la Delphi? Acum situația e foarte grea, se dau afară mulți oameni pentru că domeniul auto a fost printre primele domenii afectate de pandemie. Ca electrician se câștigă bine, de aceea vreau să fac cursurile. Durează 3 luni în total aceste cursuri, cu tot cu partea practică, și după aceea mă voi angaja”, mai spune Ștefan Prodan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *