Unul dintre foștii angajați la Delphi susține că, deși a muncit 11 ani în această companie, a fost trimis în șomaj alături de câteva sute de persoane. Ieșeanul susține că motivul concedierii lui a fost pandemia COVID-19, care a afectat veniturile companiei
Motivația reprezentanților Delphi care au trimis în șomaj sute de salariați, inclusiv a unui tânăr inginer din Iași care a muncit în cadrul companiei 11 ani, a fost faptul că pandemia COVID-19 a afectat veniturile companiei și a fost necesară o restructurare. Tânărul Constantin Crăciun s-a reangajat după jumătate de an de la concediere, fiind plătit cu 7 salarii compensatorii după ce a fost concediat. El crede că pandemia nu e un conemotiv de concediere în cazul său.
„Motivul concedierii, de pe contractul de muncă, a fost faptul că din cauza pandemiei compania are probleme financiare și face restructurări. Cred că a fost ceva de fațadă faptul că e pandemie. Ceilalți care au rămas la serviciu făceau muncă suplimentară, deci angajatorul plătea mai mult cu angajații care au rămas. Adevărul e undeva la mijloc. Nu știu dacă pandemia chiar a afectat veniturile firmei ca să concedieze oamenii. Au concediat câteva sute de persoane, vreo 300 de persoane, mai ales după ce compania are o nouă conducere. Cei care erau cu contracte pe perioadă determinată și au fost concediați sigur nu vor apărea pe lista celor care sunt acum șomeri. Așa au stabilit că nu este nevoie de ingineri supervizori, manageri, și de asta i-au concediat”, mai spune Constantin Crăciun.
Delphi a concediat oficial 67 de persoane, în anul 2020, însă, neoficial, sunt câteva sute, fiind vorba de șomeri care au avut contracte pe perioada determinată, iar aceștia nu pot obține indemnizație de șomer din cauză că nu au minimum 1 an vechime în câmpul muncii. Fabrica de componente auto de la Miroslava a ajuns în proprietatea concernului american BorgWarner în urma unei tranzacții încheiate cu Delphi Technologies în anul 2020. Procedurile de preluare a unităților de producție de la Delphi Technologies au demarat în luna aprilie 2020, iar noul proprietar BorgWarner notifica la jumătatea anului trecut că va demara procedurile de disponibilizare colectivă.
Delphi a demarat concedierile începând cu luna iulie 2020, sute de persoane rămânând fără locurile de muncă
Constantin Crăciun a reușit să se angajeze pe un post similar cu cel deținut în cadrul companiei Delphi. Acesta spune că a fost la 4 interviuri de angajare și a observat că pretențiile angajatorilor din Iași sunt din ce în ce mai mari, însă salariile nu sunt pe măsura așteptărilor celor care vor să se angajeze.
„În luna iulie 2020 am rămas fără locul de muncă după ce compania a început disponibilizările. Acolo am fost inginer de producție supervizor la o anumită zonă de producție timp de 4 ani. M-am reangajat în luna ianuarie, anul acesta, și acum sunt coordonator. Ceea ce fac acum se aseamănă cu ceea ce făceam înainte la vechiul loc de muncă. Eu am primit 7 salarii compensatorii și de aceea nu m-am grăbit să mă angajez din nou pentru că nu era problema financiară, ci faptul că voiam să îmi găsesc un loc de muncă care să corespundă cu pregătirea mea profesională. Aveam 11 ani vechime la fostul loc de muncă și de aceea am primit aceste salarii compensatorii. Am văzut că angajatorii au scăzut oferta salarială poate și din cauză că au de unde alege”, spune C. C. – coordonator recepție marfă.
Inginer din Iași: „În cele din urmă, toată producția s-a mutat în India, pentru că mâna de lucru e mai ieftină acolo”
Un alt ieșean care a rămas fără loc de muncă din cauza pandemiei COVID-19 susține că a reușit să se angajeze în 3 luni de la momentul concedierii sale după ce conducerea firmei unde lucrau sute de angajați a decis să mute producția în India, unde forța de muncă este mai ieftină.
„Anul trecut, în luna septembrie, am rămas șomer, mi s-a încheiat preavizul. Pandemia a grăbit puțin lucrurile pentru că erau planuri ca fabrica de la Iași să se închidă și să se mute în altă țară. În cele din urmă, toată producția s-a mutat în India pentru că mâna de lucru e mai ieftină acolo. Am lucrat 4 ani la fosta firmă și cred că în jur de 100 de persoane au fost concediate în aceeași perioadă cu mine. În luna decembrie am găsit o firmă micuță, din Iași, care căuta ingineri pentru confecții metalice și m-am angajat acolo.
Am fost și la unele interviuri, dar am văzut că angajatorii au pretenții mari de la viitorii angajați. Am pregătire în câmpul muncii, am lucrat în domeniul în care am studiat, lucrez chiar din perioada în care am făcut masterul, dar văd că patronii au multe cerințe, chiar dacă salariile nu sunt prea mari. Salariile nu sar de 3.000 de lei lunar net. La un post ca al meu, dacă te învârți în jurul sumei de 2.600 – 2.800 de lei. Mai au și pretenții să fii as. Am încercat și la o companie mare unde am trecut până la ultimul test. Anunțul era de 4 luni pe site-urile de angajări, pentru compania asta, și m-am gândit că dacă nu s-a angajat nimeni în acea perioadă, aș fi putut să mă angajez eu pentru că am experiență”, susține inginerul Răzvan Sandu, fost salariat la Atexis Iași.
Patronii din Iași au primit ajutoare financiare în valoae de 41,5 milioane de euro de la AJOFM
Angajatorii din Iași afectați de pandemie pot solicita ajutoare financiare de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) și în acest an. Instituția a plătit în anul 2020 suma de 41,5 milioane de euro. Iașul este unul din județele fruntașe din țară privind plățile către angajatorii din Iași, care au încasat ajutoare financiare de la AJOFM după ce afacerile lor au fost afectate de pandemia COVID-19. Potrivit specialiștilor din cadrul AJOFM Iași, în anul 2020 au fost efectuate plăți în valoare de 41,5 milioane de euro pentru diverse scheme de sprijin, atât pentru angajatori, cât și pentru angajați.
Din suma totală acordată beneficiarilor din Iași, 25 de milioane de euro reprezintă ajutorul de șomaj tehnic pentru cei aproape 100.000 de angajați cărora le-a fost suspendată activitatea o anumită perioadă de timp. De asemenea, 1.200 de cereri au fost depuse cu 3.525 de beneficiari la AJOFM pentru indemnizațiile acordate părinților pentru suprevegherea copiilor pe perioada închiderii temporare a unităților de învățământ. În cadrul acestei măsuri, AJOFM Iași a acordat ajutoare financiare în valoare de 580.000 de euro.